BALCZÓ ZOLTÁN

Full text search

BALCZÓ ZOLTÁN
BALCZÓ ZOLTÁN (MIÉP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! A MIÉP jelen levő képviselői nem kívántak hozzászólni ehhez a mostani vitához, de Bauer képviselőtársamnak egy előző hozzászólásában tett közjogi definíciója késztet arra, hogy ehhez a kérdéshez hozzászóljunk; de egyidejűleg akkor már néhány szóban hadd mondjuk el a véleményünket - vagy legyen személyes vélemény - a bizottságok létrehozásával kapcsolatosan most folyó vitáról.
Azért vagyunk itt, mert kíváncsiak vagyunk, hogy a parlament hogyan hoz létre ilyen típusú vizsgálóbizottságot. Úgy véljük, hogy a vizsgálóbizottságok nagyon fontos eszközei a parlamenti működésnek és a demokráciának. Egy kissé lehangoltan ülünk itt, mert úgy látjuk, hogy ez a politikai parttalan adok-kapok csata legalábbis számunkra illuzórikussá teszi, hogy majdan, amikor ezek a bizottságok fölállnak, és rendkívül lényeges, érzékeny, politikai szempontból mérlegelendő végeredményre kell hogy jussanak objektív tények alapján, kételyeim vannak, hogy ezek igazán eredményre jutnak-e e bevezető szakasz alapján, amikor tulajdonképpen semmi tét nincs, hiszen ezeket a bizottságokat létre kell majd hozni.
Egyébként az a véleményem, hogy feltételezésem szerint minden bizottság esetében egy jogállamban megvannak azok az intézményes eszközök, amelyekkel el lehetne jutni az ügyek vizsgálatának abba a stádiumába, amely után el lehet dönteni, hogy a továbbiakban szükség van-e parlamenti vizsgálóbizottságra vagy pedig nincs szükség. Tehát én úgy gondolom, hogy a vizsgálóbizottság felállítása megelőzi vagy helyettesíti azokat a lépéseket, amelyeket egyébként enélkül is meg lehetne tenni, és csak ennek ismeretében kellene továbblépniük egy adott konklúzió irányába parlamenti bizottságoknak.
Minket főleg azért érint ez nehezen, mert - még egyszer mondom - betartjuk a Házszabályt, természetesen elfogadjuk, hogy 20 százaléknyi képviselő létrehoz egy bizottságot, és részt fogunk venni a munkájában. De én azt hiszem, hogy ezen az őszön nagyon sok nagyon komoly és súlyosabb feladat is lenne, amire energiát lehetne fordítani. Talán a média várható érdeklődése az, ami ezeket az ügyeket magas szintre emeli. Nem véletlenül említette talán Keleti képviselőtársaim is, amikor nehezményezte, hogy a média most nincs jelen.
A bizottságok várható összeállításával kapcsolatban hangzott el az állítás a MIÉP parlamenti besorolásáról, ezért úgy érzem, hogy ide tartozó és válaszolnom kell Bauer képviselő úrnak arra az önkényes definíciójára, amely szerint egy közjogi aktus van, a kormányprogram megszavazása, és ez az az egy, ami alapján pártok besorolhatók. Nos, az itteni működésben természetesen a Házszabály vonatkozik ránk. A Házszabály csak kétfajta pártot ismer, ismeri a kormánypártokat és az ellenzéki pártokat, és minden további szabályozás e két kategória alapján történik.
Nyilvánvalóan például egy médiakuratóriumban mit jelent a paritás? Nem ideológiai alapon szerveződnek két táborba, hiszen ha így lenne, akkor gondolom, az elmúlt ciklusban az MSZP-SZDSZ kormányzati együttműködés ellenére sem mondta volna az SZDSZ, hogy ő az MSZP-vel azonos ideológiai alapon álló párt - akár így van, akár nincs, de úgy tudom, hogy nem ezt vallotta -, tehát világos, hogy a besorolás alapja a bizottságokba vagy bármely, a parlament hatáskörébe eső kérdésben csak az lehet, hogy valaki kormánypárti, illetve a többi ellenzék, hiszen a végrehajtó hatalom birtokosa a kormánypárt, tehát ebből a szempontból kell megkülönböztetni a parlament azon pártjaitól, amelyek nem birtokosai a végrehajtó hatalomnak, és abban nem vesznek részt.
A Magyar Igazság és Élet Pártja a legkisebb szinten sem vesz ebben részt, egyébként még csak addig a szintig sem jut el kormányzó pártokkal, hogy akár konzultációt folytasson, mint mondjuk, adott esetben - érthető módon egyébként - Kovács László megteszi, hiszen erre nyilván a parlamentben bizonyos kétharmados törvények szempontjából szükség van.
Mi ellenzéki besorolású párt lehetünk ebben a parlamentben, és a konstruktív ellenzékiséget vagy azt a javaslatot, amelyet egy MSZP-s képviselőtársunk már házszabály-módosítás formájában is beadott, hogy bevezetünk egy új kategóriát, a kormányt kívülről támogató párt fogalmát... Tulajdonképpen - ha tetszik -, az eredetileg az MSZP által is vállalt konstruktív ellenzékiség mit jelent? Van egy pártnak egy programja, és azt mondja, hogy igennel fogok szavazni minden olyan esetben, amely ezzel egybeesik. A mi esetünkben is ezt jelenti - és nyilván egy szavazási aránytól függően lehet azt nézni, hogy talán ez most minősíthető-e kormányt kívülről támogatónak vagy konstruktív ellenzékiségnek -, hogy ez a besorolás, amelyet egyébként bizonyos időszak fontosnak ítélt szavazási statisztikája alapján hoznánk létre, teljesen abszurd, hiszen ki tudja azt megmondani, hogy egy adott párt, a mi helyzetünkben levő párt esetében mit jelent ez a támogatás, meddig terjed ki, mikor szavazunk a koalíció ellen, amit meg is tettünk.
Még egyszer szeretném leszögezni, hogy mind a magyar közjog, mind a Házszabály alapján a Magyar Igazság és Élet Pártja mint ellenzéki párt van itt jelen. További politikai jellegű szereplése - még egyszer mondom - nyilvánvalóan attól függ, hogy mi esik egybe a mi programunkkal és elképzelésünkkel, és ez egy más kérdés. Tehát természetesen ennek tudatában vállaljuk azt, hogy igen, részt veszünk ezekben a parlamenti bizottságokban, és ha már részt veszünk, nyilvánvalóan legjobb tudásunk szerint kívánunk mégiscsak talán valami objektív eredményhez eljutni, és azt hiszem, ez képviselői kötelességünk is.
Köszönöm szépen. (Taps a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me