DR. SZABÓ JÁNOS

Full text search

DR. SZABÓ JÁNOS
DR. SZABÓ JÁNOS honvédelmi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon szeretnék mindenkit meggyőzni, ez nem kis feladat; még az SZDSZ-t is, akik módosító javaslatot adtak be, és ennek alapján kinyilvánították, hogy a módosító javaslattal értenek egyet és a kormány előterjesztésével nem.
A MIÉP-et azért nem nevesíteném külön, mert az ő álláspontjuk kezdettől fogva következetes: az, hogy vonjuk vissza a kontingenst Magyarországra. Ez több okból képtelenség, lehetetlen, ezért most csak az SZDSZ módosító javaslatával kívánok foglalkozni, de röviden.
Ismeretes, hogy egyéni önvédelmi fegyverrel mentek ki a katonák. Ennek fokozott védelmi fokozata az, amit most kívánunk megvalósítani, történetesen hogy ezekre a páncélozott harci járművekre a gépágyúkat felszereljék. Ez fokozott védelmet biztosít, egy középfokozatot, ha ezt így akarjuk rangsorolni, mert természetesen a teljes védelmi garanciát a NATO adja, hiszen katonáink az SFOR kötelékében végzik a tevékenységüket. Tehát amikor azt mondjuk, ezeknek a katonáknak a fokozott biztonsága megköveteli, hogy az eredetileg leszerelt géppuskákat visszaszereljék, akkor tulajdonképpen egy jármű eredeti rendeltetését állítjuk vissza, hiszen szoros alkatrészként, rendeltetésszerű alkatrészeként viselkedik ez a géppuska, és ennek alapján így is állítják hadba. Tehát amikor ezt le kellett szerelni, komoly nehézségeket okozott a katonáknak, hogy a járművet megfosztják ettől a rendeltetésszerű eszközétől. Pusztán erről van szó, hogy ne legyenek a mi katonáink védtelenebbek, mint azok, akik hasonló eszközökkel rendelkeznek ott.
Tehát felmerül a kérdés: miért van az, hogy egyesek ellenzik ezt, és módosító javaslatot adnak be. Nagyon szeretném, ha nem csinálnánk ebből presztízskérdést, mert ennél sokkal többről van itt szó. Ezt a módosító javaslatot a kormány nevében nem támogatom, mert az a fogalmi meghatározás, hogy "biztonságos állomáshelyre visszavonni", azon túlmenően, hogy a biztonságos megjelölés egy általános fogalmi kategória, amit tulajdonképpen tovább kellene ragozni, vagy konkrétabbá kellene tenni... - de ha figyelembe vesszük azt, hogy ez a módosító javaslat a kormány részére egy kötelezettséget kíván meghatározni, mégpedig olyan formában, hogy amennyiben ezen idő alatt a műszaki alegység a változó politikai helyzet, illetve a fenyegető harci cselekmények miatt fokozott veszélybe kerül, akkor a kormány köteles biztonságos állomáshelyre visszavonni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ha a fokozott veszélyhelyzet előállna, a kormány ezt anélkül is megteszi; konzultál a NATO illetékes parancsnokságával, és ennek alapján a biztonságos helyre való visszavonás megtörténik. Tehát nem kell a kormány figyelmét felhívni erre, nem kell kötelezni, mert hiszen a kormányé a felelősség. Úgy tudom, kormányzati felelősség van, tehát akkor ennek semmi értelme. (Balczó Zoltán közbeszól.) Ilyen alapon ezt a módosító indítványt nem tudom támogatni.
Ennek alapján kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy az eredeti javaslatunkat fogadja el, és ennek alapján a határozatot hozza meg.
De mielőtt a határozathozatalra sor kerülne, egy ügyrendi javaslatom van, tisztelt elnök úr: egy létszámellenőrzést, ha úgy tetszik, szíveskedjék végezni, ugyanis 258 igen szavazat szükséges ahhoz, hogy érvényes határozatot (Dr. Vastagh Pál közbeszól.) hozzon az Országgyűlés. (Puch László: Kézfelemeléssel szavazzunk!) Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me