DR. HÖRCSIK RICHÁRD

Full text search

DR. HÖRCSIK RICHÁRD
DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Az ez évi költségvetés egyetlen apró, de annál fontosabb részét, az egyházak finanszírozását szeretném rövidre szabott felszólalásomban áttekinteni. Jóllehet, a költségvetés egyházi célú kiadásai számokban mérve szerényen húzódnak meg például az oktatás vagy az egészségügy kiadásai mögött, mégis jelentősége abban áll, hogy az egyházaknak nyújtott költségvetési támogatás valójában a társadalom egészét hatja át az által a szolgálat által, amit az egyházak végeznek akár az oktatás, a kultúra vagy az egészségügy, vagy éppen a szociális szféra területén.
Hadd említsek egy másik példát: amikor az egyházi ingatlanok visszaadására ez a költségvetés 5 milliárd forintot szán, ezek nagyobb része éppen az önkormányzatokat segíti az ingatlanok kiváltásával. Ezért kell tehát nagy figyelmet szentelni az egyházi célú kiadásokra.
Tisztelt Elnök Úr! Közismert, hogy minden költségvetésnek van társadalmi üzenete, így a polgári kormány előttünk lévő első költségvetésének is. Az egyházakkal kapcsolatban a következőket szeretném hangsúlyozni:
1. A polgári kormány ezzel a költségvetéssel megpróbálja rendezni azokat a hiányosságokat, amelyeket - talán a jó szándék ellenére is - az elmúlt szocialista-liberális kormány maradéktalanul nem tudott megoldani, annak ellenére, hogy megszületett az egyház-finanszírozási törvény vagy a Szentszékkel történő megállapodás.
2. A Fidesz-Magyar Polgári Párt koalíciós partnereivel együtt betartja választási ígéreteit, amikor arra vállalkozik, hogy ezeket a hiányosságokat megszüntesse.
3. Az Orbán-kormány nemcsak a szlogenek szintjén, hanem a gyakorlatban is számít az egyházak, a felekezetek aktív és hatékony közreműködésére a polgári Magyarország megteremtéséért.
(14.50)
Tisztelt Elnök Úr! A megelőző kormányzati ciklusban megszületett a '96. évi CXXIV. törvény az szja 1 százalékának felhasználásáról, a '97. évi CXIV. törvény az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységéről, valamint a Szentszékkel kötött megállapodás. Mindezek ellenére az akkor előre prognosztizált '98. évi költségvetési egyház-finanszírozási növekedés nem hozta meg a várt eredményt. Bölcskei Gusztáv, a zsinat lelkészi elnöke így összegezte ezt: "A négy történelmi egyház együttes erővel próbál javítani a törvénycsomagon. A közös fellépés elsősorban olyan kérdésekben valósul meg, mint például a hitoktatói óradíj jogcímének nevesítése vagy az új iskolák indítására vonatkozó felesleges gátak lebontása. Azért is érthetetlen a fékező mechanizmusok beépítése, mert a magyarországi iskolák alig néhány százaléka van az egyházak kezelésében, ezekbe pedig óriási a túljelentkezés." - eddig az idézet.
Megszűnt tehát a hittanoktatás finanszírozása, megszűnt az egyházi cél- és új beruházások támogatása, és csak a műemlékekre kaphattak pénzt az egyházak. "Ezzel figyelembe vette a kormány a múltat - fogalmazott az egyik egyházi vezető -, de már nem támogatta a jövőt." Volt olyan felekezet, amely elutasította az szja 1 százalékával való támogatását. Végül a protestánsok sérelmezték a már említett egyház-finanszírozási törvények módosításakor a velük szemben keletkezett méltánytalanságokat.
Tisztelt Elnök Úr! A polgári kormány programjában világosan megfogalmazta, hogy számít a történelmi egyházak szolgálatára lelki, szellemi, erkölcsi, kulturális, oktatási, nevelési, szociális téren egyaránt, s amennyiben a lakosság igényei alapján közfeladatot vállalnak át, akkor ők is megkapják a normatív támogatást. Mindezek számszerű megvalósítását látjuk a költségvetésben, amely az előző évi forráshoz képest mintegy 25 százalékos általános növekedést biztosít az egyházak számára, ami tehát egyrészt a múlt korrekcióját, másrészt pedig a jövő építkezését foglalja magába. Úgy vélem, a polgári társadalom értékrendjébe beletartozik az egyházak léte és szolgálata.
Külön fejezet rendelkezik a hittanoktatás támogatásáról. Megjegyzem, hogy erre a tanévre 430 ezer tanuló iratkozott be hittanoktatásra, több mint 44 ezer csoportban.
A kulturális örökség értékeinek rekonstrukciója mellett támogatást nyernek az új beruházások is. Az egyházi alapintézményi, tehát a hitéleti támogatás mellett megjelennek a közfeladatok ellátásának normatív támogatásai.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt választási programjában ígérte, hogy tárgyalásokat kezd a protestánsokkal a méltánytalanságok megszüntetésére. Információim szerint december elejére aláírásra kerülhetnek a velük kötött megállapodások.
Tisztelt Elnök Úr! Úgy vélem, a jelen költségvetés egyházakat érintő rendelkezéseinek megítélésére maguk az egyházak a legkompetensebbek, amelyek november 11-én találkoztak a miniszterelnökkel, és a találkozó után kinyilvánították pozitív véleményüket.
Végül engedjék meg, hogy idézzem Vastagh Pál, volt szocialista igazságügy-miniszter úr tavaly Budapesten, egy egyházi szimpóziumon elhangzott előadásának egyik mondatát: "Az egyházak tevékenységének támogatása a társadalom érdeke, és választóink akaratát fejezi ki." Hölgyeim és uraim, úgy vélem, hogy a polgári Orbán-kormány ezzel a költségvetéssel pontosan ezt teszi.
Köszönöm türelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me