PÁL BÉLA

Full text search

PÁL BÉLA
PÁL BÉLA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Balatonfűzfőn található az ország egyik legkorszerűbb uszodája, a Balaton uszoda, amely nemcsak Veszprém megyében, de országosan is kiemelt szerepet tölt be a szabadidősport, a diáksport, a versenysport és az idegenforgalom területén is. Adottságai miatt egyre népszerűbb mind a hazai, mind pedig a külföldi sportolók körében. Rendszeresen helyt ad megyei, országos és nemzetközi versenyeknek is. A környékbeli települések iskolásai szervezett formában látogatják úszásoktatás céljából. Éves szinten közel 200 ezer főre tehető az uszodát látogatók száma.
Tisztelt Államtitkár Úr! A Nitrokémia Rt. és jogelődje 1991. március 8-ától üzemeltette az uszodát, és az utóbbi időig vállalta az ebből ráháruló veszteségeket. Napjainkra azonban a belső tartalékok elfogytak, amelyek a részvénytársaság részéről a működtetést lehetővé tették, és a ma érvényes rendelkezések szerint a profitorientált cég birtokában lévő sportlétesítményt nem támogathat. Azok az erőfeszítések, amelyek arra irányultak, hogy fenntartható legyen a sportlétesítmény, évről évre lehetővé tették a bezárás elkerülését, hosszú távú megoldást azonban nem nyújtottak.
A környékbeli önkormányzatokkal folytatott tárgyalások, melyek egy közhasznú társaság létrehozására irányultak, nem vezettek sikerre. Szakértők véleménye szerint az biztosítana hosszú távú megoldást, ha az uszoda működtetésére a jövőben a nemzeti sportvagyon részeként kerülne sor, s a működtetéshez szükséges hiányzó összeget az állami költségvetés tartalmazná. Ha ebben az évben nem sikerül megnyugtató megoldást találni, 1999. január 1-jétől újra veszélybe kerül az uszoda további működtetése. Ezzel óriási veszteség érné a szabadidősportot, a diáksportot, a versenysportot és az idegenforgalmat egyaránt.
Kérdezem tehát az államtitkár urat, biztosítható-e a jövőben is a Balaton uszoda működtetése. Tisztelettel várom válaszát. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me