DR. PÁLINKÁS JÓZSEF

Full text search

DR. PÁLINKÁS JÓZSEF
DR. PÁLINKÁS JÓZSEF oktatási minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. A költségvetés általános vitája során az Oktatási Minisztériumot számos bírálat érte. Ezen bírálatok főként a televízió nyilvánossága előtt hangzanak el, és rendszerint sok számot és százalékot, köztük sok hibás számot és százalékot tartalmaznak. A bírálatokban szereplő számtanról majd később szólok. A politikai bírálatok vagy inkább vádak lényege, hogy az oktatási költségvetés feszültséget gerjeszt, rétegeket fordít szembe egymással, megosztja a társadalmat. Ez nem igaz.
Az oktatási költségvetés kiemelten növeli az egyetemi oktatók és a közoktatásban dolgozó tanárok keresetét. Ennek szükségességével a társadalom nagy része egyetért. Épp a tanárok alacsony fizetése az a feszültség és megosztottság, amelyet ez a költségvetés, csökkentés old. A felsőoktatásban a vezető oktatók Széchenyi-ösztöndíj pótléka és a Széchenyi-ösztöndíjas oktatók keresete természetesen jobban nő, mint az adjunktusok és a tanársegédek fizetése. Ezt a vezetőoktatói pótlékot és a Széchenyi-ösztöndíjat nem mi találtuk ki. Mi javasoltuk viszont, hogy ezen az előző kormányzat által hátrahagyott meghatározottságon túlmenően legyen egy általános 13 százalékos alapbéremelés, mert egyébként az adjunktusok és tanársegédek fizetése alig növekedett volna.
A közoktatásban az oktatási feladatokra juttatott költségvetési támogatástöbblet teljes mértékben fedezi a tanárok januártól 16, szeptembertől újabb 3 százalékos keresetnövekedését. (Horn Gábor: Alapbér-növekedés, nem keresetnövekedés!) Az önkormányzatoknak senkitől nem kell elvenni ahhoz, hogy a tanárok bére emelkedhessen, a növekményt teljes mértékben biztosítja az oktatási támogatás növekménye.
A költségvetési számtanról nagyon röviden: a felsőoktatásban valóban 29 százalékkal nő a támogatás, 10 százalékos infláció mellett. Igaz, '96-ban is növekedett a támogatás, 25 százalékos infláció mellett.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me