DR. LENTNER CSABA

Full text search

DR. LENTNER CSABA
DR. LENTNER CSABA, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: (A hangosítás minősége továbbra sem megfelelő.) Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés önkormányzati és rendészeti bizottsága 1998. október 28-ai ülésén a Belügyminisztérium előterjesztésében megtárgyalta a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszeréről szóló 1992. évi LXXXIX. törvény módosításáról szóló T/277. számú törvényjavaslatot. A bizottság a törvényjavaslatot vita nélkül, egyhangúlag tartotta általános vitára alkalmasnak.
A bizottság szerint szükséges, hogy a címzett és céltámogatási rendszer működésének eddigi kedvező tapasztalatai alapján a törvény módosítása megtörténjen. A módosítás igen rövid és lényegében az országgyűlési képviselő-választások évében jelentkező, az új kormány (A képviselő elé hordozható mikrofont helyeznek.) megalakulásával és a folyó ügyek átvételével kapcsolatos határidő-módosításokat tartalmazza. Azonban engedjék meg, képviselőtársaim, hogy a törvény jelentőségét a helyi önkormányzatok szempontjából néhány szóban bemutassam.
(19.30)
Az önkormányzatok gazdálkodásában a beruházási támogatások közül az egyik legjelentősebb forrást jelenti a címzett és céltámogatás. Amint az expozéban is elhangzott, ez az egyetlen olyan támogatási forma, melyről a címzett támogatások esetében egyedi mérlegelés alapján az Országgyűlés közvetlenül dönt, és a döntéséről törvényt alkot. A rendelkezésre álló forrás mértékéig alanyi jogon járó céltámogatásokról pedig a támogatás feltételeinek törvényben történő részletes meghatározásával közvetve dönt. Ez a két támogatási forma már 1991 óta működik hazánkban, melyek a civilizált élethez nélkülözhetetlen beruházások megvalósulását igyekeztek lehetővé tenni.
Az elmúlt időszakban mintegy 146 milliárd forint megítélt címzett támogatás volt a vízgazdálkodásban, a megyei önkormányzatok és a városok 32 darab, a községek 56 igényét több mint 9 milliárd forinttal, az egészségügyi területen a kórházak és a szociális otthonok 106 darab rekonstrukciós igényét 102 milliárd forinttal, míg az oktatás és a kultúra beruházásai közül a megyei önkormányzatok és a városok 121, a községek 83 igényét 32 milliárd forintot meghaladóan, más területeket pedig összesen 2 milliárd forinttal segítette.
A céltámogatások körében a szennyvíztisztítás és a szennyvízelvezetés, valamint a térségi szilárdhulladéklerakó-telepek építésének, bővítésének támogatása pozitívan befolyásolja a környezet védelmét, és elősegíti az infrastruktúrában meglévő területi különbségek kiegyenlítését.
Az említett beruházásokon túl az egészséges ivóvízellátáshoz, az életveszélyes általános iskolai tantermek kiváltásához és az egészségügyi gép-műszer beszerzésekhez nyújtott mintegy 195 milliárd forint céltámogatás közel 7400 igényt elégített ki. Összességében 631 milliárd forint összegű beruházás részesült 341 milliárd forint címzett és céltámogatásban.
A bemutatott néhány adattal csupán azt kívántam jelezni, hogy az ország gazdasági-társadalmi fejlődése, a lakosság életkörülményeinek javítása és nem utolsósorban az Európai Unió normáinak teljesítése szempontjából meghatározó törvény módosítása fekszik előttünk. A törvényjavaslat szorosan kapcsolódik az éves költségvetési törvényhez, hiszen a támogatások forrásáról annak tárgyalása során döntünk, melynek benyújtási határidejét az országgyűlési képviselő-választás évében a közelmúltban módosított, az államháztartásról szóló törvényben tettük meg. Természetesen a módosítást is részben ugyanazon okok indokolják, melyek részletezése előtt utalnom kell a címzett támogatások speciális döntési-eljárási rendjére.
A címzett támogatásról a döntés két fordulóban történik. Először az önkormányzatok a tervezett beruházási koncepciót nyújtják be, melyek támogatási javaslatáról a kormány előzetesen állást foglal. Ezen koncepciók benyújtási határideje, valamint a szakmai felülvizsgálat megelőzi a képviselő-választás napját. A döntésre vonatkozó határidő - július 31-e - azonban az új kormány működésének első napjára esik. Nyilvánvaló, hogy a megalakuló testületnek időre van szüksége ahhoz, hogy megismerje pénzügyi lehetőségeit, valamint részletesen tanulmányozza a benyújtott koncepciókat. Mindezt követően hozható meg - a kormányprogram figyelembevételével - a döntés.
A törvényjavaslat nem csorbítja az önkormányzatok számára eredetileg az igénybejelentés elkészítéséhez rendelkezésükre álló időt, mivel az igények benyújtásának határidejét három és fél hónappal későbbre, a választás évét követő év február 12-ére helyezte. Annak érdekében, hogy a két támogatás igénylésének és feldolgozásának határidői ne fedjék egymást, célszerű azok általános érvényű módosítása. Eszerint a címzett támogatások benyújtásának határideje december 15-ére, a céltámogatások benyújtása január 15-ére módosul. A céltámogatás benyújtásának új határidejét természetesen a 2000. évtől kezdődően lehet érvényesíteni, 1999. évre ugyanis az önkormányzatok már a február 2-ai határidő ismeretében készítik elő igényeiket. A megváltoztatott időpontok lehetővé teszik, hogy az önkormányzatok több információval rendelkezzenek a következő évi költségvetési lehetőségeikről és a következő évek várható inflációjának mértékéről.
A határidő-módosítások következtében a június 30-áig felszabaduló előirányzatból céltámogatásban részesíthető beruházások kiegészítő jegyzékét a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium egy hónappal később, szeptember 30-áig teszi közzé. Az önkormányzati érdek ez esetben sem sérül, hiszen a törvény a beruházás megkezdésére a támogatás közzétételétől számított tizenkét hónapot biztosít. A törvényjavaslat mielőbbi elfogadását a címzett és céltámogatási igények hatályos törvény szerinti benyújtási határideje, november 14-e közelsége indokolja.
Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a figyelmüket, és kérem képviselőtársaimat, hogy ezen nagy horderejű törvényjavaslat megtárgyalását pozitívan befolyásolni szíveskedjenek, támogassák az előterjesztést.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me