DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN

Full text search

DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN
DR. JUHÁSZNÉ LÉVAI KATALIN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Elsősorban a költségvetési törvény foglalkoztatáspolitikát érintő kérdéseihez kívánok hozzászólni, de előtte engedjenek meg néhány általánosságot is.
Jóllehet ellenzéki képviselőként nem tartozom a polgárok azon sorába, akik megfogalmazhatják aggodalmaikat, de ennek ellenére megteszem, mert hiszek a józan ész diadalmaskodásában.
Mindenekelőtt aggasztónak tartom azt a megállapítást, hogy ez lenne minden idők legjobb költségvetése; aggódom amiatt a sikerpropaganda miatt, ami mindezt körüllengi; és egyáltalán, amit nap mint nap tapasztalunk a kormány tevékenységével kapcsolatban. Veszélyes, kedves kormánypártiak, a túlzott sikerpropaganda, mert elhomályosítja a tisztánlátást, és előbb-utóbb már azt is elhiszik majd, ami meg sem történt. Különösen veszélyes ez egy ország sorsát meghatározó törvényjavaslatnál, mint amilyen a költségvetés is.
Ellenzéki képviselőtársaimmal együtt nem látom meggyőzőnek a költségvetés bevételi oldalát, az infláció tervezett mértékének meghatározását. Véleményünk szerint a bevételek túlzottak, és erőn felüli a kormány garanciavállalása is. Elhibázottnak tartjuk a növekedés ismeretében kialakított bérpolitikát, azt, hogy az adótörvényekkel a munkavállalók 25 százalékát juttatják rosszabb helyzetbe, mint amit a gazdaság állapota indokolna.
Nem fogadhatjuk el, hogy csak a családok öt százalékát preferálják a többiek rovására. A jogbiztonságot veszélyeztetve módosították a nyugdíjtörvényt, a járulékrendszert. Az sem tetszik, hogy a centrális irányítást erősítendő, jelentős mértékben támogatják a központi szerveket, és alulfinanszírozzák az önkormányzatokat. Teszik mindezt úgy, hogy a költségvetés szerkezetében követhetetlen és átláthatatlan átcsoportosítások történnek. Például a Munkaerő-piaci Alapból elindult három milliárd forint másfél milliárd forint formájában érkezik meg a címzetthez, a Gazdasági Minisztériumhoz. A privatizációs bevételek hová tűnnek, vagy a közszféra illetményalapja befagyasztásából származó többletet mire fordítják? Mi lesz azzal a zárolt 33 milliárd forinttal? Hogyan lehet majd ehhez hozzájutni? Folytathatnám tovább a sort. Úgy tűnik, hogy a kormányzat, mint egy ügyes bűvész, hókuszpókuszokkal kápráztat el bennünket.
Tisztelt Országgyűlés! Mindnyájan tudjuk, hogy az egyik legnagyobb horderejű változtatása volt a jelenlegi kormánynak, hogy megbontotta a jól működő, egységes munkaügyi rendszert. Nem készült el ugyanakkor a foglalkoztatáspolitika koncepciója. Hónapok óta csak annyit sikerült elérni, hogy a minisztériumok között megtörtént a feladatok megosztása. De hogy a feladatok koordinálását ki végzi, azt a mai napig nem sikerült megtudni!
Természetesen ez is nagy teljesítmény, de talán még fontosabb lenne így a költségvetés tájékán választ kapni arra, hogy a gazdaságpolitika milyen eszközökkel kívánja fejleszteni a foglalkoztatást, hogyan kapcsolódik mindehhez a szakképzés, s hogyan kívánnak tenni azon állampolgárokért, akik kiszorultak a munkaerő-piacról, vagy pályakezdőként be sem jutottak oda.
Tudom, hogy idegesen reagálnak kormánypárti képviselőtársaink arra, amikor választási ígéreteiket vetjük össze tetteikkel, de ezt most sem lehet megkerülni. Hisz egy kormányt nem csupán a szándékai, sokkal inkább annak megvalósítása minősíti, és most a tettek jöttek el, ezeknek van itt az ideje.
A kormányprogramban megfogalmazódik, hogy a gazdasági növekedés motorja, a jólét első számú feltétele a munkahelyteremtés, és ehhez elengedhetetlen az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközök előtérbe helyezése. A költségvetésből ez a szemlélet nem tükröződik, kivéve egy területen, a minisztériumok létszámának bővítésében. Ezek közül is kiemelkedik a Miniszterelnöki Hivatal, ahol száz százalékkal javultak a foglalkoztatási mutatók.
Túlzottnak tartom a kormányzati várakozást a jó jövedelemtermelő képességű vállalkozások felé, ugyanis ezek nem bővítenek jelentősen létszámot, hisz ennek nem kedveznek sem a belső gazdasági, sem a külső exportot befolyásoló folyamatok, szerintünk inkább visszaszorulás várható a jövőben. A rosszabb jövedelemtermelő képességű vállalkozásokra pedig negatív hatással van a terhek növekedése - szja, egészségügyi hozzájárulás -, és az ő esetükben inkább leépítések várhatók. Sőt, e területen a fehérgazdaságból a szürkébe, és onnan pedig a feketébe való visszalépés prognosztizálható. Mire alapozom mindezt? Arra, hogy a visszaesés olyan mértékű a legalacsonyabb jövedelmeknél, hogy megéri majd kockáztatni. Sajnos, mint az ország hátrányosabb, keleti részét képviselőnek mindez borúlátásra ad okot.
