PÁL BÉLA

Full text search

PÁL BÉLA
PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Orbán-Torgyán-kormány pénzügyminisztere, dr. Járai Zsigmond úr az 1999. évi költségvetés tervezetének indoklásánál arról beszélt, hogy a költségvetésben súlypontokat képeznek, és a súlypontok között szerepel a kulturális terület is. Szocialista és szabaddemokrata képviselőtársaim már szóltak arról, hogy a költségvetés a zengzetes kormánypárti szólamokon túl mennyiben szolgálja a gyermekek, a családok vagy éppen az idős emberek helyzetének a javítását, hiszen a költségvetés tervezetéből és a hozzá kapcsolódó törvényekből is világosan látható, hogy a jövőben pont a legrosszabb anyagi helyzetben lévők terhei nőnek, és így képviselőtáraim felhívták a figyelmet a törvény belső ellentmondásaira és feszültségeire is.
Így én most csak egyetlen területtel foglalkozom, és azt vizsgálom, hogy a kulturális tárca költségvetése, a kulturális terület milyen garanciákat kap az 1999-es költségvetésben arra, hogy a kormány valóban súlypontként kezeli, és teljesülnek-e ebben azok az ígéretek, melyek szerint a kormány a korábbi éveknél többet fordít a kultúrára, ezen belül is elsősorban a közművelődési és közgyűjteményi intézményekre, a kultúra napszámosaira, az intézmények alkalmazottaira, a kultúra közvetítőire.
Az 1999-es költségvetés tervezetét áttanulmányozva a kulturális területet illetően meg kell állapítsam, hogy nagyon vegyes a kép. Ugyanúgy nem sikerült megtalálni az összhangot az ígéretek és a valóság, illetve a költségvetés tényszámai között, mint ahogy más területen sem. Valószínű, ebben szerepet játszhatott az is, hogy nem folytak előzetes egyeztetések a költségvetés tervezetéről a szakmai szervezetekkel és a szakszervezetekkel sem. Egy kicsit úgy érzi magát az ember, mintha a népmesék rossz királya működött volna a költségvetés kulturális területének összeállításakor, aki, amit az egyik kezével adott, a másik kezével azon nyomban visszavette. Természetesen örülök annak én is, hogy az 1999-es költségvetés tervezetében több jut a kulturális területre, még ha nem is annyival, mint amennyit a kormányzati propaganda hirdet, és akkor is, ha e többlet jelentős része abból adódik, hogy a minisztériumhoz kerültek az egyházi támogatások vagy például a műemlékek védelmének, helyreállításának költségei, és akkor is örülök, ha tudom: ennek forrását az előző kormány és az állampolgárok erőfeszítései teremtették meg.
Örülök annak, hogy többet terveznek a művészetek támogatására, műemlékvédelemre, múzeumi rekonstrukciókra, az egyházak, az egyházi közgyűjtemények támogatására, a társadalmi szervezetek költségeire, a határon túli magyarok kulturális tevékenységére, színházak támogatására, vagy például a nemzeti, etnikai kisebbségek kulturális feladatainak megvalósítására, a millenniumi rendezvényekre, kulturális és művészeti alapítványokra.
Ugyanakkor nem örülök annak, hogy az Orbán-Torgyán-kormány jellemzője, a döntések központosítása e területen is tetten érhető, amely a szakmai szervezetekhez telepített döntések elvonásával jár, és kétségessé teszi azt, hogy a jövőben szakmai vagy politikai alapon születnek az e területet érintő lényeges döntések. Ennek jegyében például megnő a miniszteri külön keret, így tehát csak dr. Hámori József miniszter úr jó szándékában bízhatunk, hogy tárcájánál nem politikai alkudöntések születnek.
