DR. FAZEKAS SÁNDOR

Full text search

DR. FAZEKAS SÁNDOR
DR. FAZEKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Mint bizonyára ön előtt is ismeretes, egyfelől már régóta sajtópolémia tárgya, másfelől aktív lobbyzás folyik abban az ügyben, hogy megkezdődjék-e a 4-es számú főútvonal autópályává vagy autóúttá kiépítése. Az országos koncepciók szintén hosszú évek óta tartalmazzák ezeket az elképzeléseket, de sajnos, több évtizedes időtávlatokba kitolva a tényleges megvalósítást.
Tisztelt Miniszter Úr! Hazánk tájegységei közül jelenleg a közel hárommilliós lakosságú Tiszántúl az egyetlen, amelyet elkerülnek az autópályák. Így eme jelentős régió elszigeteltsége még inkább fokozódik, esélyei mind a népességmegtartó erő, mind a fejlődőképesség vonatkozásában más területekhez képest nagymértékben csökkentek, csökkennek. Azt hiszem, külön nem szükséges ecsetelnem, hogy milyen előnyökkel jár a mai magyar közlekedési viszonyok mellett, ha egy területet gyorsabban lehet megközelíteni. Az is nyilvánvaló mindannyiunk számára, hogy mennyivel kilátástalanabb annak a régiónak a helyzete, amely a rossz infrastruktúra miatt nélkülözni kénytelen a befektetésre váró külföldi és hazai tőkét. Akár mellékutakon, akár a nagy forgalom miatt szinte életveszélyessé vált 4-es számú főúton kívánjuk például megközelíteni a Budapesttől 167 kilométerre lévő Karcagot, ez a KRESZ szabályainak betartása mellett 3-3,5 órába kerül.
(16.20)
Azt hiszem, ez a tény önmagáért beszél. Köztudomású, hogy az autópálya rendkívül drága dolog, ezért a leginkább érintett Nagykunság, Békés, Bihar és Hajdúság szempontjából az alacsonyabb költségigényű autóút kiépítése is komoly segítség lenne, legfőképpen azért, mert ez tűnik a leggyorsabb megoldásnak.
A kérdés tehát: hogy áll a 4-es főút ügye. Érdeklődéssel várom miniszter úr válaszát. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me