DR. WIENER GYÖRGY

Full text search

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY, az alkotmány- és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Legfőbb Ügyész Úr! Az alkotmányügyi bizottság kisebbségi álláspontja számos alkotmányjogi, a bűnüldözéssel kapcsolatos jelentős szakmai, illetőleg néhány politikai kifogást fogalmazott meg az előterjesztett három törvényjavaslattal kapcsolatosan.
A kisebbségi álláspont mindenekelőtt aggályosnak ítélte az ügyészség helyzetének a hatalmi ágak rendszerében történő egyoldalú, kiragadott megváltoztatását, mert ennek következtében módosul a jogvédő szervek intézményrendszere, módosul a viszony a különböző hatalmi ágak között. Nem fogadta el ezt az álláspontot a kisebbségi vélemény azért sem, mert a korábbi hagyományos felfogástól eltérően e nézet képviselői nem egyszerűen törvényhozó, végrehajtó és bírói hatalom között tesznek különbséget, hanem a hatalmi ágak szétválasztását jóval szélesebben értelmezik, ennek keretében pedig - kiemelve az ügyészségnek az igazságszolgáltatással kapcsolatos jelentős funkcióit - az ügyészséget egyfajta önálló, jogvédő szervek körébe sorolható hatalmi ágnak tekintik.
Nem tekintette a kisebbségi vélemény helytállónak azt az érvelést sem, hogy a legfőbb ügyésznek jelenleg nincs semmilyen felelőssége. Egyfelől a hatályos 1994. évi LXXX. törvény megfogalmazza a közjogi, alkotmányjogi felelősséget, szabályozza a legfőbb ügyész hivatalvesztésének, illetőleg felmentésének feltételeit, másfelől pedig az újraválasztás intézményében jelentkezik a politikai felelősség, akárcsak a képviselők, az alkotmánybírák, de a konstruktív bizalmatlansági indítvány folytán maguknak a minisztereknek az esetében is.
Nem tekintette helytállónak a kisebbségi álláspont azt a vélekedést, amely szerint a nyugat-európai tendenciák továbbra is a kormány alá rendelt ügyészség vonalán haladnának. Noha jelentősebb alkotmányos változások e téren még nem történtek, egyértelműen tapasztalható az ügyészség függetlenedése a végrehajtó hatalomtól, egyértelműen tapasztalható az, hogy törekvés jelenik meg egy, a kormányzattól független ügyészségi szervezet kialakítására az Európai Unió tagállamaiban is.
(10.10)
Ennek következtében ha a majdani és nem a jelenlegi állapotokhoz kívánunk igazodni, akkor célszerű, ha a mostani alkotmányos berendezkedést, a mostani megoldást a továbbiakban is fenntartjuk.
Nem tartotta a kisebbségi álláspont kielégítőnek az ügyészséggel kapcsolatos utasítási jogok szabályozását sem. Kétségtelen, hogy a legfőbb ügyész számára adható utasítás köre az előterjesztés alapján korlátozott, de azt is világosan látni kell, hogy önmagában a kormány alá rendelés olyan függési viszonyokat hoz létre, melyek keretében az informális befolyásolási eszközök alkalmazására széles körű lehetőség nyílik, és fennáll a veszélye annak, hogy kiélezett szituációkban nem egyszerűen a jogi utasítás, hanem más informális befolyásolási eszközök érvényesülhetnek.
Különösen aggályosnak tartotta a kisebbségi álláspont azt, hogy az ügyészségnek továbbra is fennmaradnának - a kormány alá rendelés ellenére is - a törvényességi ellenőrzési funkciói. Nem kaptak kellő figyelmet az ügyészség azon feladatai, amelyek túlmutatnak a bűnüldözésen, a vádhatósági tevékenységen. Tarthatatlannak tekintjük, hogy a kormány alá rendelt ügyészség továbbra is törvényességi ellenőrzést gyakoroljon az egyesületek, a pártok, a közalapítványok felett. Ennek a kérdésnek az előterjesztett törvényjavaslatban még megoldási kísérletével sem találkozhattunk.
Végezetül pedig nagyon komoly bűnüldözési szakmai ellenérvek is elhangzottak. Többen is megfogalmazták azt a véleményt - nemcsak a kisebbségi álláspont képviselői, hanem olyan képviselőtársunk is, aki tartózkodott a szavazástól a törvényjavaslatnál -, hogy nincs semmiféle szoros kapcsolat a szervezett bűnözés elleni harc és az ügyészség alkotmányjogi státusza között, mások pedig megfogalmazták azon véleményüket, hogy a bűnüldözés hatékonysága sem függ az ügyészség alárendeltségi viszonyaitól.
Legvégezetül pedig - és ez politikai érv volt -, mivel Magyarországon a politikai és a köztisztviselői szféra még nem vált tökéletesen el egymástól, nagy a köztes mező jelentősége, ezért is aggályos, hogy ilyen viszonyok között a legfőbb ügyész helyzetét megváltoztassuk.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me