HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Surján László képviselő úr azt mondta, hogy az jár jól ezzel a költségvetéssel, aki iparkodik. Nem tudom; talán azok a nyugdíjasok, akik igen rosszul járnak a költségvetéssel, vagy a munkanélküliek, vagy a kistelepülésen élők, vagy az alacsony jövedelműek? - akárhogy iparkodnak, szerintem ezzel a költségvetéssel nem járnak sokkal jobban. Vannak persze, akik iparkodnak, és jól járnak - Torgyán miniszter úr menye iparkodott, és igazgatótanácsi tag lett. (Derültség az ellenzéki padsorokban.) Sajnos azonban ez a fajta lehetőség nem áll rendelkezésére tízmillió magyar állampolgárnak.
Hogy egy tényt említsek - mivel Surján képviselő úr azt mondta, hogy tények nélkül ócsároljuk ezt a költségvetést -: a szociális biztonságot sok más törvény mellett ebben az országban az Európai Szociális Charta ratifikálása is erősítené. Mi idén szeptemberben szerettük volna ratifikálni, de elfogadtuk azt az érvelést, hogy a kormányváltással járó bonyodalmak miatt erre később kerüljön sor. Őszintén reméltük, hogy november 30-ig megszületik, legutóbb azonban azt hallottuk a tisztelt kormány képviselőitől, hogy erre csak jövő májusban kerül sor.
Kétszer átlapoztam a költségvetést, és ha tévedtem, ha rosszul láttam, akkor itt az idő, hogy államtitkár úr vagy bárki a kormány oldaláról kijavítson engem: a Szociális Charta bevezetésével kapcsolatos költségeket sehol nem találtam meg a költségvetésben, egyik minisztériumnál sem. Többször végigolvastam, és amennyire tudom, néhány milliárd forintba kerül a feltételek megteremtése. Ezt egyik minisztérium kiadásánál sem találtam, ezért sajnos ami aggályt már egyszer elmondtunk ebben a Házban, ismét fel kell vetnem: félünk attól, hogy az egyéves halasztásból hosszabb időhalasztás lesz, vagy névleg, papírforma szerint ratifikáljuk, de valódi szociális biztonságot nem jelent. A részletes vitában majd kitérek arra, hogy módosító indítványt nyújtunk be annak érdekében, hogy a Szociális Charta ratifikálásához szükséges források a kormány rendelkezésére álljanak.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me