NÉMETH IMRE

Full text search

NÉMETH IMRE
NÉMETH IMRE (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A helyi adókról szóló törvény kapcsán egy sajnálatos jelenségre szeretném felhívni a figyelmet, ez pedig a kormányzati munka diszharmóniája. Már a jövedéki adó törvény kapcsán is megmutatkozott, hogy nem köszönnek vissza azok a javaslatok, amelyek akár kormánypárti oldalról elhangzanak. Medgyasszay László képviselőtársam, aki épp visszajött, a szívemből szólt akkor egy napirend előtti felszólalásnál, amikor az alternatív hajtóanyagok vonatkozásában nagyon érzékletesen beszélt e témakör fontosságáról, és mivel a miniszter úr is ráerősített erre, és azt ígérte nekünk, hogy hetente beszámol e fontos kérdés megvalósításáról, őszintén meglepődtem, amikor a jövedéki adótörvényt olvasva abszolút nem köszöntek vissza ezek a bejelentések, illetve felvetések.
Sajnos ugyanez a tapasztalás ért a helyi adótörvény tanulmányozása közben is, hiszen előtte kaptuk kézhez a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnak az agrárágazat pénzügyi szabályozó rendszerének 1999. évi továbbfejlesztésére vonatkozó irányelveit, amely sajnos köszönő viszonyban sincs a helyi adókról szóló törvénnyel. Jóllehet, a miniszter úr ezen irányelvek egyhangú mezőgazdasági bizottsági elfogadását is bejelentette, és a nyilvánosság előtt több tételt már kihirdetett, szeretném idézni ennek a javaslatnak az egyik pontját, amely azt mondja, hogy "javasoljuk, az iparűzési adó a nemzetgazdasági átlagnál lényegesen alacsonyabb jövedelmezőségű mezőgazdasági tevékenységekre ne vonatkozzon".
Sajnos a mostani törvénymódosítás hozzá sem járul az iparűzési adóhoz, viszont a törvénymódosításnak a 2. §-ban van egy olyan kitétele, hogy a vállalkozók egyes csoportjaira szervezeti forma alapján eltérő rendelkezések nem hozhatók. Ebből következik, hogy a mezőgazdasági szférában a mintegy 1 millió őstermelőnek is adóbevallást kell benyújtani az iparűzési adó kapcsán, jóllehet ezen réteg 95 százalékának jövedelme nem éri el az adófizetés határát. De szó esett itt már a mai napon a fölösleges bürokráciáról; úgy gondolom, abszolút felesleges dolog, hogy 950 ezer őstermelői igazolvánnyal rendelkező személyt rákényszerítünk arra, hogy a helyi adó vonatkozásában adóbevallást adjon. Ez egy rendkívül alacsony jövedelmezőségű tevékenység, és meggyőződésem szerint szükségtelen, hogy az állam nagyon sok paragrafuson keresztül majd támogatási formákat határoz meg a mezőgazdasági termelőkre, az őstermelőkre és a társaságokra, tehát az egyik kezével ad, a másik kezével pedig ugyanezeket az adományokat visszaveszi. Ezt rendkívül felesleges dolognak tartom, ezért indokoltnak tartom, hogy az iparűzési adó ne vonatkozzon a mezőgazdasági és az erdőgazdasági tevékenységet végző őstermelőkre és társas vállalkozásokra egyaránt.
Nagyon remélem, hogy ez a módosítás a kormánypárti oldalról is meghallgatásra talál, és ez a paragrafus meg lesz nyitva annak érdekében, hogy az irányelvekben lefektetett elvek megvalósuljanak az adótörvények meghozatalakor. Köszönöm a szót, elnök asszony. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me