DR. VERES JÁNOS

Full text search

DR. VERES JÁNOS
DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Két dologra szeretnék reagálni. Az elmúlt négy év alapján, azt gondolom, eléggé világossá vált mindenki számára, hogy a Nemzeti Bank függetlensége egy kormánytól való függetlenséget jelent majd Magyarországon. Erre vonatkozóan a jegybanktörvény egyértelműen rögzít mindent. Azt gondolom, az elmúlt év tapasztalata alapján a jelenlegi kormánypárti, akkor ellenzéki képviselőtársaink is meg tudják erősíteni, de mi magunk is nyugodtan elmondhatjuk, hogy a Nemzeti Bank a parlamentnek köteles beszámolni, kötelezettségeinek eleget tett minden egyes alkalommal.
A parlament költségvetési bizottságában meglehetősen szenvedélyes és éles viták bontakoztak ki a tekintetben, hogy milyen legyen a Nemzeti Bank által előzetesen a következő évre követett monetáris politika fő vonala, és amikor az országban olyan helyzet volt, akkor a költségvetési bizottság minden egyes alkalommal meghallgatta, megvitatta a helyzetértékelést. Feltehetően ezzel az eszközzel is befolyásolta a Magyar Nemzeti Bank politikájának alakítását.
Nagyon fontos dolognak tartom 1998 nyár végén, ősz elején, hogy a Nemzeti Bank eme relatív függetlensége ma Magyarországon megvan, hiszen ilyen módon lehetőség van arra, hogy a Nemzeti Bank a maga eszközeivel is részt vegyen ama közös célunk elérésében, amely az infláció csökkenését jelenti, és ezt a bank a maga eszközeivel támogatja. Erről több alkalommal hallottuk a nyilvánosság előtt megnyilatkozni a bankelnök urat is. Azt gondolom, ebben a parlamenti pártok tulajdonképpen egységes támogatásukkal is biztosíthatják a Nemzeti Bankot. E tekintetben nem egy mindenkitől való függetlenségről van szó, szerencsére nem is így érvényesült az elmúlt időszakban.
A másik momentum, amire reagálni szeretnék az, hogy itt bizonyos adómentességekről volt szó. Szeretném azt hangsúlyozni, hogy ezen adómentességek mikor keletkeztek. Nem 1995-96-ban keletkező adómentességekről van szó, hanem egy korábbi rendszerből hozott adómentességekről. 1994 és '98 között éppen a normativitás volt jellemző az adótörvények módosítására, az új adótörvények megalkotására. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me