KATONA KÁLMÁN

Full text search

KATONA KÁLMÁN
KATONA KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértek önnel abban, hogy a 4-es számú főút fontos szerepet játszik a tiszántúli régió jövőjének kialakításában. Ez a főút a térség közúthálózatának gerince, amely fontos nagyvárosainkat, például Szolnokot, Debrecent és Nyíregyházát köti össze egymással és Budapesttel. Mindezek figyelembevételével napirenden van az útvonal jövőbeli szerepének újraértékelése, a hálózat felülvizsgálata. A várható eredmény alapján nagy valószínűséggel kimondható, hogy ezen a nyomvonalon távlatban autópálya szükséges. Az előkészítő munkában komoly segítséget jelent számunkra, hogy az érintett három megye - Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar - vezetői a nyomvonal vizsgálatában és a megvalósítási tanulmány elkészítésében vállalták a koordináló szerepet.
A 4-es számú főút tekintetében azonban nemcsak távlati terveink vannak. A főút fejlesztése a forgalom nagysága és baleseti helyzete alapján már ma is sürgető feladat. Amennyiben a tisztelt Ház a jövő évi költségvetésben elfogadja a kiemelt kormányzati beruházásokra vonatkozó javaslatainkat, akkor a Hajdúszoboszlót elkerülő út előkészítése mellett megkezdődhet az építkezés a 4-es számú főút további szakaszain is. Itt szeretném elmondani a képviselő úrnak - Takács képviselő úr sajnos már kiment -, hogy mindössze 50 millió forintos előkészítő munkálatra adtak pénzt az elkerülő úthoz, ami azt jelenti, hogy a hajdúszoboszlói elkerülő út hároméves kivitelezése teljesen indokolt, hiszen egy ilyen nagyságrendű munkát képtelenség egy év alatt elvégezni.
Folytatni kívánjuk a Szajol-Törökszentmiklós közötti szakasz négy sávra történő bővítését, a Nyíregyháza-Záhony közötti főút korszerűsítését, a Debrecent, valamint Törökszentmiklóst elkerülő szakasz építését. E beruházások összköltsége meghaladja a 20 milliárd forintot. Mindezek eredményeként jelentősen javulni fog a 4-es számú főút forgalmi helyzete, az említett városokban pedig három-négy éven belül érzékelhetően csökkennek a lakosságot terhelő káros környezeti hatások.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me