DR. CSÚCS LÁSZLÓ

Full text search

DR. CSÚCS LÁSZLÓ
DR. CSÚCS LÁSZLÓ (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A törvényhozók, azaz a mi felelősségünkről szeretnék szólni.
Hazánkban immár több mint nyolc éve élünk demokráciában, a nép által választott törvényhozással. Ugyanakkor van egy olyan terület, amely a tapasztalataink szerint a leginkább ellenáll annak, amit a demokratikus átalakulás megkíván és szükségessé tesz, sőt azt akadályozza. Ez a terület a média, amely szinte elszakíthatatlan szálakkal kapcsolódik országunk diktatórikus évtizedeihez, ez az a terület, amely választott és törvényes hatalom nélkül is a legerősebb hatalmi ágként működik. Vonatkozik ez mindenekelőtt a közvélemény-formáló elitre, amelynek testületi szelleme nem a demokrácia feltétlen igenlését hordozza magában, hanem a közvélemény torz tájékoztatásának és a törvények semmibevételének mindennapos gyakorlatát.
Szeretnék itt utalni arra, hogy miként foglalta össze a média szerepét egy olyan közíró, aki igazán nem gyanúsítható a jelenlegi kormány iránti elfogultsággal. Ezt írta Bruck András az Élet és Irodalom nevű - korábban a Postabank, majd Soros György támogatásával életben tartott - hetilap szeptember 12-i számában: "Ha perelni lehetne valamennyi hazugságért és félrevezetésért, ami a hazai lapokban megjelenik, vagy azért, amit részben vagy teljesen elhallgatnak, akkor a magyar sajtó helyén régen egyetlen óriási sírhant domborulna." A szerző szerint ez azért van így, mert a szerkesztőségek összetétele "BM-összekötők, pártfunkcionáriusok és a korábbi diktatúrát támogatók" - írta ugyanazon lapban 1997. október 31-én. Azt hiszem, megkockáztathatom azt az állítást, miszerint Bruck András ezen megítélésével a Független Kisgazdapárt teljes mértékben egyetért. (Dr. Pető Iván: Szegény, nem kellene bántani!) Ma a hírszolgáltatások legoperatívabb területeinek vezető helyein - gondolok itt például a Magyar Rádió hírosztályának vezetőjére, a Magyar Televízió aktuális programokért felelős alelnökére - egykori munkásőrök állnak.
Felmerül a kérdés, vajon mi az oka annak, hogy nem érvényesülhet az 1996. évi I. törvény 3. §-a, mely szerint a műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség, sem bármely többség nyílt vagy burkolt megsértésére. De említhetnénk a törvény 23. §-át, amely kötelezővé teszi a rendszeres, átfogó, elfogulatlan, hiteles és pontos tájékoztatást mind a hazai, mind a külföldi eseményekről; vagy általánosabb síkra térve a törvény preambulumát, amely előírja a független és szabad rádiózást, a véleménynyilvánítás szabadságát, a tájékoztatás kiegyensúlyozottságát, valamint a tájékoztatási monopóliumok kialakulásának megelőzését.
A Magyar Rádiónak 1998. február 17-e óta van közszolgálati műsor-szolgáltatási szabályzata, etikai kódexe, amely éppen e tájékoztatási monopóliumok kialakulásának megelőzése érdekében megtiltja az úgynevezett keresztbedolgozást. A rádió vezetése azonban átmeneti időre az átdolgozóknak, azaz a televízióban is oly szorgalmasan serénykedőknek haladékot adott, amúgy éppen a választások idejére, majd annak lejártával a keresztbedolgozás fölött szemet hunyt.
Az előző kormány még a maga szája íze szerint elfogadott médiatörvényt sem tartotta be. 1997 végén például az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció önálló kormányhíradót készített és erőszakolta azt rá a kábeltelevíziókra. Mindezt az adófizetők pénzéből finanszírozta, de anélkül, hogy a média ez ellen diktatúrát kiáltott volna. Később létrehozták a kormányzati média-ellenőrző testületet, amelynek célja az volt, hogy a sajtót megrendszabályozza, amennyiben nem az akaratának megfelelően működik - holott úgy működött.
Emlékezetes az is, hogy a magyarországi sajtó mekkora hisztériakampányt folytatott az ORTT Panaszbizottságának működése ellen is, és a bejelentéseket a Szálasi-kormány alatti feljelentésekhez hasonlította. Ezzel sikerült is megfélemlíteni a Panaszbizottságot, amely ma már a törvényi határidőt messze és többszörösen meghaladva hoz elítélő határozatokat - vagy netán felejt el hozni ilyen határozatokat -, amelyek egyébként, ha meg is születnek, a rendszeresen elítélt újságírókra semmilyen negatív következményekkel sem járnak.
Ami pedig a közszolgálatnál a gazdálkodás területén tapasztalható, az elképesztő; elegendő az ÁSZ-jelentés elolvasása.
A fentiek tehát arra mutatnak, hogy nem elég az immár bizonyítottan rossz médiatörvényt, a bizalmatlanság törvényét a legsürgősebben módosítani (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), hanem a törvényhozók felelőssége az is, hogy folyamatosan értékeljék a meghozott törvények hatályosulását. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ebben a ciklusban el kell érnünk azt, hogy a társadalom elvárásának megfelelő viszonyok érvényesüljenek a sajtó területén is (Az elnök ismét csenget.), a média szabadosságát a médiaszabadság váltsa fel.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok és a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me