DR. GÉMESI GYÖRGY

Full text search

DR. GÉMESI GYÖRGY
DR. GÉMESI GYÖRGY, az MDF képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A gépjárművek adóztatásának reformjára 1992. január 1-jétől került sor az 1991. évi LXXXII. törvény hatálybalépésével. Ezzel érvényesült az adó törvényi szabályozásának követelménye, az adózási kötelezettség általánossá tételével az arányos közteherviselés alkotmányos követelménye és az adóztatásnak a közutak igénybevételéhez kötődő céljellege.
A törvény végrehajtására a települési önkormányzatok kapták a megbízást. Vitathatatlan, hogy ezzel az új típusú gépjárműadóval az önkormányzatok feladata megsokszorozódott. Az 1995. év végéig a belföldi gépjárművek adója az önkormányzati adóhatóság kezelésében levő megosztott központi adóként működött. 1996. január 1-jétől a gépjárműadó speciális önkormányzati adóként működik. A módosító '95. évi XCVIII. törvény úgy rendelkezett, hogy az adó mértékét a törvényi keretek között az önkormányzat képviselő-testülete rendelettel állapítja meg. Az adóhatóságok igazgatási költségeinek csökkentése érdekében áttértünk az éves szintű adóztatásra. A módosítás az önkormányzat által megállapítható adómértéket a tömeg alapján adóztatott gépjárművek esetén 100 kilogrammonként legalább 400, legfeljebb 800 forintban határozta meg. A tételes adó mértéke minimum 2000, maximum 5000 forint/év volt.
Az önkormányzati érdekeltség növelése céljából a bevétel megosztásrendszere is módosult. A törvényi alsó adótétellel számított összeg 50 százaléka az Útalapé, a magasabb mértékű adóztatás különbözete teljes egészében az önkormányzaté. 1996-ban az önkormányzatok 89 százaléka az alsó adómértéket alkalmazta, az önkormányzatok 9 százaléka döntött a 400 és 500 forint közötti adómértékek alkalmazásáról, míg 500 és 600 forintos adómértéket az önkormányzatok 2 százaléka alkalmazott. Ezek az arányok az elmúlt évek során jelentősen nem változtak, a főváros adómaximum-kihasználásának kivételével. Ilyen adómértékek mellett nagymértékben csökkent az adóhátralékok, a kintlevőségek nagyságrendje, a fővárosban jelenleg 900 millió forint.
A gépjárműadó-törvényt módosító tervezet sok olyan új meghatározást tartalmaz, amely a gyakorlati alkalmazhatóságot segíti. Az adóalanyiság, az adókötelezettség új jogi megfogalmazása, illetve kiegészítése az alkalmazásban jogi vitákat előzhet meg. A környezetvédelmi szempontok fokozottabb érvényre juttatását elősegítő adókedvezményi rendszer bővítésével a Magyar Demokrata Fórum egyetért, és támogatja a javaslat azon részét, amely valamennyi katalizátoros gépjárműnél biztosítja az adókedvezmény igénybevételét.
A Magyar Demokrata Fórum nem tartja indokoltnak az adósáv alsó mértékének felemelését. Az elméletileg prognosztizált bevételkövetelménynek sok gyakorlati buktatója van. Már az 1996. évi adómérték-duplázódás is a hátralékok felszaporodását eredményezte. A jelenlegi törvénymódosító javaslat szerinti minimális adótétel 600 forintra való emelése ugyan bevételi oldalról többletet eredményezhet a központi költségvetésnek, de az önkormányzati oldalon számolni kell annak költségvonzatával is. Az adókivetés emelkedése nem jelent a végrehajtó önkormányzat számára egyenesen arányos bevételnövekedést. A Magyar Demokrata Fórum meggyőződése, hogy ez a hátralékok további felszaporodását eredményezi, és a költséges behajtási munka a hasznot felemészti. A helyi viszonyokat, az adóalanyok teherbíró képességét a települési önkormányzatoknál senki sem ismerheti jobban. Bízzuk az ő bölcs döntésükre, hogy milyen terhet raknak a helyi adóalanyok vállára!
A javaslat azon részével, amely az adósáv kiszélesítését, a felső adóhatár emelését célozza, a Magyar Demokrata Fórum egyetért.
Mindezek alapján az MDF javasolja, hogy a gépjárműadó-törvény 7. §-ának (1) bekezdését módosító javaslatban az adó mértéke legalább 400 forint, de legfeljebb 1200 forint értékkel kerüljön meghatározásra.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me