DR. OROSHÁZI GYÖRGY

Full text search

DR. OROSHÁZI GYÖRGY
DR. OROSHÁZI GYÖRGY (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy a Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetéséről általában és a nemzetgazdaságot nagymértékben meghatározó Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium úgynevezett XII. fejezete költségvetéséről részletesebben beszéljek.
Tisztelt Képviselőtársaim! A polgári kormány költségvetésének szinte minden fejezete igyekszik támogatni azt a lemaradást, amit a magyar nemzet elszenvedett az előző kormányok felelőtlen gazdálkodása miatt. Sajnos, elképzelését ebben a költségvetésben még nem tudja teljes mértékben érvényesíteni. A jövőben, a pazarló vagy inkább elherdálónak nevezhető gazdálkodás megszűnése után jelentősen növelhető az arra rászorultak támogatása: oktatás, egészségügy, környezetvédelem, közbiztonság, honvédelem, mezőgazdaság.
Kérem egyben, hogy a Magyar Országgyűlésben helyet foglaló kitűnő gazdasági és pénzügyi szakembereink csak úgy futólag számolják át, hogy hány évi költségvetés került elpazarlásra már e tisztelt Házban. Tisztelt Képviselőtársaim! Gondoljunk itt a bankok támogatásától a külföldi hitelek felvételén át az elherdált több milliárdnyi állami vagyonra. Nagyon kérem a tisztelt gazdasági és pénzügyi szakértő képviselőtársaimtól, hogy egyszer már a költségvetési hiány említésekor nevesítsék ezt az összeget - csak úgy, képzeletben végül is ez matematikai feladat -, a költségvetési hiány egyenlegébe helyettesítsék be, és véleményem szerint ez a több száz milliárdnyi összeg kiegyenlíti a költségvetési hiányt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy most a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium területét érintő fejezetet kissé részletesebben elemezzem. Természetesen a rendelkezésemre álló ötperces időkeretben szinte csak futólag érinthetem a szaktárca egyes tételeit.
Hazánk, a Magyar Köztársaság tradicionálisan kedvező mezőgazdasági adottságokkal rendelkező ország. Most az EU-csatlakozás küszöbén valamennyiünk örömére szolgál, hogy az FVM gazdálkodási alapja körülbelül 40 százalékkal bővült.
(17.00)
Ez a bővülés remélhetően kedvezően hat a későbbiekben felsorolandó területekre.
Remélhetőleg az EU-csatlakozás időpontjára jelentősen javulnak a magyar mezőgazdaság mind mennyiségi, mind minőségi mutatói. Rendkívül lényeges, hogy az európai piacok remélhető megnyílása után a világpiacok is könnyebben megnyílnak számunkra.
Azt ne feledjük el, hogy a mezőgazdaság rendkívül fontos stratégiai ágazat minden kormány számára, mivel a föld lakosságának száma ma már jóval meghaladja az ötmilliárdot is.
Tisztelt Képviselőtársaim! 25 éve dolgozom gyakorló állatorvosként a magyar mezőgazdaságban. Az évek során dolgoztam a magyar mezőgazdaság szinte valamennyi szektorában - állami gazdaság, téesz, magángazdaság, privatizált gazdaság -, de a mai napig az a szent meggyőződésem, hogy a magyar mezőgazdaság, amelyet a negyvenes évek végén és az ötvenes évek elején szétvertek, csak a kormány által is támogatott családi mezőgazdasági vállalkozások visszaállításával és hatékony támogatásával lehet eredményes.
Az egyes fejezetek átolvasása után örömömre szolgál az agrárkutató intézetek, a mezőgazdasági minősítő- és törzstenyészetek, valamint a mezőgazdasági szakoktatás támogatásának növelése.
Számomra mint állatorvos számára rendkívül lényeges az állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző állomások támogatásának növelése. Itt kell megemlítenem, hogy az ország állat-egészségügyi és járványhelyzete évek óta kedvező, de sajnos, bármikor számolhatunk egy állatjárvány fellépésével, ami a költségvetés pénzügyi kereteit rendkívüli mértékben megnövelheti; gondolok itt a kergemarhakórra és egyéb fertőző betegségekre, amit sajnos, bármikor behurcolhatnak az országba.
A jövőre nézve javaslom fontolóra venni a támogatás növelését, természetesen a pénzügyi kerettől függően az állatlétszám növelését, a tenyészállatok minőségi javítását, a növényi és állati termékek feldolgozásának növelését, valamint a mezőgazdasági kisvállalkozók számára a gépesítés kedvező hitelbiztosítását.
Természetesen a rövid időkeret miatt a mezőgazdaság minden területét még érinteni sem tudtam, de összességében javaslom a kormány által beterjesztett költségvetés elfogadását.
Egyúttal már most mérlegeljük az agrárágazat fejlesztésének perspektivikus feladatait is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me