DR. GYIMESI JÓZSEF

Full text search

DR. GYIMESI JÓZSEF
DR. GYIMESI JÓZSEF (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Képviselőtársaim! A Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslat VIII. fejezete rendelkezik az ügyészségről, s én a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja nevében az ügyészségről, az ügyészség költségvetési helyzetéről kívánok szólni.
Az elmúlt hetek során az Országgyűlésben, s a szélesebb szakmai közvélemény előtt is a figyelem középpontjába került az ügyészi szervezet. Ennek egyik oka az a vita, amely a kormánypártok és az ellenzék között az ügyészség alkotmányos helyzetének megváltoztatásával kapcsolatosan kialakult. A Fidesz-Magyar Polgári Párt választási terveiben szerepelt már az ügyészség és a kormány viszonyának újraszabályozása iránti igény, ezért természetesen ez megjelent a kormányprogramban is. A kezdeti politikai kötelezettségvállalás ekként jogi érvényűvé vált, "Az új évezred küszöbén" elnevezésű kormányprogramot ugyanis az Országgyűlés határozatával elfogadta.
A kormány tehát teljesítette kötelezettségét, beterjesztette a tisztelt Ház elé a szükséges javaslatokat, sajnos azonban az ellenzék - nem biztos, hogy azért, mert nem értett velünk egyet, talán csak azért, mert úgy gondolja, a neve kötelezi rá - ellenzi azt a kormányzati szándékot, amelyet korábban kormányzati pozícióból maga is megvalósítandónak tartott. Az ügyészség azért is a figyelem középpontjába került, mert a közbiztonság javítását, a szervezett bűnözés elleni eredményes fellépést célzó kormányzati törekvések megnövelik a szerepét, s feladatait.
Az ügyészségnek a bűnüldözésben játszott szerepe nem annyira közismert, mint a rendőrségé vagy a bíróságé, pedig a hatályos büntetőeljárási törvény is számos olyan feladatot ad az ügyészségnek, amelynek közvetlen és meghatározó szerepe van az állami büntetőigény érvényesítésében. A nyomozás feletti felügyeleti jog a büntetőeljárás nyomozati szakaszában, míg a vád képviseleti joga a bírósági szakaszban biztosít olyan jogokat az ügyész számára, amellyel a büntetőeljárás eredményességét alakítóan befolyásolhatja, és ezzel végső soron a bűnözés elleni gyors és hatékony kormányzati célt is szolgálja.
A szervezett bűnözés elleni hatékonyabb fellépéssel összefüggésben folyamatban van a büntető törvénykönyv módosítása. Az új büntetőeljárási törvény alapvetően megváltoztatja az ügyésznek a büntetőeljárásban, annak mindkét fő szakaszában betöltött szerepét, s több, eddig nem ismert eljárási módot bevezetve, a jelenlegieken túl új feladatot ró az ügyészségre.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja messzemenően egyetért azzal a kormányzati felismeréssel, hogy az anyagi feltételeket már előzetesen biztosítani kell nemcsak a technikai felkészüléshez, hanem a büntetőeljárási törvény és az ahhoz kapcsolódó nagyszámú jogszabály alkalmazásához szükséges egész éves továbbképzési programhoz is.
A büntetőeljárási törvény hatálybalépésével a büntetőjogi szakterület információs rendszere is megváltozik. Alapvető bűnüldözési érdeket szolgál az egységes gyanúsítotti nyilvántartási rendszer létrehozása. A rendszer kiépítése és oktatása ugyancsak a törvény hatálybalépéséig, tehát 2000. január 1-ig, reményeink szerint elvégzendő feladat.
Szükséges utalni az ügyészség egyéb, folyamatosan, törvényhozási úton bővülő közigazgatási, magánjogi feladataira is. A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja úgy gondolja, hogy az ügyészség esetében a létszámcsökkentés - éppen a megnövekedett feladatokra tekintettel - a javaslatban foglaltakkal ellentétben nem tűnik indokoltnak. Az 1999. év folyamán az ügyészi utánpótlás folyamatos biztosítására a javaslat 100 fogalmazói, illetve titkári állás betöltésére biztosít pénzügyi lehetőséget.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt üdvözli a költségvetési törvényben megfogalmazott azon kormányzati törekvést, amely a megnövekedett feladatok mellé reálértékben is több pénz rendel.
(17.20)
A nagyobb költségvetési előirányzat azonban elsősorban a dologi kiadások fedezeténél és a központi beruházások finanszírozásánál mutat igen jelentős mértékű emelkedést. Képviselőcsoportunk tudja azt, hogy jelenleg a kormányzati szándékok és lehetőségek nem eshetnek teljesen egybe. A most tárgyalt költségvetés ugyanis egy örökölt költségvetés, és mint ilyen, csak bizonyos pontokon teszi lehetővé, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt által vallott értékek megjelenhessenek benne. Érthetővé vált, hogy miért ellenezte a költségvetés benyújtására kért egy hónapos halasztás biztosítását a hatalomból távozó koalíció, a jelenlegi ellenzék, hiszen mind nyilvánvalóbbá válik a tényfeltáró munka során, hogy a közpénzekből 100 milliárdok hiányoznak, és a leltár még nem teljes.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt ezen helyzetet ismerve támogatja a benyújtott törvényjavaslatot, mert az hiánytalanul tartalmazza az elmúlt négy év öröksége szabta korlátok között a Fidesz által meghirdetett és a polgárok által elfogadott választási elveket és értékeket. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me