ZSIKLA GYŐZŐ

Full text search

ZSIKLA GYŐZŐ
ZSIKLA GYŐZŐ (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselők! Tisztelt Ház! A jövő évi költségvetési törvényjavaslatból a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetési fejezetéről kívánok szólni röviden.
40 százalékkal nő e minisztérium támogatása, hallhattuk az előterjesztőtől. Igen, de azért tegyük hozzá, hogy ebből legalább 10 százalékot tesz ki az átvett új feladatok, a terület- és vidékfejlesztési, valamint a vízgazdálkodási feladatok támogatása. A várható 11 százalékos inflációt is figyelembe véve, a növekedés reálértéke így már csupán csak 18-19 százalékos. Ha figyelembe vesszük az agrártermelés szabályozatlanságából kialakult piaci válságot, az orosz piaci agrárexportgondokat, a belvízkárokat, az Európai Unió megnövelt exporttámogatása miatti versenyhátrány-növekedést, az idei év forráshiánya miatti átcsúszó kötelezettségeket, megállapíthatjuk, hogy a támogatásemelkedést mindezek várhatóan lekötik. A mezőgazdaság helyzetének javítása így csak a támogatások hatékonyságának javításával érhető el.
Mivel a mezőgazdaságnak folyamatosan romlott a jövedelmezősége az utóbbi időszakban, üdvözlendő, hogy az agrártermelés költségeit csökkentő támogatás az átlagosnál jobban emelkedik. Azt azonban át kellene gondolni, hogy érdemes-e nekünk a gazdag országok magas exporttámogatásaival versenyeznünk. Szerintem célszerűbb lenne egyes területeken a termelést visszafogni és a termelők elmaradt jövedelmét pótolni. Ez kevesebbe kerülne, mint a magas exporttámogatás.
Ha megnézzük az Európai Unió történetének agrártámogatási koncepcióját, láthatjuk, hogy ez a módszer ott bevált. A termelői ár alacsony szintje is elvégzi a termelés-visszafogást, csak ez a termelőket is tönkreteszi. Jelenleg sajnos ez történik az előző kormány hibája és a kedvezőtlen világpiaci folyamatok hatására. Már látható, hogy mindezek miatt csökkennek a vetésterületek és várható, hogy kevesebb árut kell jövőre piacra segíteni, tehát kevesebb kell válságkezelésre. Viszont a tönkretett, leszegényített termelők jövedelempótlására több pénz kellene. Javaslom az FVM költségvetésének ez irányú átcsoportosítását. Úgy gondolom, hogy a jelenlegi kormánynak nem a bankok és nagykereskedők konszolidálását kell folytatni, hanem az MSZP-SZDSZ irányítással tönkretett kisembereket kellene konszolidálni.
Összefoglalva tehát: mivel a mezőgazdaság válságát elsősorban az agrárolló nyílásából fakadó jövedelemhiány és a piaci viszonyokhoz nem igazodó termékszerkezet és gyenge minőségből fakadó értékesítési gondok okozzák, ezért a termelők jövedelempótló támogatására és a termékszerkezet-javítás ösztönzésére, tehát a válság megelőzésére még több támogatás volna szükséges.
A nem mezőgazdasággal foglalkozók támogatására elmondom, hogy nem a mezőgazdaság kap jövőre 162 milliárd forint támogatást, mert ebben az összegben benne van a szakigazgatási intézmények fenntartása, a területfejlesztés, építésügy, a földhivatalok fenntartása, a szakoktatás finanszírozása, sportlétesítmények támogatása, vízügyi feladatok ellátása s a többi, amelyek csak részben tartoznak a mezőgazdasághoz. Megemlítem még, hogy az erdőtelepítésre környezetvédelmi szempontok miatt is szerintem még több támogatás kellene.
Ez a költségvetés valóban magán viseli még az átmenet jegyeit, tehát még nem az igazi, de már felfedezhető az új irányvonal, ami biztató.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me