A törvénytervezet szerint a Nemzeti Kulturális Alap beolvad a tárca költségvetésébe, a szakmai kollégiumok rendszerének megőrzését a továbbiakban nem törvény garantálja, hanem a parlament nyilvános vitája nélkül is megváltoztatható miniszteri rendelet. Bár a mai lapokból már értesültem arról, hogy a Nemzeti Kulturális Alap elnökének, Jankovics Marcell úrnak, a főbizottságnak, valamint ellenzéki képviselőtársaim tiltakozásának köszönhetően egy később benyújtandó módosító indítvánnyal a titkok költségvetésében - ahogy Vojnik Mária képviselőtársnőm jellemezte - talán mégis lesz esély a Nemzeti Kulturális Alap önállóságának biztosítására, a pályáztatás feltételeinek és a szakkuratóriumok rendszerének a fenntartására.
(Dr. Juhászné Lévai Katalin helyét Kocsi László,
Molnár Róbert helyét Vidoven Árpád foglalja el a jegyzői székben.)
(16.00)
Az 1997-es kulturális szaktörvény a nemzeti kulturális örökség gondozására közalapítvány létrehozását írja elő. Ennek a tervezett forrásai megjelennek a tárca egyik költségvetési rovatában, ez azonban, mivel a közalapítvány még nem jött létre, a Nemzeti Kulturális Alap sorsához hasonló veszélyeket jelenthet.
Az 1999-es költségvetésben, mint ahogy már Pető Iván képviselőtársam is szólt róla, jókora összeg áll rendelkezésre a millenniumi ünnepségek tervezett költségeire, ugyanakkor ennek felhasználása, elosztása nem tisztázott, bizonytalan, hogy kik és minek alapján döntenek arról, hogy például korábban nyertes pályázatok, mint lakóhelyem, Veszprém önkormányzatának, a királynék városának pályázata, kap-e a jövőben támogatást vagy sem. Ez esetben Veszprém polgármesterét az elmúlt napokban a kormánybiztosi iroda vezetője arról tájékoztatta, hogy a város korábban nyertes pályázatát, amelynek megvalósítása megkezdődött és amelynek megrendezésében teljes egyetértés született a helyi egyházak, a parlamenti pártok, a legfontosabb kulturális intézmények vezetőivel, a továbbiakban nem támogatják, mivel nem illik bele a koncepcióba. A baj csak az, hogy a polgárok előtt nem ismert részleteiben a kormányzati koncepció és az sem, hogy kik és milyen alapon döntenek szakmai vagy politikai indokok alapján arról, hogy méltó-e egy városi önkormányzat által alaposan és körültekintően előkészített rendezvény a kormányzati támogatásra. Ki tud garanciát adni egy ilyen esetben arra, hogy nem politikai, hanem szakmai véleményeket figyelembe vevő döntések szülessenek az e területre szánt pénzeszközök felosztásánál?
Tisztelt Képviselőtársaim! Miközben a kormány és a kulturális tárca vezetői arról szónokolnak, hogy megállítják azt a folyamatot, amelynek során egy évtized alatt a települések egyharmada maradt könyvtár és művelődési ház nélkül, falvakban sorra szűntek meg a közösségi élet színterei, s ennek érdekében többet fordítanak a közművelődési és a közgyűjteményi intézmények támogatására, az e területen dolgozók helyzetének javítására, a valóságban az 1999-es költségvetés tervezetében az ehhez szükséges konkrétumokat csak elvétve találjuk.
Azt azonban tapasztaljuk, hogy a közalkalmazotti szférára előírt 3 százalékos létszámcsökkentés érinti a közművelődési és közgyűjteményi területen dolgozókat is, még akkor is, ha tudjuk mindannyian: az elmúlt tíz esztendőben a magyar közgyűjteményekben és közművelődési intézményekben dolgozók feladatai megsokszorozódtak, a velük szemben támasztott szakmai, minőségi követelmények megnövekedtek, eközben pedig már korábban is - szakmailag még soha meg nem indokolt okokból - az e területen dolgozók létszáma nem növekedett, hanem mintegy 7 százalékkal csökkent. Ebből következően gyakori a túlmunkáztatás, számos szakembert küldtek el vagy csábítottak át kényszervállalkozásokba.
