DR. FENYVESSY ZOLTÁN

Full text search

DR. FENYVESSY ZOLTÁN
DR. FENYVESSY ZOLTÁN (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Kérdésem némileg hasonló lesz Horváth Balázs kérdéséhez, de azért mégis van egy jelentős különbség. A pénzügyi és befektetési szolgáltatások ellenőrzésével felruházott szervezet tevékenységének célja egyebek között a pénz- és tőkepiac zavartalan működésének elősegítése, az ügyfelek érdekeinek védelme, a piac átláthatóságának, a tisztességes és szabályozott piaci verseny fenntartásának elősegítése. Elnökét a pénzügyminiszter és az MNB elnökének együttes javaslatára a miniszterelnök nevezi ki. A felügyelet feladatainak ellátásánál, az engedélyek kiadásánál előzetesen kikéri az MNB véleményét.
A törvény bár sem a jegybank elnöke, sem a felügyelet vezetője munkájának ellenőrzéséről nem szól, közvetetten, elvileg számon kérhető a beszámoltatásokon keresztül. A Postabank, az OTP Bank mint a bábolnai hitelgarancia elfogadója, a Globex akciói mind a felügyelet által - a törvényi felhatalmazás folytán - a kibocsátástól folyamatosan ellenőrizendő cselekmények lettek volna, mielőtt a kár, a bukás a jelenlegi mértéket elérné. Ezzel szemben eddig csak a felügyelet szabadkozását, kibúvóit hallhattuk.
Ezért kérdezem: van-e összefüggés az ellenőrzés elmulasztásánál a cégek könyvvizsgálója, a Deloitte & Touche könyvvizsgáló cég és Tarafás Imre között, aki ennél a könyvvizsgáló cégnél volt alkalmazásban, miután Antall József kormánya nem hosszabbította meg kétéves kinevezését a Nemzeti Bankban?
A Tőkepiaci Felügyeletről szóló törvény előírja, hogy összeférhetetlen a felügyelet és az alá tartozó intézmények közötti személyi jogviszony. A közvetett kapcsolatról már nincs szó, így legalább az összefonódások, a rejtett összefüggések elfedhetők.
Kérdezem ezért a tisztelt államtitkár úrtól: felelős-e az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet vezetője a közelmúlt pénzügyi visszaéléseinek megakadályozása elmulasztásában?
Köszönöm. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me