DR. KISS GÁBOR

Full text search

DR. KISS GÁBOR
DR. KISS GÁBOR, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságában az alkotmány és a szóban forgó törvények módosítására benyújtott javaslatok vitájának kisebbségi álláspontját - amelynek lényege az általános vitára való ajánlás ellenzése - az alábbi megfontolások indokolták.
Először: az ügyészség alkotmányos helyzetének megváltoztatására irányuló törvényi kezdeményezés benyújtója is elismeri, hogy az ügyészi szervezet parlamenti alárendeltségben való működése a jogállami követelményeknek megfelel. Nem állítható tehát, hogy a változtatási szándékot a jogállamiság kiépítésének törekvése tenné indokolttá. Minthogy az ügyészség irányítási módjának kérdésében két felfogás vitája a különálló ügyészi szervezet létrehozásától kezdve állandósult az érvelés tekintetében is - egyfelől a kormány jogpolitikájának érvényre juttatásának szükségességét, másfelől a kormány indokolatlan politikai befolyásának veszélyét hangoztatva -, az ügyészség jogállásának módosítására vonatkozó javaslatok ellenzőinek politikai minősítése kerülendő.
Másodszor: a kisebbségi állásponton lévők egyetértenek azzal, hogy az ügyészség alkotmányos helyzete az állami berendezkedés szempontjából fontos, a hatalomgyakorlás filozófiáját közvetlenül érintő kérdés. Az a tény azonban, hogy az előterjesztők javaslatukat a szervezett bűnözés elleni eredményesebb küzdelem, illetőleg a büntetőpolitika szempontjaival indokolják, legalábbis kétségessé teszi előttünk, hogy a szervezet alkotmányos funkciójának, szervezeti illeszkedésének újragondolása lenne elhatározásuk alapja.
(10.20)
Annál kevésbé, mert a bizottsági vitában az előterjesztő képviselője sem állította, hogy összefüggés lenne az ügyészség irányításának mikéntje és a bűnözés alakulása között. A bűnözés megfékezésének szándéka ezért aligha szolgálhat az előterjesztések elégséges magyarázatául.
Harmadszor: az indítványtevő képviselőjével szemben, aki a legfőbb ügyész politikai felelősségét, amellyel a parlamentnek tartozik, szakmai státusával ellentmondásban lévőnek, és alkotmányosan is aggályosnak minősítette - minthogy az alkotmány előírása szerint az ügyészek politikai tevékenységet nem folytathatnak -, a kisebbségi állásponton lévők különbséget látnak a politikai tevékenység és a politikai felelősség között. Úgy véljük ugyanis, hogy politikai felelősséget viselhet a nem elkülönült politikai tevékenységet folytató közhivatalnok is. (Dr. Dávid Ibolya közbeszól.) Paradox módon nagyobb biztosítékot látunk éppen ezért az ügyészi szervezet politikai befolyásolásának elkerülésére, a legfőbb ügyész politikai felelősségének fenntartása mellett, mint a korlátoltan felelős igazságügy-miniszterre történő átruházás esetén. Ellentétben az előterjesztővel, a kormányzati normatív utasítási jogot is a direkt politikai befolyásolás lehetőségének kitett utasítási formának tekintjük.
Végül, a bizottsági vitában az álláspontunkkal szemben felhozott érvelésekkel szemben - melyek szerint az előző kormányzat is foglalkozott az ügyészi szervezet státusának megváltoztatásával, illetőleg hogy a jelenlegi tervezetet a legfőbb ügyész szakmailag korrektnek minősítette - szükségesnek tartottuk leszögezni: frakciónk, a megelőző ciklus kormánykoalíciója is megosztott volt az igazságügyi tárca szándékát illetően. Nem véletlen, hogy a kérdés lekerült a napirendről, nem volt biztos ugyanis, hogy az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többséget biztosítani lehet. (Dr. Dávid Ibolya közbeszól.)
És amit ennél fontosabbnak tartunk: az a tény, hogy a legfőbb ügyész a törvénytervezetet szakmai értelemben korrektnek nevezte, nem jelenti azt, hogy az alapkoncepciót bármiféle értelemben is véleményezte volna. Ezt semmiképpen nem tehette, hiszen a szóban forgó szabályozási kérdés politikai döntést igényel, éppen ezért, mint minden hasonló esetben, a legfőbb ügyész az állásfoglalástól tartózkodott. Nem elegáns dolog tehát megfelelést, a javaslat korrekt kidolgozása és az alapkoncepció elfogadása között olyan látszatot teremteni, mintha a legfőbb ügyész nem jogtechnikai eljárást és produktumot, hanem kormányzati szándékot minősített volna.
Ezt azért bátorkodtam különösképpen megjegyezni, mert az igazságügy-miniszter asszony az elegáns jogi megoldásoknak mindig is a szószólója volt. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me