BALCZÓ ZOLTÁN

Full text search

BALCZÓ ZOLTÁN
BALCZÓ ZOLTÁN, a MIÉP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném jelezni, hogy az MDF-hez hasonlóan, az adott témát Kiss Andor képviselőtársammal ketten kívánjuk elmondani.
Engedjék meg, hogy a hozzászólásom elején "Az új évezred küszöbén" című kormányprogramból idézzek, majd a Magyar Köztársaság alkotmányából vett idézettel fejezzem be hozzászólásomat. A kormányprogram szerint "valódi, mindannyiunk életminőségében jelentkező gazdasági fellendülés a közterhek méltányos szintje mellett lehetséges. A reális mértékű járulékokat és adókat a vállalkozók és a bérből élők sem tartják megfizethetetlennek. Az ország egészének terhei akkor válnak érthetővé, értelmesen vállalhatóvá és mindenki számára viselhető mértékűvé, ha azokért mindannyian együtt állunk helyt."
Többek között ezért támogattuk a kormányprogramot, és szomorúan kell látnunk a mostani adómódosításokból, valamint a jelenleg előttünk levő helyi adókról szóló törvénymódosításból, hogy e kormányprogram ezt nemhogy nem teljesíti, hanem ezzel pontosan ellentétesen működik.
A helyi adókról szóló törvény módosításának elsődleges célja az önkormányzatok által alkalmazható vagyonarányos adóztatás új módszerének bevezetése. Elöljáróban le kell szögeznünk, hogy a helyi adók növelését csak akkor tartjuk hasznosnak és elfogadhatónak, ha egyidejűleg a központi adóterhek megfelelő mértékben csökkennek; azt pedig már láthatjuk, hogy ez nem lesz így. A törvény a vagyonarányos közteherviselés elvét kívánja érvényesíteni, ugyanakkor nem jut érvényre a méltányosság elve, annak figyelembevétele, hogy egy már többszörösen adózott jövedelmet szándékoznak újabb adóval sújtani, ami ráadásul a magánszemélyek jövedelemadójából le sem vonható.
Az alapterületre épülő ingatlanadó mellett az építmények és telkek számított értéke szerinti adó csak technikai változást jelent vagy lényegi különbséget eredményez? A választ a törvény indokolásában szereplő adatok adják meg. Építményadót lakásokra 215 önkormányzat vetett ki, de egy sem alkalmazta a hatályos törvény szerinti korrigált forgalmi értéken alapuló adót; nem alkalmazta, mert - mint már elhangzott - több szempontból gyakorlatilag alkalmazhatatlan. Ez tehát egy nem működő adóforma volt. A módosítás szerinti változat, amint itt többen elmondták, kiküszöböli a nehézségeket, mert egyszerű, tömegesen alkalmazható, az értékelési eljárás menetét jogszabály rögzíti, nem keletkeztet egyedi értékvitákat, működtetése viszonylag kevés ráfordítást igényel. Vagyis teljesíti az adóbeszedő minden praktikus szempontját, csak éppen a bevezetendő számított érték a valóságos értékviszonyokat nem tükrözi, igazságtalan, várható mértékét tekintve pedig átlagos jövedelemszinten elviselhetetlen.
A törvény lehetővé teszi az önkormányzatok számára településrészek értékövezetbe sorolását, és a számított érték megállapításához korrekciós tényezőket ad meg. A korszerű ingatlanérték-becslési eljárások mintegy hatvan szempontot sorolnak föl. A törvényjavaslat korrekciós tényezői olyan lényeges szempontokat hagynak figyelmen kívül, mint például az ingatlan közvetlen környezete, fekvése, zöldterület, a levegő tisztasága, a környezet csendes avagy zajos volta, az ingatlan tömegközlekedéssel való megközelíthetősége, a lakás fűtési rendszere, berendezése, a nyílászárók, tetők korszerűsége és így tovább. Az ezekben a jellemzőkben mutatkozó lényeges különbség azonos értékövezeten belül is több tízezer forint/négyzetméteres eltérést eredményez, miközben az adó alapját képező számított érték azonos.
A törvényben javasolt korrekciós tényezők messze nem tükrözik a tényleges különbségeket. Egy konkrét példa: egy budai zöldövezetben huszonkét éve épült tízemeletes, házgyári panelszerkezetű épület első vagy második emeletén levő lakás és a tőle ötven méterre levő tizenegy éves, korszerű, monolitbeton-szerkezetű, téglafalazatú hatlakásos társasházi lakás négyzetméterértéke között pontosan kiszámolva 11 százalék a különbség, miközben a tényleges különbség ennek körülbelül háromszorosa.