A kulturális alaptörvény megalkotása, amelyet 1997 decemberében több mint kétharmados többséggel fogadott el a magyar parlament, az utolsó pillanatban tette megváltoztathatóvá a helyzetet, visszafordíthatóvá a lepusztítási és a lepusztulási folyamatot. Közismert tény ugyanakkor az is, hogy hazánkban a közalkalmazottak, köztük a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók bérei elfogadhatatlanul alacsonyak mind a versenyszféráéhoz, mind pedig a köztisztviselőkéhez képest. Bruttó 44 289 forintos bérátlaguk nem teszi megengedhetővé, hogy 1999-ben ne kapjanak bérfejlesztést.
A bértábla befagyasztása az e területen dolgozóknál tíz év óta először azt jelenti, hogy csökken az amúgy sem magas nettó bérük a jövő évben, hiszen a személyi jövedelemadó háromkulcsossá alakítása az alacsonyan fizetett rétegek terheit növeli meg 6-8 százalékkal az adófizetési kötelezettségen keresztül; egy százalékkal növekszik a munkavállalói társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség; az alkalmazotti kedvezmény pedig 20 százalékról 10 százalékra csökken. Ha ehhez még hozzászámítjuk a 11 százalékra tervezett inflációt, könnyen kiszámítható, hogy a közgyűjtemények és a közművelődési intézmények dolgozói is azok közé tartoznak a következő évtől kezdve, akiknek az Orbán-Torgyán-kormány szivárványos választási ígéretei, majd tevékenysége nyomán csökken a kézhez kapott nettó munkabére.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kulturális szaktörvény 1999-re tervezett eszközeinek bevezetését a törvény módosításával 2000-re szeretnék halasztani. A kultúraközvetítő szakemberek számára kötelező képzés, továbbképzés támogatása, a tudományos munkakörök számára kötelező bérpótlék és a könyvvásárlási támogatás meg nem adása újabb 1,2 milliárd forintot von el ettől a szférától.
A törvényben előírtnál kevesebbet terveznek 1999-re a kulturális szaktörvény végrehajtását célzó minisztériumi eszközökre, 4,5 milliárd forint helyett 2,67 milliárd forintot, ami különösen nagy ellentmondás az ígéretekhez képest, hiszen ennek egy jelentős része a vidéki, intézményi és kulturális infrastruktúra fejlesztését célozza.
A közművelődési, közgyűjteményi normatívát a törvény szerint járó tízmilliárd forint értékben tervezték, ez pozitívum az önkormányzatok számára, felhasználásukat azonban veszélyezteti az önkormányzatok egyre nehezedő gazdasági helyzete, hiszen az e területen hozzászóló képviselőtársainktól már hallottuk, hogy az önkormányzati támogatások reálértéke a jövőben csökken. Az a kormányzati szándék pedig, hogy az egészségügyi hozzájárulást is kiterjesztik a szerzői jogvédelem alá eső szellemi tevékenységekre is, mintegy 2,6 milliárd forintot von el a kulturális és a tudományos intézményektől mindenféle kompenzáció nélkül.
Tisztelt Képviselőtársaim! Dr. Hámori József miniszter úr egy 1998. szeptember 23-án vele készült interjúban azt nyilatkozta, hogy a kultúra ügye a kormányzati prioritások közé került, így komoly remény van az eddigi finanszírozási szint érdemi javítására. Majd azt találta mondani, hogy az új kultusztárca igyekszik korrigálni a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi törvény hibáit, és a hozzá kapcsolódó rendeletek megalkotását sürgeti, egyre többet kíván áldozni arra, hogy a bezárt klubok, faluházak, közgyűjtemények újra kinyithassák kapuikat. Azt reméltem - sok más képviselőtársammal együtt -, hogy a miniszter úr e szándéka az 1999. évi költségvetési törvény tervezetének kulturális fejezetében már testet ölt. Ezt pontosan a korábban általam felsorolt ellentmondások tanulmányozása során nem tapasztaltam, ezért én is úgy gondolom, mint az interjú készítője, aki az írásának ezt a címet adta: "Biztató ígéretek, bizonytalan jövő". Ez jellemző, tisztelt képviselőtársaim, a tárca 1999-es költségvetésének kulturális fejezetére.
Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP és az SZDSZ soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me