HORN GÁBOR

Full text search

HORN GÁBOR
HORN GÁBOR (SZDSZ): Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Mint ahogy az írásban leadott kérdésből is látja, pedagógusbérügyben szeretnék érdeklődni. Mire számíthatnak a pedagógusok '99. január 1-jétől? Szomorúan kell bevallanom: az elmúlt időszakban, az elmúlt négy évben személyes kudarcként is éltem meg, hogy nem sikerült javítanunk a pedagógusok jövedelemhelyzetén. Azt gondolom, az előző kormánykoalíció bukásának egyik oka az is lehetett, hogy bizonyos fontos társadalmi csoportok helyzetén - a stabilizációs program következtében - nem tudott változtatni. Egyébként ez még akkor is így van, ha '98-ban már történt minimális elmozdulás ebben a kérdésben.
Nyilván az önök - a Fidesz-Magyar Polgári Párt - választási sikerének egyik oka lehetett az, hogy ezeket a társadalmi csoportokat megszólították, és kézzelfogható ígéreteket tettek nekik. Az önök '98-as választási programjában azt olvasom, hogy évente 9-10 százalékos reálbéremelést kell biztosítani a pedagógusoknak. Nyilván a nem begyűrűző orosz válság ezt nem zavarja, mert tudjuk, hogy nem gyűrűzik be. Ráadásul ötven nap alatt már mindent rendbe tettek, tehát az alapjai megvannak.
Ön dicséretes szorgalommal a tanév kezdése előtt végigjárta az országot, nem egy nyilatkozatát én is hallottam, és örömmel vettem, hogy ugyan nem 9-10 százalék, hanem 5-8 százalék az, amely realitásként a pedagógusok számára '99-ben elérhető. Ön és Gógl Árpád között erről már volt egy vita, hiszen az egészségügyi tárca képviselője a saját szempontjából érthető módon azt mondta, hogy nem lát lehetőséget a megkülönböztetésre. De azt gondoltam, hogy ön - mint a Fidesz-Magyar Polgári Párt egyik vezető politikusa - talán érvényesíteni tudja lehetőségeit, szándékait.
Ehhez képest néhány héttel ezelőtt valamelyik vasárnap este meglepődve hallottam Orbán Viktor miniszterelnök - ha szabad ezt mondanom, az én miniszterelnököm is, ha ebben az országban még lehetek polgár - azon véleményét, amely szerint egységesen a közalkalmazotti körben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) maximum 2 százalékos reálbér-növekedésre van kilátás. Kérdezem, miniszter úr: mire számíthatnak a pedagógusok '99-ben?
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me