DR. PEPÓ PÁL

Full text search

DR. PEPÓ PÁL
DR. PEPÓ PÁL környezetvédelmi miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mint ismeretes, az energiaellátás stratégiai szempontjait, valamint a Világbank ajánlásait figyelembe véve az 1980-as évek végén döntés született a hazai szénbányászat fokozatos leépítéséről. Több kormányhatározat született a tárgyban, a minisztériumok, az ÁPV Rt., valamint az önkormányzatok, majd a Szénbányászati Szerkezetátalakítási Központ és a bányavagyon-hasznosító részvénytársaságok is bekapcsolódtak a folyamat kezelésébe. Lehetőség nyílt a kiemelkedő infrastruktúrájú telephelyek ingatlanvagyonának a megmentésére, ezek a kistérségi fejlesztési, szerkezetátalakítási célokat igen jól szolgálhatják. Erre vonatkozólag nemzetközi tapasztalatok is vannak, többek között Németországban, Belgiumban, illetve Angliában.
A környezetvédelmi tárca a Központi Környezetvédelmi Alap pályázati rendszerén keresztül folyamatosan támogat e területeken folyó környezetvédelmi jellegű programokat. A múlt környezeti kárainak felszámolásával így vonzó befektetési célterületek alakíthatók ki, ezeknek a programoknak jelentős foglalkoztatási és régiófejlesztési hatásuk is van. (Zaj.)
Konkrétan a dudari szénbánya problémáját illetően:
Bár a társtárca álláspontja szerint a dudari szén energetikai szempontból nélkülözhető, a helyi szén jellegzetes, környezetvédelmi szempontból hasznosítható tulajdonságai miatt a Környezetvédelmi Minisztérium vezetését foglalkoztatja a dudari bánya, illetve a széntermelés fenntartása. A szén ugyanis jellegzetes összetétele és fizikai-kémiai tulajdonságai okán alkalmas környezetbarát tápanyag-utánpótlásra, a talajok termőképességének és ökológiai védőszerepének a fenntartására, különösen a kolloidokban szegény homoktalajok esetén. Jelenleg még kísérletek folynak e kedvező hatás időtartamának a megállapítására.
Természetesen a program szakmai és gazdasági életképességét alapos előzetes vizsgálatnak kell bizonyítania. Ennek teljes körűnek kell lennie a termékek, szolgáltatások piacképességi vizsgálatáig kiterjedően.
A bánya bezárásának időbeni közelsége miatt a Környezetvédelmi Minisztérium azonnali intézkedést is szükségesnek tart a bánya átmeneti fenntartása érdekében, ezért azonnali egyeztető megbeszélés összehívását kezdeményezzük a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a Gazdasági Minisztérium, a Pénzügyminisztérium megfelelő szintű vezetőinek részvételével. A megbeszélésnek kell meghatároznia a bánya ideiglenes fenntartását lehetővé tevő azonnali támogatást, annak a formáját, forrásait, illetve az egyes érintett minisztériumok szerepvállalását.
Tisztelettel kérem képviselő urat válaszom elfogadására. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok és a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me