DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tökéletesen egyetértünk abban, hogy a gazdaság megítélése és az ország lakossága számára a reális helyzet bemutatása mindnyájunk számára kötelező feladat, ugyanakkor szigorúan a realitások, lehetőségek és az adottság keretei között kell tenni. Meggyőződésünk, hogy minden olyan dramatizálás, amely a kétségtelenül meglévő nehézségeket fokozza, éppen az ellenkező hatást éri el mind a Házban, mind az országban.
Szabad legyen megemlíteni, hogy mindazok a tényezők, amelyeket a polgári kormány gazdasági stratégiáinak kimunkálása során, majd a kormányprogram elfogadásakor figyelembe vett, mind a mai napig megalapozottak, korrektek, élők, és a jövőre nézve is irányadóak számára. Melyek ezek? Elsősorban az EU-hoz történő csatlakozásra való felkészülés, az ehhez szükséges versenyképesség megőrzése, az elmúlt években valóban megkezdődött dinamikus fejlődés folytatása. Nyilvánvaló, hogy ezeket a szempontokat csak az egyensúlyra való törekvés, az egyensúly megőrzése mellett lehet és szabad elvégezni. Az egyensúlyi viszonyok között megvalósuló gazdasági növekedés, valamint a vállalkozások versenyképességének javítása a gazdaság területén elsősorban az általunk elsődlegesen célzott kis- és középvállalati szektor fejlesztését, a bel- és külföldi tőkebefektetések, a beruházások, az export és a további turizmus ösztönzését, a vidék regionális egyenlőtlenségeket csökkentő fejlesztését, az infrastruktúra fejlesztését igényli.
A felsorolt célok mindegyike az előbb említett kormányprogramban megfogalmazott legfontosabb prioritások megvalósítását célozza: a munkahelyteremtést, a magyar hozzáadott érték növelését, az export versenyképességének fokozását és mindezeken keresztül a fizetési mérleg egyensúlyának javítását. Kétségtelen, hogy a világ nem áll meg, a mi szándékainktól függetlenül működik, és az is nyilvánvaló, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban bekövetkezett változások nyilvánvalóan befolyásolják egy olyan - nyitott, exportorientált és ugyanakkor összességében kisméretű - gazdaságnak a működését, mint amilyen a magyar gazdaság.
A magyar gazdaságban az elmúlt hetekben a Budapesti Értéktőzsdén tapasztalt árfolyamzuhanás keltette a legnagyobb visszhangot. Ezzel kapcsolatban álláspontunk az, hogy a globalizáció előrehaladtával a pénzügyi és a reálszféra mozgása világszerte nagymértékben elszakadt egymástól. Meggyőződésünk, hogy a tőzsdeindex rövid távú alakulásából nem lehet a magyar gazdaság reálfolyamataira nézve mechanikus következtetéseket levonni.
(8.50)
A BUX alapvetően a világ vezető tőzsdéin tapasztalt árfolyam-alakulást követi, bár kétségtelen, hogy éppen a méretei miatt a kilengések mértéke azokénál nagyobb, azokat túlreagálja. Ebben az is szerepet játszik valószínűleg, hogy a befektetőkben még nem tudatosodott eléggé, hogy a magyar gazdaság ma jóval több szállal kötődik a nyugat-európai, mint a keleti piacokhoz. A magyar reálgazdaság mutatói a tervezettnek megfelelően alakulnak, és bizakodásra ad okot az is, hogy a működőtőke beáramlásában nem tapasztalható megtorpanás. A forrópénzek egy részének kivonása tény, azonban a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékai megfelelőek, így fizetésimérleg-nehézségekre a kormány nem számít.
A kormány október 31-ig beterjeszti az Országgyűlés elé az 1999. évi költségvetés tervezetét. A törvénytervezet koncepciója elkészült, és feszes költségvetési politikát irányoz elő. Továbbra is reálisnak tartjuk, hogy jövő évben a GDP 5 százalékkal növekedjen, és az államháztartás hiánya a maastrichti követelményekhez közelítve ne lépje túl a GDP 4 százalékát, 2000-ben pedig annak 3,5 százalékát.
Az 1999. évi költségvetés elsődleges többletét a koncepció 2,5 százalékban határozta meg. Magyarországon a makacsul magas inflációt '98 végére 13 százalék alá, '99 végére 10 százalék alá reális csökkenteni. '99-ben az infláció mértéke megítélésünk szerint 11 százalékban prognosztizálható. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Köszönöm szépen.
A kormányzat célja a vállalkozások fejlesztésének segítése, adóterheik mérséklése. Ezt jövő évben megkezdve, a 2000-es átfogó reformmal kívánjuk érvényesíteni. Megköszönöm figyelmüket, kérem válaszom szíves elfogadását. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me