Ellentmondásos az épület teljes elválasztása a hozzátartozó telektől és így annak külön értékelése. Rendeletben meghatározott beépítettségi arány esetén egy adott nagyságú telekrész elválaszthatatlanul hozzátartozik az építményhez, külön vagyontárgynak legfeljebb az e fölötti telekrészt lehetne tekinteni. Az út minősége és a közművel való ellátottság a javaslat szerint csak a telekértéket befolyásolná, az építmény számított értékét ezek az alapvető értékek nem módosítanák, ami természetesen újabb jelentős ellentmondás.
(13.30)
E néhány példa alapján is belátható, hogy a törvényjavaslat nem teljesíti az előterjesztő által megfogalmazott elvárást, mely szerint az értékelési módszer alkalmazásával előálló adóalap, az ingatlan számított értéke a valóságos értékviszonyokat tükrözi.
E néhány lényeges, de technikai jellegű felvetés után engedjék meg, hogy a lényegről beszéljek. Végül: igazságos és méltányos-e a javasolt módszer és a valószínűsíthető adómérték? A külföldi összehasonlítások a kiragadott 1 százalék megadásával értelmetlenek. Azt kellene tudni, hogy az adott típusú ingatlanadó milyen mértékű a többi adóhoz képest, de elsősorban azt, hogy az adózó állampolgár összesített terhei milyen mértéket érnek el. Hiszen az a lényeg és az a méltányosság, hogy a terhek megfizetése után a megélhetésre mennyi marad.
Ennek megválaszolásához engedjenek meg két egyedi, de egyáltalán nem különleges példát. Budapest XI. kerületében egy házgyári, 50 négyzetméteres lakás középértéken számított, a csökkentő korrekciós tényezőkkel figyelembe vett adata azt adja, hogy 2 százalékos adókulcs esetén 80 ezer forint fizetendő adó adódik, de ha maradunk a középértéknél, az 1 százaléknál, a kivethető felénél, akkor ez 40 ezer forint. Tehát egy 50 négyzetméteres házgyári panellakásban élő nyugdíjas e középértéken évente 40 ezer forintot kell hogy fizessen.
Elhangzott az önkormányzati támogatás. Az általunk vizsgált adatok szerint az önkormányzatok nyugdíjasok esetében támogatást akkor nyújtanak, ha a nyugdíjuk nincs a legalacsonyabb nyugdíj másfélszerese fölött. Ebből az adómértékből megállapítható, hogy ennél sokkal de sokkal nagyobb kör lesz erre rászorult. Még egy egyedi példa: ha valaki, mondjuk, egy pedagógus házaspár tíz évvel ezelőtt Budapest külső, II. kerületében, Pesthidegkúton öröklött telken megfelelő vagyonszerzési illeték megfizetését követően, házilagos kivitelezésben - természetesen, ahogy hallottuk, sok saját munkával, baráti segítséggel, kifizetve a szakemberek utáni tb-t - felépített egy száz négyzetméteres családi házat egy arányos telken, jelenleg milyen helyzetbe került? A város az elmúlt években kifelé terjeszkedett, az ingatlanárak felszöktek, miközben a megváltozott körülmények miatt az ingatlan használati értéke az ő számukra nemhogy növekedett, hanem csökkent. A törvényjavaslat megfelelő táblázatából - középértékkel számolva, a telek esetében a maximum egyhatodával számolva és a kivetett adót 1 százalékban állapítva meg - 250 ezer forint adódik egy évre. Ez a pedagógus házaspár két gyermekkel élve miből fogja ezt megfizetni? Vagy talán az a cél, hogy költözzenek el és egy lakosságcsere jöjjön létre? De mi lesz ekkor a polgári lét biztonságával?!
Persze az is lehet, hogy a polgár tisztában van a jogaival, és ha arra kényszerül, ezt érvényesíteni fogja. Mert az alkotmány amellett, hogy kimondja, a Magyar Köztársaság minden állampolgára köteles jövedelmi és vagyoni viszonyainak megfelelően a közterhekhez hozzájárulni, biztosítja a tulajdonhoz való jogot - itt megszerzett jogról van szó -, valamint a szociális biztonsághoz való jogot, és a 70/K. §-ban megmondja az érvényesítés módszerét is. Idézem: "Az alapvető jogok megsértése miatt keletkezett igények, továbbá a kötelességek teljesítésével kapcsolatban hozott állami döntések elleni kifogások bíróságok előtt érvényesíthetők."
A Magyar Igazság és Élet Pártja nem szeretné a polgárokat sem lakóingatlanjaiktól megfosztani, sem bírósági procedúrára kényszeríteni, ezért nem támogatja a beterjesztett javaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps a MIÉP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me