KOVÁCS KÁLMÁN

Full text search

KOVÁCS KÁLMÁN
KOVÁCS KÁLMÁN (SZDSZ): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdésem a tisztelt államtitkár úrhoz: valóságos szándékot tükröznek-e azok a hírek, melyek szerint a kormány 1999-ben nem kívánja emelni a köztisztviselői illetményalap jelenlegi mértékét?
Hosszú idő óta fennálló helyzet Magyarországon, hogy a közterhek viseléséből elsősorban a bérből és fizetésből élők veszik ki a részüket, jövedelmi viszonyaikat, szociális helyzetüket messze meghaladó módon. A híradásokból tudjuk, hogy az egészségügyi dolgozók megdöbbenéssel hallották: a korábban ígértnél jóval alacsonyabb mértékben, az inflációt alig 2 százalékkal meghaladóan kívánják emelni a bérüket.
(15.10)
Az oktatásban dolgozók is egyre fogyó reménységgel várják, mi marad az ígéretekből a költségvetésben.
Különösen nagy megdöbbenést keltett azonban a köztisztviselők körében, hogy az ő esetükben még csak nem is arról van szó, hogy milyen mértékben fogja az inflációt meghaladni a béremelésük, hanem illetményalapjuk a jövő esztendőben egyetlen forinttal sem emelkedik. Ez a kormány által remélt 11 százalékos infláció esetén is azt jelentené, hogy az illetményalap reálértéke 11 százalékkal csökken. Nem véletlen, hogy a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete nyílt levélben tiltakozott e kormányzati szándék ellen.
De nemcsak a közigazgatásban dolgozó 104 ezernyi embert döbbentette meg a hír, hanem a szolgálati törvény hatálya alá tartozó hivatásos állomány tagjai: a tűzoltók, a polgári őrök, a rendőrök is csalódottak. A szolgálati törvény szerint ugyanis jövő év január 1-jétől az ő bérüket is a köztisztviselők illetményalapja szerint kell számolni. Így tehát, ha ez az illetményalap nem növekszik, ők is jelentős, a hatályos törvény szerint őket megillető keresetnövekedéstől esnek el.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérdésem önhöz: a kormány valóban nem kívánja emelni 1999. január 1-jétől a köztisztviselői illetményalapot? Az ön véleménye szerint hogyan teremthető összhang ezen szándék és az Orbán-kormány programjában olvasható alábbi ígéret, kijelentés között: "A kormány minden tőle telhetőt megtesz a köz igényeit kiszolgáló közigazgatás megbecsülésének növeléséért."
Várom válaszát. Köszönöm. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me