DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. (A táblán dr. Chikán Attila neve jelenik meg.) Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által felvetett probléma jogos. A hozzájárulással kapcsolatos jogszabály egységesítésre és pontosításra szorul.
Az Országgyűlés még 1994-ben elfogadta és kihirdette a gázszolgáltatásról szóló törvényt. A törvény 17. §-ának (2) bekezdésében foglaltak szerint a fogyasztókért jelentkezők a gáz hatósági árával nem fedezett fejlesztési költségekre a miniszter rendeletével meghatározott mértékű hálózatfejlesztési hozzájárulást kötelesek a gázszolgáltatónak fizetni. Ezt követően a szolgáltató és a fogyasztó között magánjogi szerződés jött és jön létre. A fogyasztó a befizetett pénzért folyamatos és biztonságos vezetékes gázellátást kap. A szolgáltató ezen belül vállalja az ellátás műszaki, technikai költségét, hibaelhárítást, a vezeték és szelvényei szükség szerinti cseréjét. A törvényi szabályozás azt az elvet tükrözi, hogy csak azok fizessenek, akiknek érdekében felmerül a többletköltség.
A földgázvezetékkel elért településeken sem igényli azonban minden lakó a gázellátást, különösen nem a hálózatfejlesztési hozzájárulás fizetését. A gyakorlat azt igazolta, hogy a jogszabály alkalmazása nem egységes, sok jogos probléma merült fel az elmúlt két-három év alatt. Olyan megállapodások is születtek, amelyekben a szerződő felek abban állapodtak meg, hogy nem történik visszatérítés. Tekintettel arra, hogy a szerződés tartalma a két megállapodó fél szabad akaratán múlik, az ilyen szerződések megváltoztatására csak bírói úton van lehetőség.
Ez év elején a Magyar Energia Hivatal jogszabálytervezetet dolgozott ki, és megkezdte annak egyeztetését.
(8.40)
Kitűnt, hogy a tárcák és érdekvédelmi szervek álláspontja távol esik egymástól, így ma többször átdolgozás és újraegyeztetés állapotában van a tervezet. Az Alkotmánybíróság szeptember 16-i állásfoglalása az egész kérdés újrafogalmazását igényli. Az Alkotmánybíróság instrukcióit az átdolgozás során figyelembe kell és fogjuk venni.
Végezetül tisztelettel felajánlom, hogy igény esetén a Magyar Energia Hivatal szakemberei a helyszínen is rendelkezésre állnak a polgármesterek vagy az önkormányzati képviselők által e témában felvetett kérdések megválaszolására. Tisztelettel kérem, hogy válaszomat elfogadni szíveskedjék.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me