DR. MIKES ÉVA

Full text search

DR. MIKES ÉVA
DR. MIKES ÉVA, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. De mivel szót kaptam, ezért úgy éreztem, kötelességem belekezdeni az előterjesztésbe. Köszönöm szépen a segítséget.
Folytatván a rövid indokolást: szerencsésnek tartanám, tartanánk azt is, ha ez az ideiglenes bizottság, ez vizsgálóbizottság más képviselők számára is - tehát itt nem eleve elhatározott módon, valamely szakbizottság számára csak, hanem más képviselők számára is - nyitva állna, ezért tartalmazza javaslatom azt a kérést, azt a kitételt, hogy a házbizottság tegyen javaslatot a bizottság elnökére, alelnökére, illetve tagjaira.
Szeretném még arra felhívni a figyelmet, hogy nem véletlen az a jogszabály, az a szigorúan betartandó rendelkezés, amely szerint miniszter, illetve politikai államtitkár az Országgyűlés bizottságának tagja nem lehet. Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert úgy gondolom, hogy mindannyiunk érdeke az, hiszen itt ennek az ideiglenes bizottságnak, ennek a vizsgálóbizottságnak a tárgykörébe, a feladatába utalt kérdésben - mint azt a cím is mondja - az előző parlamenti ciklusban történtek vizsgálata szerepel. Tehát úgy gondolom, mindannyiunk számára megnyugtató lenne, ha ezt - ebben az esetben ugyan nem jogszabályi rendelkezést - valamilyen módon szem előtt tartanánk. Megmondom azt, személyes véleményem szerint helyes lenne, ha ennek a bizottságnak eleve csak kevés átfedése lenne szakbizottságokkal - de ez egyéni vélemény. (Zaj az MSZP padsoraiban. - Vancsik Zoltán: Elképesztő!)
Szeretném még azt hozzátenni - egyébként itt néhányan szólnak hozzám -, ugyan ezt mindannyian tudjuk, de ennek a rendelkezésnek, amelyet említettem, hogy miniszter, illetve politikai államtitkár nem lehet bizottságnak tagja, az az oka, hogy mégiscsak furcsa az, ha a miniszter vagy a politikai államtitkár saját szakterületén saját tevékenységét vizsgálná, mint ahogy az egy parlamenti bizottságnak a feladata is.
Nem húzva tovább a szót - hiszen módom van a továbbiakban is hozzászólni -, szeretném felhívni arra mindenkinek a figyelmét, hogy egyrészt az ügy nagy nyilvánosságot kapott volta miatt, másrészt pedig azért is, mert bár szokatlanul rövid idő alatt a tisztelt Ház plénuma elé kerülhetett a javaslatom, mégis az ügy tárgya és jelentősége tekintetében már így is időveszteséget szenvedett, az a véleményem: mindannyiunk érdeke az, hogy ez a vizsgálóbizottság minél előbb megkezdhesse működését.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me