DR. KISZELY KATALIN

Full text search

DR. KISZELY KATALIN
DR. KISZELY KATALIN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy néhány szót szóljak a költségvetés VI. fejezetéről; ez a fejezet a bíróságok jövő évi fenntartási és fejlesztési előirányzataival foglalkozik.
A költségvetési irányelvek ezen fejezetéhez - meglehetősen rendhagyó módon - két előterjesztés is érkezett: az egyiket az OIT, tehát az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke, a másikat a pénzügyminiszter úr jegyezte. A kettős előterjesztés oka ismert: a kormány úgy ítélte meg az egyik oldalról, hogy az ország jelenlegi pénzügyi lehetőségei, másik oldalról pedig a ma működő bíróságok munkáját kedvezőtlenül befolyásoló, elsősorban dologi jellegű alulfinanszírozottság miatt el kell halasztani a három ítélőtábla felállítását. Természetesen én most e kérdésnek csak a költségvetési aspektusát vizsgálom.
A két verzió közötti különbség 1 milliárd 143 millió 100 ezer forint, amely összeg a bíróságok 1999. évi 30 milliárd 530 millió 800 ezer forint állami támogatásához képest és viszonyítva nem nagy összeg; ez a teljes támogatásnak valamivel több mint 3 százaléka. Megítélésem szerint a kormánynak joga és kötelessége is a költségvetésben kormányprioritásokat érvényesíteni, ez jelen esetben is így történt.
Tisztelt Ház! Utalni szeretnék ugyanakkor arra a tényre is, hogy a bírósági szféra költségvetési támogatásai az 1999. évben 8 milliárd 402 millió 600 ezer forinttal, százalékban kifejezve: 14,5 százalékkal növekednek. E növekedés a támogatások bővülése és a konkrét elvonások egyenlegeként jelenik meg. Az elvonások egy része valamennyi tárcát érinti, aminek oka, hogy a kormány gazdaságpolitikai céljainak megfelelően csökkennek a munkabérek közterhei. A társadalombiztosítási járulék szintjének mérséklődése nemcsak a magán-, hanem a közszférában is érződik; a bíróságok tekintetében valamivel több mint 0,5 milliárd forintról van szó. Ehhez az összeghez járul hozzá az ítélőtáblák felállításának elhalasztásából származó támogatáskiesés.
Az igazságügyi reform továbbvitele a kormány eltökélt szándéka. Ennek jeleként a kormány készen áll az új javadalmazási rendszer folytatására. A bírósági szférában dolgozók jövedelmei 1999-ben az 1998. évi eredeti előirányzathoz képest 5 milliárd 192 millió 900 ezer forinttal nőnek, bár ezeknek egy része átcsoportosítás a fejezeti kezelésű előirányzatokból.
Általában is elmondható, hogy a közszférában a kormány odafigyel az igazságügyi fizetésekre. Ez a tendencia az 1990-94-es parlamenti ciklustól folyamatosan megfigyelhető, és bizonyos bírói kategóriák fizetése nem marad el a kiemelt állami vezetők fizetése mögött. Ugyanakkor az igazságügyi reformmal összefüggő jogszabályi változások, például az új büntetőeljárási törvény miatt is, nőnek a bér jellegű kiadások. Az 1999. évi személyi fejlesztések - az igazságügyi fejezetből történt átcsoportosításokat leszámítva - a következők: a bírák és igazságügyi dolgozók új javadalmazási rendszerének bevezetésével összefüggő módosulás 3 milliárd 177 millió 200 ezer forint; az OIT hivatala béralapjának kipótlása 37 millió 700 ezer forint; az egészségügyi törvényből fakadó bérkiadások összege pedig 425 millió forint.
A bíróságok úgynevezett dologi keretei összességében 781 millió 300 ezer forinttal növekednek, ami azt jelenti, hogy e kiadási tétel nemcsak lépést tart az infláció mértékével, hanem reálértékben is növekszik. Sajnálatos módon a közszférában és így a bíróságon is a dologi kiadások közel 80 százalékát az üzemeltetési és fenntartási kiadások teszik ki. Ez azt jelenti, hogy a támogatások növekedésének túlnyomó többsége részben a közüzemi díjak - villany, fűtés, posta s a többi - folyamatos emelését ellensúlyozza, részben pedig az épületek építészeti, gépészeti karbantartását. Az 1999. évi költségvetésben biztosított felújítási források - összege: 581 millió 900 ezer forint - lehetőséget nyújtanak a Legfelsőbb Bíróság, a Fővárosi Bíróság most is folyó felújítására és a Szalay utca 16. szám alatti kollégiumi terem korszerűsítésére.
Szintén növekszik a VI. fejezetben az új központi beruházásokra szánt összegek mértéke; a növekmény 1999-ben eléri a 430 millió 800 ezer forintot. A szerződésben lekötött beruházások értéke ugyan ennél kisebb, de magában foglal több építkezést: így a Baranya megyei bíróság beruházása 200 millió forint, a székesfehérvári bíróság rekonstrukciója 160 millió forint, a Heves megyei bíróság rekonstrukciója 140 millió forint, a tiszaújvárosi bíróság rekonstrukciója 25 millió forint; ez összesen 525 millió forint többletkiadás.
Szeretném hangsúlyozni, hogy az itt felsorolt tételek csak az 1999. évi költségvetés VI. fejezetében felsorolt változások. Bizonyos kiadások fejezeti kezelésű intézményi előirányzatok, de a bíróságok érdekkörében merülnek fel; példázó jelleggel ide tartozik a büntetőeljárási törvény hatálybalépése miatti létszámfejlesztési és technikai eszközök cseréje, gyermektartásdíj állami megelőlegezése, a büntetőeljárási törvény alapján megállapított kártalanítások kifizetése, egyéb központi beruházások keretében megvalósuló bírósági építkezés, a XVIII-XIX. kerületi, a Nógrád megyei, a Pest megyei és a Veszprém megyei bíróságok rekonstrukciója.
A felsorolt érvek és számadatok is alátámasztják a kormány törekvéseit a választási programban vállalt kötelezettségek betartására, a vártnál sokkal szűkösebb lehetőségekhez képest.
Kérem a tisztelt Házat, támogassa a költségvetés elfogadását.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me