NIKOLITS ISTVÁN

Full text search

NIKOLITS ISTVÁN
NIKOLITS ISTVÁN (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem tisztem megvédeni az elmúlt ciklus alelnökét, de ahogy elnézem, sem krokodilkönnyeket, sem pityergést nem látok rajta. De ezt csak bevezetőnek szántam a kétperceshez.
Viszont nagyon jó végszót adott nekem, képviselő úr. A képviselői eskü nemcsak a titoktartásra figyelmeztet, hanem a Magyar Köztársaság törvényeinek megtartására is, ami nem utolsó szempont. Eddig az ön hozzászólásaiból ez csengett ki legkevésbé. Szeretném kiemelni képviselő asszony felszólalásának azt a részét, amely arról szól, ha ez a bizottság munkája során eljut egy olyan meghallgatásig, egy olyan részig, ahol valaki azt mondja, hogy nem szólhatok, mert kötelez az államtitok, és ez nemzetbiztonsági terület, akkor ez a bizottság nem folytathatja tovább a munkáját. Mert, mint korábban említettem, önnek - mint a nemzetbiztonsági bizottság tagjának és az előterjesztőnek, aki ráadásul még alelnöke is ennek a bizottságnak - nagyon jól kell tudni, hogy létezik egy nemzetbiztonsági törvény, amely sajátosan intézkedik a nemzetbiztonsággal és a nemzetbiztonsági szolgálatokkal kapcsolatos bizottsági munkáról. Ez a sajátos intézkedés úgy szól, hogy ezen a területen a nemzetbiztonsági bizottságnak vannak jogosítványai.
(19.00)
Az pedig, hogy valaki átesett azon az úgynevezett C-típusú ellenőrzésen, nem azt jelenti, hogy magára vonta a bizottság jogosítványait egy személyben. Ő azért esett át ezen, hogy bizottsági tagként gyakorolhasson olyan jogosítványokat és olyan funkcióba kerüljön, amibe a parlament egészének minden képviselője - éppen a nemzetbiztonsági törvény megkötése alapján, amely kétharmados törvény és határozattal nem lehet überelni - nem kerülhetett.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me