HADHÁZY SÁNDOR

Full text search

HADHÁZY SÁNDOR
HADHÁZY SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Immár negyedik napja tart az 1999. évi költségvetés vitája. Az számomra nyilvánvaló, hogy a szűk időkeret miatt csak arról lehet és érdemes beszélni, aminek aktualitása van. Ezért csak egy mondat erejéig arra kérem az igen tisztelt ellenzéki képviselőtársaimat, tegyék félre saját választási programjukat, és vegyék elő a kormányprogramot - mert a májusi választásokon az kapott bizalmat, és nem az önöké.
A Fidesz-Magyar Polgári Párt választási programja kormányprogrammá emelkedve kijelölte azokat a fő irányokat, amelyeket a költségvetésben is érvényesíteni kell. Az előterjesztésben szereplő jövő évi költségvetés csupán egy lépés céljai megvalósítása terén. Ez a lépés sokkal nagyobb is lehetne akkor, ha a leköszönő kormánytól nem örököltük volna meg a Postabank veszteségeit, a társadalombiztosítás hiányát és még számos egyéb kérdés súlyos terheit, amelyekről csak a kormányváltás után kaphattunk részletes tájékoztatást.
Tisztelt Ház! A költségvetési javaslat középpontjában a család áll, és azt mondhatjuk: ez befektetés a jövőbe, a mi jövőnkbe. Az elmúlt napokban látott napvilágot egy előrejelzés, amely szerint, ha a jelenlegi folyamatok tartósak maradnak és nem következik be jelentős pozitív változás, akkor 2050-re Magyarország lakossága 3 millió fővel fog csökkenni. Ezzel együtt jár az is, hogy a lakosság elöregedése tovább folytatódik. Ez, mint tudjuk, azt jelenti, hogy egyre vékonyabb lesz a termelőmunkát folytató réteg, tehát egyre nagyobb gondot, feszültséget fog jelenteni az egészségbiztosítási és nyugdíjalapok feltöltése, finanszírozása. Eddig a világ a túlnépesedés problémájával küzdött. Más természetű, de nem kevésbé jelentős feszültségeket fog okozni a népesség elöregedésének már elkezdődött folyamata is.
Ezt a közeli jövőnket fenyegető problémát a Fidesz-Magyar Polgári Párt felismerte, választási, majd kormányprogramjának középpontjába helyezte. Az elmúlt hónapokban a kormány számos olyan törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, amelyek a családok körülményeinek javítását célozzák, a gyermekvállaláshoz, gyermekneveléshez nyújtanak segítséget. Gondoljunk itt a tandíjmentességre, az alanyi jogon járó családi pótlékra, a gyesre, vagy legutóbb a tankönyvek áfájának eltörlésére, az adó-jóváírási lehetőségekre! Ezek az 1999. évi költségvetésben is megjelentek, ami több százmilliárd forint kiadást jelent összességében. Meggyőződésem szerint ez nem más, mint a választási program betartása, a kormányprogram végrehajtása terén tett átgondolt és megalapozott intézkedéssorozat.
A költségvetési javaslatot tanulmányozva megállapítható, hogy a szervezett bűnözés elleni harcra, a kis- és középvállalkozások támogatására, a mezőgazdasági struktúra átalakítására, a családi vállalkozások és a termelők támogatására, a családi támogatások növelésére, az oktatásra, a kultúrára 1999-ben sokkal több forrás áll rendelkezésre, mint az elmúlt évben. Nem csupán a lakosságban kelt rossz érzetet a magas infláció, de a gazdaságot is visszafogja a magas hitelkamatokkal, a befektetések bizonytalan megtérülésével. Ezért a kormány mindent megtesz az infláció további mérsékléséért; számos jel mutat arra, hogy ez hamarosan egy számjegyű lehet. A gazdasági növekedést jelentősen befolyásoló költségvetési hiány várhatóan tovább csökken, így 2001-re 3 százalék alá kerülhet. A miniszteri expozé is főként ezekre helyezte a hangsúlyt.
Tisztelt Ház! Megállapítható: ez a költségvetés szigorú, feszes, a pazarlásokat nélkülöző, az erőket, forrásokat a lényeges kérdésekre koncentráló költségvetés.
Ilyen lényeges kérdésnek tekinti a kormány az államalapítás és a kereszténység felvétele ezeréves évfordulójának megünneplését. Ezt mutatja az is, hogy a korábbi miniszteri biztos helyébe kormánybiztost nevezett ki, továbbá hogy a jövő évi költségvetésben 40 százalékkal több forrás található a királyi városok kiemelkedő történelmi műemlékei rekonstrukciós programjának folytatásához. Ezzel összefüggésben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának beruházási programja igazodik a millenniumi ünnepségekhez, amelyek keretében fontos múzeumi felújítások kezdődnek el, úgymint a budavári Szent György tér, a Szent István-bazilika és mások.
Fontos felhívnom a figyelmet arra, hogy ezek a programok elsődlegesen a mi ünnepeink lesznek, ezek a beruházások elsősorban a magyar kultúra megbecsülését szolgálják, egyben azonban jelentős turisztikai programkínálatot, értéknövekedést is hoznak. Ezért a finanszírozásban, az erők koncentrálásában a turisztikai források figyelembevételét is szeretném támogatni.
(16.40)
Ennek biztosítása céljából a turisztikai célelőirányzatot talán szűkösnek gondolhatnám, már csak azért is, mert ez az előirányzat összegszerűségében is kevesebb az 1999. évi tervezettnél. Összességében a költségvetés elfogadását támogatom. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me