KISS ANDOR

Full text search

KISS ANDOR
KISS ANDOR (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszterhez címeztem a kérdésemet, aki a múlt héten, azt hiszem, a pénteki napon a sajtóban azt nyilatkozta, hogy nagyon fontos dolog a szoftverek tisztaságának ellenőrzése, illetve a küzdelem az illegális másolások visszaszorítására. Ezzel az elvvel természetesen mindenkinek egyet is kell értenie.
Külön öröm volt számomra, hogy rögtön hozzá is látott az ellenőrzéshez, mindjárt a saját minisztériumában. Azonban ezt szeretném egy kicsit más megvilágításba helyezni. Amikor a BSA Hungary - vagy Magyarország -, a szoftverek ellenőrzésével foglalkozó szervezet beszámol a sikereiről, mindig eszembe jut: talán ez a szervezet először söprögethetne egy kicsit a szoftvergyártók portáján is.
Mire gondolok? Magyarországon törvény írja elő, hogy mindenhez magyar nyelvű ismertetőt kell mellékelni. Ha az ember egy kis szelet import csokoládét vásárol a boltban, azon is van magyar nyelvű használati utasítás, illetve összetétel-magyarázat. Ennek ellenére a szoftverekhez ilyet még soha nem kaptam, kivéve ha magyar vagy bizonyos magyarra fordított termékekről volt szó. Azoknak a cégeknek, amelyek ezt megteszik, természetesen köszönet, és tisztelet a kivételnek, de szerintem ezek csak a piac egy töredékét teszik ki. Szerencsés esetben borsos áron be lehet szerezni hozzá való ismertető könyveket valamelyik könyvesboltban, de ezekért mindig kemény pénzeket kell fizetni. Ezt a gondolatot már több újságban közzétettem. Kértem azt, hogy bárki, aki például a DOS operációs rendszerhez kapott már magyar nyelvű utasítást, jelentkezzen, de eddig ilyenre még nem került sor.
Kérdezem tehát: hogyan lehetséges, hogy a gyakran több százezer forintos szoftverek magyar leírás nélkül kerülnek forgalomba? A minisztérium vagy a miniszter úr fel kíván-e lépni ezen a területen is olyan határozottan, mint a szoftverkalózkodással szemben?
Várom a válaszát. (Taps a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me