DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Hét szocialista képviselőtársammal együtt azt indítványozzuk, hogy a kormány november 30-áig tegyen előterjesztést a hosszú szolgálati idő alapján korábban megállapított alacsony nyugdíjak emelésének programjára úgy, hogy az ne akadályozza a hatályos törvény szerint 3 millió nyugdíjast megillető bérkövető nyugdíjemelést, annak mértékét és rendjét.
Miért van erre a külön korrekcióra szükség? Azért, kedves képviselőtársaim, mert az elmúlt években az értékvesztés mellett aránytorzulás is végbement a nyugdíjaknál. Jóllehet egy 1992-ben hozott parlamenti döntés enyhített a 80-as években nyugdíjba vonultak helyzetén, sőt, némelyeket túlkompenzált, azonban két csoportnál vannak elmaradások. A több mint 25 éve nyugdíjas idős emberek sajnos egyre jobban gyérülő csoportjain túlmenően igazságtalanul kevés az 1991 és '96 között nyugdíjazott hosszú szolgálati idejű, többnyire átlagos keresetű emberek ellátása.
(17.00)
A náluk alkalmazott nyugdíj-megállapítási szabályok ugyanis alacsony induló juttatásokat eredményeztek. Ezekben az esetekben társadalompolitikai szempontból indokolt, hogy külön intézkedéssorozattal kezdjük el a felzárkóztatást, természetesen nem a nyugdíjrendszeren belüli átcsoportosítással, hiszen ez ellentmondana a biztosítási logikának.
Úgy gondolom, hogy a tervezettnél gyorsabban növekvő gazdaság eredményei most teremthetnek pótlólagos fedezetet az egyenlőtlenségek kisimításához - lehet, hogy nem egyetlen esztendő alatt, hanem többlépcsős program vállalásaként. Több év alatt elköltendő több tízmilliárd forint már érzékelhető javulást hozna, tehát úgy gondolom, hogy a nemzeti össztermék töredékéből komoly veszteség pótolható körükben.
Tisztelt Országgyűlés! Csak emlékeztetni szeretnék arra, hogy az özvegyi nyugdíjnál az előző parlament 17-19 milliárdnyi többletből eltörölte a folyósítási korlátot, állandó özvegyinyugdíj-kiegészítést állapított meg, és ennek eredményeként több százezer özvegy járt jobban. Azt hiszem, hogy a nyugdíjas-társadalommal szemben az ország, a parlament még nem törlesztette teljeskörűen adósságát. A Magyar Szocialista Párt soha nem tagadta, hogy a stabilizációért a nyugdíjasok hozták a legtöbb áldozatot, és élethelyzetükből adódóan őket kell először kompenzálni, hiszen az ő esélyeik, ha úgy tetszik, az idejük már kevés arra, hogy megvárják, amíg majd arányosan kap minden családtag valamit, ahogyan a kormányzó pártok ezt mondják.
Ezért kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák önálló indítványunk tárgysorozatba-vételét. Kérem, gondolják át még egyszer, fontos ügyről van szó, és ha úgy tetszik, vizsgáljuk felül együttesen a bizottsági ülés határozatát. Megjegyzem, hogy az elutasítás ott sem egy egyértelmű elutasítás volt, hiszen az ellenzéki képviselők "igen" szavazata mellett a kormánypártok tartózkodtak, jelezve azt, hogy a problémát fontosnak tartják. Kérem kormánypárti képviselőtársaimat, gondolják át még egyszer az elmondottakat, érveinket, és értsenek egyet azzal, hogy ez az indítvány most az Országgyűlés tárgysorozatába kerülhessen.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me