OSZLÁR ALBERT

Full text search

OSZLÁR ALBERT
OSZLÁR ALBERT (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Elöljáróban fontosnak tartom leszögezni, hogy az 1999. évi költségvetés összhangban van azokkal a célokkal, melyeket az új kormány programjában megfogalmazott.
Az igen hangsúlyos szerepet kapott és többször emlegetett kis- és középvállalkozások fejlesztése, a közbiztonság javítása, az oktatás színvonalának erősítése vagy a kultúra rangjának lényeges emelése a legfontosabb tennivalók közé soroltatott. Én ez utóbbi kérdéssel, a kultúra, a közművelődés ügyével kapcsolatban kívánok rövid véleményt nyilvánítani.
A tegnapi napon egyik képviselőtársam azt mondta: "Ez a költségvetés alkalmas arra, hogy megtartsa a kultúra pozícióit." Azt hiszem, ez nem kis elismerés, különösen ha arra gondolok, hogy említett képviselőtársam korábban saját kormányán is többször számon kérte a kultúrára szánt forintokat.
Természetesen az én véleményem szerint ennél sokkal többször van szó. Ez a költségvetés végleg szakítani kíván azzal a felfogással, mely a kultúra támogatását pusztán gazdasági kérdésként kezeli. A kultúra végre a költségvetés tételeiben kifejezve is elfoglalhatja méltó helyét, hiszen 60 százalékkal emelkedik e terület támogatottsága.
Eötvös József szerint: "Minden iparkodásaink és törekvéseink, hogy a hazában a szabadságot, az egyenlőséget biztosítsuk, haszontalanok, ha azon egyenlőséget nem tudjuk előállítani, mely a műveltség egyenlősége."
(16.10)
Ez a költségvetés egy lépés az eötvösi gondolat megvalósításához. Amíg az úgynevezett pénzes ember nem egyenlő a kultúra emberével, addig valódi és tartós előrelépés nem várható országunk fejlődésében. A gazdaság sikere nem csupán a tőkétől, hanem elsősorban az embertől, annak szaktudásától, jövőt építő alkotókedvétől, egyszóval kultúrájától függ.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kultúra ügye tehát nem csupán egy fejezet a jövő évi költségvetésben, hanem egy új szemlélet és új gyakorlat kezdete is egyben. A közművelődés konkrét feladataira fordítható pénzeket ez a költségvetés jóval az infláció mértéke fölé emeli, hiszen közel 20 százalékkal növekszik az állami normatíva összege. Ez a kormány nem elsősorban kötelező feladatokat kíván adni a közművelődés terén a települési önkormányzatoknak, hanem anyagi bázist is, és nemcsak 1999-ben, de a következő esztendőkben is.
Sajnos, mára sokhelyütt összekuszálódtak, széttöredeztek a kultúrát működtető hálózatok, ám ugyanakkor új kezdeményezéseket is üdvözölhetünk. Megjelentek a színes, önszerveződő közösségek, a civil szervezetek, megújulóban van a hagyományok ápolásának és továbbadásának igénye is. Éppen ezért úgy gondolom, nem elég csupán az új szemlélet, hanem magát a közművelődési struktúrát, ha úgy tetszik, a kultúra működési rendjét is újra kell gondolni, hogy jobban megjelenjen, és megfeleljen jelen elvárásainknak, jövőnk érdekeinek.
Tisztelt Képviselőtársaim! Tegnap Vitányi Iván többek között azt mondta, hogy a kultúra Magyar Bálint szellemében fejlődjön tovább. Képviselőtársam mondandójának felével teljesen egyetértek: a "Magyar" stimmel.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me