DR. MIKES ÉVA

Full text search

DR. MIKES ÉVA
DR. MIKES ÉVA (Fidesz): Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Azért örülök, hogy Vancsik úr hozzászólása előtt szólhatok, mert nem tudom, hogy mit fog mondani. Az előző hozzászólásával viszont maximálisan egyetértek a tekintetben, hogy valóban megnyíltak a kapuk minden egyéb téma felvetésére. Engedjék meg, hogy nagyon röviden és roppant önző módon az előterjesztésemmel foglalkozzak néhány reflexió erejéig.
Elhangzott, az előterjesztés egyfajta prekoncepciót tartalmaz arra, hogy ezek a dolgok megtörténtek. Szeretném azt mondani, hogy ez nyilvánvalóan így van, ez nem prejudikáció, hanem prekoncepció, ami teljesen természetes, hiszen az ember akkor ad be indítványt parlamenti vizsgálóbizottság megalakítására, ha esélyt ad annak, hogy az a dolog megtörtént, amit vizsgáltatni szeretne, hiszen egyéb esetben - elnézést kérek a szleng kifejezésért - nem szórakozunk egymás idejével. Tehát ebben az a prekoncepció, hogy ha és amennyiben ez megtörtént - utalok arra, hogy miniszterelnök úr részéről hangzott el ennek a bejelentése -, akkor ez egy olyan fontosságú ügy, ami vizsgálatra érdemes.
Hadd kérjek elnézést, mert valóban nem volt szerencsés, hogy a "lehallgatási ügy" kifejezés bennmaradt, de szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy abban az időben, amikor három-négy héttel ezelőtt ezt beadtam, a sajtó következetesen így foglalkozott ezzel. De megint szeretném felhívni a figyelmet arra - amit helyesen idézett az egyik hozzászóló -, az indokolásban úgy szerepel, hogy "ún. lehallgatási ügy". Már többféle becenevet adtunk a parlament előtt szereplő ügyeknek, így volt Tocsik-ügy s a többi, de ez nem azt jelenti, hogy csak azt, csak úgy, csak azt a személyt, csak olyan módon vizsgáltuk. Tekintsük tehát ezt az ügy becenevének.
Azt még hadd fűzzem hozzá, hogy nem látom be, miért kellene eleve prejudikálnunk a titkosszolgálatok érintettségét, mint ahogy ez több hozzászólásból kitűnik. Én a titkosszolgálatok érintettségét nem prejudikálom, sőt mi több, prekoncepció szintjén sincs benne az előterjesztésemben, hogy a titkosszolgálatok ebben érintettek.
A bizottság összetételével kapcsolatban semmiféle észrevételt nem szeretnék tenni, hiszen a bizottság összetételére vonatkozóan nincs előttünk javaslat. Azt azonban szeretném hozzáfűzni, hogy az úgynevezett C-típusú vizsgálaton átestek a honvédelmi bizottság, valamint a nemzetbiztonsági bizottság tagjai, és minden frakció részéről még számos képviselőtársunk, tekintettel arra, hogy nem volt egyértelmű, ki és hogy fog ezekbe a bizottságokba bekerülni. Sőt - noha magánügyem, de hadd mondjam el -, én már a képviselővé választásom előtt egy évvel átestem a C-típusú vizsgálaton, egyszerűen az előző beosztásom miatt, s minden bizonnyal jó néhányan vagyunk így. Ez önmagában véve nem jelent akadályt semmiféle bizottság megalakításában.
Annyit mondanék még, hogy a legkevésbé sem máglyákat, hanem világosságot szeretnék ebben az ügyben is. Ahányan hozzászóltak előttem, annyian - legyenek akár kormánypártiak, akár ellenzékiek - zömmel kérdéseket fogalmaztak meg. Én ezekre a kérdésekre szeretnék választ kapni.
Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me