DR. FRAJNA IMRE

Full text search

DR. FRAJNA IMRE
DR. FRAJNA IMRE (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetés négy prioritása közül - mint ezt már valószínűleg hallották: az oktatás, a családok gyarapodása, a közbiztonság és a kis- és középvállalkozások támogatása - én most a családok gyarapodásáról fogok beszélni.
A polgári kormány első költségvetésével azon a helyzeten kíván javítani, amit úgy írtak le a rendszerváltozást követő években a szociológusok, hogy a szegénységnek gyerekarca van. Ma úgy is leírhatnánk '96 óta, hogy a szegénységnek Bokros-arca van. Ezeket a károkat a polgári kormány a következő intézkedésekkel kívánja az 1999. évben enyhíteni.
A legjelentősebb változás a gyermekek után járó adókedvezmény bevezetése, ennek eredményeképpen az egygyermekes családoknak évente több mint 20 ezer, a kétgyermekes családoknak évente több mint 40 ezer, a háromgyermekes családoknak pedig évente több mint 80 ezer forinttal több jövedelme marad.
Azoknak a pártoknak a részéről, amelyeknek az első intézkedése az ennél jóval szerényebb mértékű adókedvezmény eltörlése volt, természetesen heves ellenzés fogadta ezt a javaslatunkat. Azonban azt gondolom, hogy az adókedvezmény ellen felhozott érveik nem állják meg a helyüket. Az adókedvezmény ugyanis természeténél fogva alkalmatlan arra, hogy azokat támogassa, akik nem rendelkeznek jövedelemmel, és nem is ez a célja.
A gyermekvállalás adókedvezményen keresztüli támogatásának kettős célja van: egyrészt kifejezi azt a társadalmi szolidaritást, amely a gyermek vállalását mint a jövőbe való beruházást értékeli, és e célból kedvezményeket csoportosít át a gyermeket nem vállalóktól a gyermeket nevelők számára; másrészt segít megakadályozni azt, hogy a gyermeket nevelők az adóelvonás mértéke miatt szegényedjenek el, és kelljen őket más, sokkal drágább és megalázóbb módon segélyezni.
A gyerekek után járó adókedvezmény ugyanúgy a jövőről való gondoskodás elismerését jelenti, mint például a nyugdíjpénztári befizetések adókedvezménnyel való támogatása, csak míg a gyermeket vállalók mindannyiunk jövőjébe fektetnek, addig a nyugdíjpénztári tagok saját idős korukról gondoskodnak.
Érdekes pszichológiai vakságnak lehetünk tanúi az ellenzéki oldalon. Míg azt a tényt, hogy az adórendszeren keresztül támogatandó az, aki saját maga idős koráról gondoskodik, nem vitatják - noha nyilvánvaló, hogy nem tekinthető szegénynek az, aki rendszeresen félre tud tenni a jövedelméből idős korára, bár gazdagnak én ettől nem nevezném a nyugdíjpénztári tagokat -, addig a gyermekek után járó adókedvezmény kapcsán azzal vádolják a kormányt, hogy ezzel a lépéssel kizárólag a gazdagokat preferáljuk. Sajnos, még messze nem tartunk ott, hogy az adókedvezménnyel segített családoknak akár számottevő részét is gazdagnak tekinthetnénk.
A családokat segítő második lépésünk a családi pótlék és a gyes alanyi jogúvá tétele. Ismét Bokros Lajosra kell hivatkoznom, az ő szemüvegén keresztül (Derültség és közbeszólás az SZDSZ padsoraiból.) az egygyermekes, közepes beosztásban lévő közalkalmazott házaspár is gazdag, és ezzel a lépéssel is a gazdagokat segítjük. De a magunk részéről, mint említettem, máshol húzzuk meg a gazdagság határát. A családi pótlék alanyi jogúvá tétele ugyanazt az üzenetet hordozza, hogy számunkra minden gyermek érték, akinek a felneveléséhez támogatást kívánunk nyújtani.
Sok kritika érte ellenzéki oldalról a családi pótlék értékének szinten tartását. Azt gondolom, hogy a gyermekek után járó kedvezményeket összességében érdemes áttekinteni. Azok, akik rendelkeznek adóköteles jövedelemmel, az adókedvezmény bevezetése révén sokkal több támogatáshoz jutnak, mint a korábbi kormány bármelyik évében. Azok pedig, akik nem rendelkeznek adóköteles jövedelemmel, a megemelt gyermekvédelmi támogatás révén reálértékben szintén nem csökken az eddigi támogatásuk.
A tankönyvek nulla áfakulcsba sorolása minden iskolás gyermeket nevelő család esetében megkönnyíti a beiskolázás terheit. A lakáshoz jutást pedig két módszerrel támogatjuk: egyfelől az illeték mértékét csökkentettük igen jelentősen az első lakás vásárlása kapcsán; másrészt a lakás építése esetén 400 ezer forint összegig visszatérítjük a befizetett általános forgalmi adónak megfelelő összeget.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a költségvetés a polgári koalíció kormányának első költségvetése. Az előző kormány által itt hagyott, felesleges két-háromszáz milliárd forint kiadás miatt nem lehet olyan, mint amilyennek szeretnénk. Ám a felsoroltakból látható: a beszűkített mozgásterű költségvetésben is több támogatást kaptak a jövő évre a családok, mint az előző kormánytól négy év alatt kaptak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me