DR. RUBOVSZKY GYÖRGY

Full text search

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY
DR. RUBOVSZKY GYÖRGY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Én Kóródi Mária képviselő asszony felszólalásának a végén tett kitételekhez szeretnék azért hozzászólni. Azt mondja a képviselő asszony, hogy a Házszabály azon szabálya, amely szerint megfelelő számú aláírással létre kell hozni a vizsgálóbizottságot, ez kevés az üdvösséghez, még egyéb feladataink vannak. Tisztelettel, ezzel én vitába szállok.
Vitába szállok azért, mert hatályban van az alkotmány- és igazságügyi bizottságnak azon elvi állásfoglalása, hogy az ilyen vizsgálóbizottság létrehozása tekintetében az országgyűlési képviselőnek kötelessége igennel szavazni. Föl kell venni a Házszabályt, el kell olvasni! Lehetősége van az Országgyűlésnek a vizsgálóbizottsági országgyűlési határozati javaslaton csiszolni, de még ott is korlátokat szab a Házszabály, amikor kimondja azt, hogy a vizsgálóbizottság címéhez és annak feladatához nem lehet módosító javaslatot előterjeszteni.
Tisztelt Országgyűlés! Ezek után én ezt nem egészen értem. Elfogadom, hogy itt mindenki elmondja az ezzel az üggyel kapcsolatos politikai állásfoglalását. Meggyőződésem az, hogy teljesen házszabályszerűen az Országgyűlés semmi mást nem tehet, mint létrehozza a vizsgálóbizottságot, a korlátokon kívül számtalan módosító javaslatot tehet. És azért hadd mondjam, a vizsgálóbizottság szónál úgy definiál a Házszabályunk, nem azt mondja, hogy ha egyéb bizottság hatáskörébe nem tartozik, akkor... - úgy szól a Házszabály, hogy az Országgyűlés minden kérdés kivizsgálására vizsgálóbizottságot hozhat létre.
(18.50)
Azt hiszem - s nagyon örülök, hogy Bauer képviselő úr bólogat -, hogy ezeken a politikai nyilatkozatokon túlmenően lehet módosító indítványokat előterjeszteni, de ennek a bizottságnak létre kell jönnie, és az egyéb jogszabályok betartásával az ügyet le kell zárni.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me