KOVÁCS TIBOR

Full text search

KOVÁCS TIBOR
KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Választókörzetem önkormányzatai - tekintettel a választási kampányban ígértekre, illetve a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium létrejöttére - igen nagy várakozással tekintettek az új kormány első költségvetési javaslata elé. El kell mondjam, igen ellentmondásos térségről van szó, mivel Tiszaújváros és néhány másik település kivételével a több mint húsz település valamilyen szempontból hátrányos helyzetű kategóriába tartozik. Ezen önkormányzatok számára a munkanélküliség, az oktatásügy, az infrastrukturális fejlesztések és felújítások jelentik a legnagyobb problémát. Így ebből a szempontból szeretnék a költségvetés néhány fejezetéről véleményt mondani.
Úgy tűnik, ezen önkormányzatok gondjai a jövő évben sem csökkennek, mivel - és most az ÁSZ véleményét olvasom - "tovább folytatódik az önkormányzatoknak a központi költségvetésből juttatott források reálértékének csökkenése. Az önkormányzati alrendszer pénzügyi kondíciója 1999-ben nem javul, miközben a központi igazgatás költségvetését több mint 30 százalékkal tervezi növelni a kormány." Mi ez, ha nem központosítás az önkormányzatiság rovására?
Különösen nehezen kezelhető helyzetet eredményez ez az úgynevezett forráshiányos településeken, amely helyzeteket konkrét példákkal szeretném bemutatni. Előbb azonban néhány szót az úgynevezett kiegyenlítési támogatási rendszerről.
A célkitűzéssel, vagyis a helyi önkormányzatok jövedelmi helyzetének egyre fokozódó különbségei mérséklésére való törekvéssel egyet lehet érteni. Az is igaz, hogy ez a probléma az eddig alkalmazott szja-kompenzációval nem orvosolható megfelelően.
Az adóerő-képesség bevezetése és annak figyelembevétele az állami támogatások rendszerében első ránézésre jó megoldásnak tűnne, de a javasolt megoldás elhibázott és elfogadhatatlan. Elfogadhatatlan és végrehajtatlan, mert becsült adatokon alapul, elhibázott, mert ez a javaslat két azonosan jó adóerő-képességgel rendelkező önkormányzat közül attól von el több forrást, amely több feladatot lát el. Ez egyszerűen abszurd és elfogadhatatlan, tisztelt államtitkár úr! Nincs előttünk egyetlen próbaszámítás, hatástanulmány sem; és ráadásul úgy tűnik, néhány próbaszámítást saját magunk elvégezve, hogy érzékelhető többletet nem nyújt egyetlen önkormányzatnak sem, tehát úgy vesz el egyesektől, mintha másoknak többet adna.
Ugyanez a helyzet a közoktatást érintő normatívák esetén is, amely 14,6 százalékkal haladja meg az előző évi szintet. A kormány szerint ez fedezetet nyújt a pedagógusok kiemelt bérfejlesztésére. Többször elhangzott már a vitában, hogy ez a pénz nincs benne a költségvetésben. Ez olyan megalapozatlan várakozásokat kelt a pedagógusokban, amelyeknek az önkormányzatok nem tudnak majd megfelelni, például azért sem, mert ezeken a településeken nincs mód a létszámleépítésre, amelyekre a javaslat is épít. Sok esetben már nem is a bérek jelentik a legnagyobb problémát, bár azok is nagy problémát jelentenek, hanem a korszerű taneszközök teljes hiánya. Sok iskolában 30-50 éves iskolabútorok, taneszközök vannak, amelyek cseréje tovább már nem halasztható, erre nincs fedezet az önkormányzatoknál. Korszerű számítógépekről pedig sok helyütt továbbra is csak álmodhatnak, mert ezt a programot is leállították.
Sajnos, ezeken a településeken az országos átlagot messze meghaladó a munkanélküliség; az önkormányzatok sokszor erőn felül megpróbáltak ezen a gondon is segíteni a munkanélküliek közhasznú foglalkoztatásával. Most ez is 300 forinttal többe kerül fejenként havonta az EU-hozzájárulás növekedése miatt. Nem beszélve arról, hogy a közmunkaprogramokra feleannyit különített el a kormány, mint az elmúlt évben, 4 milliárd forint helyett 2 milliárd forintot.
A települési igazgatási, kommunális és sportfeladatok normatívája összesen jövőre 1053 forint/fő, az idén ez 1200 forint/fő volt.
(13.10)
Tehát jövőre még kevesebb jut ezeken a településeken az utak, a hidak, a járdák felújítására és a sportra, pedig eddig is csak fillérek jutottak ezekre. Persze, Torgyán Józsefnek 100 milliók vannak beállítva a költségvetésbe a Fradi támogatására. Hallatlanul igazságtalannak tartom, hogy néhány kivételezett budapesti egyesületet ma is költségvetésből finanszíroznak, a vidékieknek pedig morzsák is alig jutnak, pedig ott is szeretik a sportot, és erőn felül is áldoznak rá.
Mindezek mellett ráadásként a törvényjavaslat az önkormányzati támogatásra is ki akarja terjeszteni az 1,9 százalékos mértékű előirányzati zárolást. A kormányt az sem zavarja, hogy ezt az önkormányzati törvény nem teszi lehetővé.
Összefoglalóan: ez a költségvetés a nehéz helyzetű önkormányzatoknak nem sok jót ígér. Módosító indítványokkal megpróbálunk változtatni ezen a helyzeten. Bízom abban, hogy kormánypárti képviselőtársaim támogatni fogják ezeket a javaslatokat.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me