DR. SURJÁN LÁSZLÓ

Full text search

DR. SURJÁN LÁSZLÓ
DR. SURJÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Az 1990. évi pótköltségvetést is figyelembe véve ez a tizedik költségvetés, amelynek vitáján részt veszek. Az első négy évben az infláció elleni igyekezetet, a pénzügyminiszterek görcsös akaratát, egy külgazdasági térvesztést láttam, és látom a szakminiszterek erőlködését, hogy az ágazatot felszínen tartsák. Emlékeztetni szeretnék e korszak rendszeres családipótlék-emeléseire, a nyugdíjemelések körüli szenvedélyes vitákra. Akkoriban szinte minden hozzászóló abban versengett, ki adna többet az elesetteknek, majd hangosan követelte az államháztartási reformot. A következő négy évben még nagyobb lett a zűrzavar. A kormány nem a választóinak, hanem nemzetközi tekintélyeknek akart megfelelni, és ez olyan durva hibákhoz vezetett, mint a szociális ellátórendszer - elvek, meghirdetett választási programok ellenében való - megnyirbálása, az egészségügy padlóra küldése, az önkormányzatok ellehetetlenítése.
Ez az első olyan költségvetés a tíz közül, melyben nem a kormánytagok egymás közti tusakodásának véres verejtékét látom. Ez az első olyan költségvetés, amelynek egységes üzenete van. Üzenet arról, hogy megváltozik az ország, helyreáll az erkölcsi rend, nem az jár jobban, aki kevesebbet dolgozik, aki kevésbé iparkodik. Nem fűnyíró szabja egyenletessé a rózsát, az ibolyát és a harangvirágot, hanem mindenki a maga belső indíttatása szerint fejlődhet. Üzenet arról, hogy a tervek - ha komolyan akarjuk - valóra válnak. A gyermek már kisebb teher, nem dönt szegénységbe. Az eddigi kormányzás abból állott, hogy a kormány elvett és visszaadott. Most az újraelosztás dinamikája mellett megjelent egy új jelenség: az állam nemcsak elvenni és adni tud, hanem otthagyni is, ott, ahol a jövedelem létrejött. Üzenet ez a költségvetés arról is, hogy mindehhez nagyobb biztonságot kapunk, erélyesebben és hatékonyabban lesz módunk megálljt parancsolni a bűnözésnek.
Végül üzenet arról, hogy a kormány az újraelosztás során valójában befektet. Minden többletforint, amelyet oktatásra fordítunk, befektetés a jövőbe. A jövő egyébként kezd jelenné válni. Néhány évvel ezelőtt eszelősnek tekintettünk volna arra a pénzügyminiszterre, aki a NATO-tagság költségeit is betervezi a következő év költségvetési kiadásai közé. (Mádai Péter: Ez hol van most?) Most pedig eljutottunk oda, hogy azt kérdezhetjük, hogy vajon elég lesz-e a Külügyminisztériumban a tagsági díjra tartalékolt harmadfélszáz millió akkor, ha nem áprilisban, hanem hamarabb leszünk tagok. Ha már a Külügyminisztériumnál tartok, öröm, hogy a követségek sorozatos bezárása után a következő évben három új misszió nyílik meg.
Minden költségvetés olyan, mint egy tükör, melybe belenézve megláthatjuk az érte felelős kormány jellegzetes vonásait. Ez a költségvetés még csak egy ókori fémtükör, melyben homályosan látni; idegen alapokra épült, a valódi kormányzati szándék inkább csak jelzés értékű. Az egyes tételeken láthatóan végigment egy meghatározott százalékra kinyitott olló, s megnyírták így például a Magyarok Világszövetségének költségvetési támogatását is.
Ugyancsak hiba, szinte elírási hiba a javaslatban az, ami a kötelező 3 százalékos elbocsátás következtében felszabaduló pénzeket nem engedné bérre fordítani. Éppen a Külügyminisztériumban, ahol alig van más forrás bérfejlesztésre, feltétlenül lehetővé kell tenni, hogy a felszabaduló összegről szabadon dönthessenek. A Fidesz-frakció nem fogja módosító indítványok sorozatával szétbombázni ezt a költségvetést, de a fentieket és az azokhoz hasonló néhány, az egészhez képest apró hibát biztosan orvosolni fog.
Tisztelt Ház! A költségvetési vita nehéz műfaj, melyben már megszokott dolog, hogy az ellenzékiek ócsárolják a tervezetet. A reális kritika fontos, és az ország javát szolgálja. Mit szóljunk azonban ahhoz, hogy azok, akik bevezették a törvényhozási gyakorlatba, hogy egy törvényen belül törvények több tucatját módosítják, most azért kárhoztatják az előterjesztést, mert ugyancsak ezt teszik? Most, fél év után, egyesek megpróbálják számon kérni rajtunk a négy évre szóló terveinket. Teszik ezt olyanok, akik többségi szavazással úgy határoztak az elmúlt ciklusban, hogy a kormánypártokon a parlamentben nem lehet számon kérni a választási programot. A baloldal választási vereségének fő oka a hiteltelensége volt. Az ez évi költségvetési vitában néhány üde kivételtől eltekintve ezt a hiteltelenségi csorbát nem sikerült kiküszöbölni. Pedig minden csorbát ki lehet küszöbölni, amíg a penge tart.
Tisztelt Ház! Ez a költségvetés jobb, mint az előzőek voltak, és abban bízom, hogy rosszabb, mint a következők lesznek. Ezzel a bizalommal ajánlom mindenkinek elfogadásra.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me