DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja nevében a belügyminiszter úr által benyújtott és az államtitkár úr által expozéként elmondott T/277. sorszámú törvénymódosító javaslattal kapcsolatban kértem szót, amely a '92. évi LXXXIX. törvénnyel kapcsolatban a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszeréről szól. Ez a törvény, mint ahogy az az expozéban is elhangzott, illetve a Lentner képviselő úr által elmondottak szerint is az önkormányzatok életét - ezen belül is a beruházásaikat - jelentősen meghatározó jogszabály.
Ez a központi támogatás az Országgyűlés által meghatározott és kiemelt fejlesztések megvalósítását segíti elő, így kerülhetett sor az elmúlt időszakban arra - erről megfelelő képet nyújtott az előttem felszólaló képviselő úr által adatokkal is alátámasztott felszólalás -, hogy a vízgazdálkodásban az egészséges ivóvíz jobbításáért, kiépítéséért, a szociális otthonok megépítéséért, a közművelődésért, az egészségügyért lehetőségük nyílott az önkormányzatoknak egy jelentős fejlesztési feladatot végrehajtani.
Az a kétlépcsős szabályozás, amelyről itt szó volt az imént, alapos döntés-előkészítést igényel, és ehhez ez a módosítás megfelelő határidőt ad mind a kormánynak, mind pedig a helyi önkormányzatoknak. Ez különösen fontos abban az időszakban, amikor választás éve van, hiszen fel kell készülni erre a feladatra, különösen ha változás történik akár a kormányzat, akár pedig a helyi önkormányzatok életében.
A címzett és céltámogatási forma esetében ez a határidő-módosítás kiszámítható viszonyokat teremt, és nem szenved csorbát ezáltal - mint ahogy említették - a '99. évi céltámogatási határidő sem. Arról nem is beszélve, hogy az önkormányzatok már a benyújtott költségvetési javaslat ismeretében tehetnek arra javaslatot a saját szempontjukból, hogy milyen módon tudják biztosítani adott esetben a saját forrás lehetőségét.
Összességében ez a törvény egy általános és a választás évére egy speciális, tulajdonképpen technikai változtatásról szól, de úgy gondolom - ahogy Lentner képviselő úr, valamint az államtitkár úr is elmondta -, hogy az önkormányzatok életét jelentősen befolyásoló törvénymódosításról van szó, ezért szükséges a minél előbbi elfogadása. Ezért az önkormányzati bizottság egyhangúlag támogatta a vitára bocsátását, én pedig tisztelettel kérem a Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselőcsoportja nevében, hogy támogassák tisztelt képviselőtársaink ezt a módosítást és ennek elfogadását.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(19.40)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me