Nagyobb mértékű támogatást szorgalmazunk a zöldmezős beruházásoknál, amelyeknek elsősorban áttételes munkahelyteremtő hatása jelentős. A vállalkozói tehercsökkenés némileg javíthat ugyan a helyzeten, de jól ismerjük a gyakorlatot, hogy a többletpénzzel nem munkahelyet teremtenek, hanem saját nyereségüket növelik. A visszaforgatással már ma is él az, aki ezt komolyan gondolja.
A munkahelyteremtésnek közgazdasági termelési, értékesítési korlátai is vannak. A kereslet oldaláról sem ösztönzőek a folyamatok a termelés bővítésére.
(17.10)
Közvetlen munkahelyteremtést jelenthetnének az infrastrukturális beruházások, melyek jótékony hatása a hátrányos helyzetű térségekben a külföldi és a belföldi tőke odairányításában is megmutatkozna. Pontosan ezek a beruházások kerülnek visszafogásra a költségvetésben. Ez nemcsak az elmaradott térségek fejlődését hátráltatja, de az Európai Unióhoz való csatlakozás folyamatát is lassítja. A betervezett minimális mértékű fejlesztésekről is olyan információink vannak, hogy politikai jutalomként kerülnek odaítélésre a kormánynak kedves önkormányzatoknak.
Nem érthetünk egyet azzal, hogy a költségvetésből kiirtottak minden normatív vagy szakmai grémiumon alapuló kritériumrendszert a különböző támogatások odaítélésénél. Az aktív eszközök sorában nagy jelentősége van a munkaerőképzésnek, -átképzésnek. De lehet-e úgy hatékony a szakmai képzés, ha elszakítják a munkaerőpiac napi szükségleteitől? Nem tartjuk elégségesnek a 2,1 százalékos előirányzat-növekedést e területen, különösen nem a szakképzés esetében az 1,7 százalékot. Nem világos, hogy ezek felhasználásáról hol születnek majd meg a döntések, s hogyan valósul meg a hatáskör és a pénzeszközök igénybevételének összhangja.
Eddig nem készült kormányzati program a tartós munkanélküliség visszaszorítására sem. Megszüntették a Közmunka Tanácsot, s hogy mi lesz a folytatás, ma még nem látjuk. Közben pedig zajlanak az ez évben beindult programok, amelyeknek márciusig áthúzódó hatásai vannak. A kormány azon elképzelése, amelyet csak úgy hallottunk, hogy az önkormányzatok kezébe adja a közmunkát, ellentmondásos, mert a legnagyobb igény erre pontosan a legszegényebb önkormányzatoknál jelentkezik, akiknek nem lesz miből előteremteniük a közmunkához szükséges saját erőt és a szervezéshez szükséges apparátust, pontosan a kormányzat jóvoltából.
Keveslem a közmunkára szánt összeget, amely az ez évi 4,1 milliárd forintról jövőre 2 milliárd forintra csökken. A munkahelyek iránti igényt csak fokozza a kormány által képviselt bérpolitika, amely a közszférában 3 százalékos létszámcsökkentést irányoz elő.
S végül a Munkaerő-piaci Alapról szeretnék néhány konkrétumot megemlíteni. A bevételi oldalon a munkaadói járulék túltervezett, azonos százalékra hozva: növekedése 20,8 százalékos bérnövekedést feltételez. A munkavállalói járulék esetében 21 százalékos bérnövekedésre épít az előirányzat. Nem tudtam megfejteni, milyen indokok alapján nő 70 százalékkal a rehabilitációs hozzájárulás előirányzata. A munkaadói-munkavállalói járulék aránya '94 és '99 között ötszörösről kétszeresre csökkent. Javasolni fogjuk a munkavállalóknál is az 1 százalékos csökkentést, amelynek forrása az alap '99-es nyitóállománya, maradványa.
Kiadási oldalon a Bérgarancia Alap előirányzatát növelni kell, s indokolt a felhasználhatóság bővítése - a csődön és felszámolásokon túl - az átmeneti fizetőképtelenség helyzetére is. A Munkaerő-piaci Alapból a költségvetésbe, államháztartásba visszafolyó pénzeket, járulékokat vissza kellene juttatni az alapba. Legalább ekkora hozzájárulás lenne indokolt az állam részéről az aktív foglalkoztatáspolitikai céljaihoz, eszközeihez. Az alap céljától idegen elvonásoknak, kiadásoknak tartom a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási támogatását: szerintem ez költségvetési feladat, s ugyanúgy a jövedelempótló támogatás is, amely pedig szociálpolitika, és szintén a költségvetéshez tartozik.
A munkanélküliek ellátására tervezett előirányzat is elégtelen, mert nem tükrözi a jövedelmek várható növekedését, de főleg nem a minimálbér kormány által is támogatott, legalább 16 százalékos emelkedését. A kiadások elosztása, mint már említettem, a különböző minisztériumok között átláthatatlan, s nem érzékelhető egy foglalkoztatáspolitikai koncepció megléte az alap eszközeinek felhasználásában. A MAT működése sem egyértelmű a törvényjavaslatban. Szomorú, hogy a kormány szándékaival ellentétben a passzív eszközök még mindig 2,2-szeresét teszik ki az aktív eszközöknek.
Az elmondottak alapján, tisztelt képviselőtársaim, gondolom, egyértelmű, hogy nem tudom támogatni a kormány által beterjesztett költségvetési javaslatot.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban, valamint a MIÉP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me