PÁL BÉLA

Full text search

PÁL BÉLA
PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! Veszprém megyében a dudari bányaüzem a bezárás utolsó szakaszához érkezett, ahonnan a folyamat visszafordíthatatlanná válik. Ezzel a megyének e térségében, ahol igen nagy a munkanélküliség, megszűnik 240 munkahely, több, a bányához kapcsolódó beszállító ellehetetlenül, s így közel ezer ember sorsa válik bizonytalanná, hiszen nagy részüknek nem lesz lehetősége újra elhelyezkedni.
A világviszonylatban is egyedülállóan magas huminsavtartalmú dudari szén ipari, mezőgazdasági és környezetvédelmi célú felhasználás során alkalmas talajjavításra, talajkondicionálásra, humuszpótlásra, műtrágyával keverve termésnövelésre, valamint környezetvédelmi célú felhasználásra, zagytározók, meddőhányók, tájsebek rekultiválására is. A bánya bezárásával megszűnik azoknak a cégeknek az alapellátása, amelyek jelenleg a dudari szén ilyen célú felhasználásával foglalkoznak, és igen ígéretes lehetőségekkel rendelkeznek mind a hazai, mind pedig a külpiacokon is. Üzleti terveik alapján egy-másfél év kell az értékesítés olyan mérvű felfuttatásához, hogy a bánya piaci alapokon történő működtetése biztosítható legyen.
Tisztelt Miniszter Úr! Arra kérem önt, hogy a Gazdasági Minisztérium, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Környezetvédelmi Minisztérium közösen vizsgálja meg a dudari szén környezetvédelmi, mezőgazdasági célú felhasználásának lehetőségét. A vizsgálat eredményei alapján a bánya piaci alapokon történő működéséig - ez körülbelül másfél évet jelent - biztosítson számára hitelt, és tegye lehetővé, hogy a bánya a termékeivel fizethessen.
A bánya bezárására szánt összeg átcsoportosításával, a termelési lehetőség fenntartásával 240 fő munkahelye hosszú távon megmaradhatna, s egy olyan termék elterjesztését segítenék elő, amelynek alkalmazásával az ország környezetvédelmi, mezőgazdasági pozíciói erősödhetnének az Európai Unióhoz történő csatlakozási tárgyalások során is. Ezzel olyan szerkezetváltás megvalósítását segítenék elő a bányászatban, amely modellértékű lehetne, s melyben az illetékes minisztériumok nem a pozitív gazdasági változások követői és ellenőrzői, hanem létrehozói lehetnének.
Tisztelt Miniszter Úr! Az általam elmondottakat figyelembe véve kérdezem öntől, támogatja-e a kormány a dudari szén mezőgazdasági és környezetvédelmi célú felhasználását, s ezzel hosszú távon 240 munkahely megőrzését.
Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)
(15.50)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me