KELLER LÁSZLÓ

Full text search

KELLER LÁSZLÓ
KELLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én az örökség kezeléséről szeretnék szólni. Azért kívánok erről szólni, mert a hozzászólások során sokan beszéltek arról, hogy nem lehet teljes mértékben az új kormány költségvetésének tekinteni ezt a költségvetést.
Persze, soha nem lehet kötelezettségek nélkül indulni, ezt már tegnap is elmondtam egy kétpercesben, de ha ilyen örökség van - márpedig van, természetszerűleg -, akkor legalább egyszer be kellene ezt mutatni.
Negyedik napja tart a költségvetés vitája, és sajnos e bemutatás mind ez idáig nem következett be. És nem úgy kellene bemutatni, mint ahogy azt tegnap Homoki képviselő úr, politikai államtitkár tette, aki teljesen megalapozatlan számokat kezdett felsorolni a Házban. El kellene tudni mondani, tisztelt kormánypárti képviselők, tisztelt államtitkár úr, hogy mi a tárgya a kötelezettségvállalásoknak, melyik fejezetet érinti a korábbi kormány kötelezettségvállalása, mekkora annak a költségvetési kihatása a jövő évre, az azt követő évekre és az után, és hogy milyen egyéb feltételekkel vállalta az előző kormány ezeket a kötelezettségeket.
Jellemző módon a metróberuházással kapcsolatban szeretném bemutatni ezt az örökségkezelést. A kormányzati körök elmondták, hogy egy 160 milliárd forintos beruházást nem lehet felvállalni. Valószínűsíthetően valamilyen inflációs prognózis mellett, folyó áron kalkulált költséget hangoztattak, mert azt nem mondták meg, hogy mit értenek a 160 milliárd forint alatt. Megnéztem, hogy mit vállalt az előző kormány e tekintetben: '99-re 3 milliárd forintot, 2000-re 8 milliárd forintot, 2001-re 10 milliárd forintot, 2002-re 13 milliárd forintot.
A kormányzati tényezők elhallgatják azt a tényt, hogy a kormányzat által a következő öt év során fedezendő költségrész mellett a főváros a projekt számláinak 20 százalékát saját költségvetése terhére állja. Elhallgatják, amikor a metró leállításáról beszélnek, azt, hogy a beruházás hasznosságáról - hosszas és eurokonform módon elvégzett, részletes elemzések után - meggyőződő finanszírozó pénzintézetek hiteleinek visszafizetése csak ötéves türelmi idő után, 2004-et követően válik esedékessé, vagyis egy egységnyi kormányzati erőforrás több mint háromszoros multiplikátorral kalkulálható beruházási értéket hozna létre.
Van-e olyan közlekedési vagy más infrastrukturális projekt, tisztelt államtitkár úr, ahol hasonló hatékonysággal hasznosulnának, pótlódnának ki nem központi forrásból a korábban a metróberuházásra szánt költségvetési források? Be kellene mutatni annak racionalitását, hogy egy igen kedvező kamatozású hitelt vissza kell utasítani. Be kellene mutatni, hogy miért kell visszautasítani! Be kellene mutatni, hogy 200 millió ECU-t - ez 52 milliárd forint értékű, változó kamatozás esetében, gyakorlatilag libor szintű fix kamatozás esetén, a mai pénzpiacon az EIB 3A-s minősítésének és nonprofit jellegének megfelelően, az elérhető legkedvezőbb kamatozású, 20 éves lejáratú hitelt - miért kell visszautasítani. Ezt azzal kell összevetni, tisztelt képviselőtársaim, hogy a nemzetközi pénzpiacon Magyarország ötéves lejáratra a libor felett 72 bázispont kamatfelárral tud forrásokhoz jutni.
De arra is megnyugtató választ kellene adni, hogy, mondjuk, a Nemzeti Színház új helyszínét nem valami háttérben meghúzódó különleges gazdasági érdek motiválja. Meg kellene nyugtatni a közvéleményt, hogy az Erzsébet térre nem azért van szükség, hogy legyen majd parkolója a Postabanknak egykor átadott ingatlannak, annak az ingatlannak, amely '94 előtt került a mára elhíresült bank birtokába a rendőrpalota megépítése ellenében.
Ha minderre és az itt felvetett kérdésekre választ kaptunk volna a vitában, akkor nem lehetne önöket, tisztelt kormánypárti képviselők, azzal vádolni, hogy nem nyílt tekintetű, szavakban, ígéretekben és tettekben egymásnak ellentmondó politikát folytatnak.
Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me