DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Lehet, hogy a két perccel nem is élek teljes egészében. Rubovszky képviselő úr megjegyzésére szeretnék reflektálni.
Igaza van képviselő úrnak, a Házszabály előírásai kötelezettséget jelentenek. De azért mindig hozzá kell tenni valamit: a vizsgálóbizottság létrehozása nem lehet alkotmányellenes, mint ahogy a Házszabály sem; a vizsgálóbizottsággal kapcsolatos ügyek nem lehetnek alkotmányellenesek, törvénysértőek és az Országgyűlés hatáskörébe tartozóknak kell lenniük. Ez egy nagyon fontos kritériumsorozat, azért, mert ha nem ez történik, vagy ezt nem vizsgáljuk - mint ahogy az alkotmányügyi vagy az ügyrendi bizottságnak éppen azt kellett vizsgálnia, hogy ezekben az ügyekben erről van-e szó -, akkor eljuthatunk odáig, mint bármely parlamenti vizsgálóbizottság tekintetében korábban, hogy az Országgyűlés átlépi saját árnyékát, saját alkotmányos szerepét, a hatalommegosztásban elfoglalt helyét és szerepét, és ebben a pillanatban már közel sem a parlamenti demokráciáról van szó.
Például az Országgyűlés nem vizsgálhatja a köztársasági elnök magatartását, nem vizsgálhatja egyetlen alkotmánybíró cselekedetét és magatartását sem, és nem vizsgálhat egy csomó olyan kérdést, amelyek más szervek hatáskörébe tartoznak. Legfeljebb ha az Országgyűlés alá rendelt szervezetekről van szó, akkor az illetékes szervekhez kéréssel, kérdéssel fordulhat és így tovább, és teljesen természetesen ezekre is vonatkozik a "bármely állampolgár" fogalma. Hozzáteszem - s ez régi álláspontom -, ebből a szempontból az alkotmányt is újra kellene gondolni, mert milyen alkotmányos kötelezettség az, amelynek a penitenciája az ejnye, ejnye.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me