DR. PINTÉR SÁNDOR

Full text search

DR. PINTÉR SÁNDOR
DR. PINTÉR SÁNDOR belügyminiszter: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Ház! Szeretném a választ néhány idézettel kezdeni. Az idézet így szólt: "Olyan önkormányzatokra van szükség, amelyek harmonikusan együtt tudnak működni a kormányzattal." (Közbeszólás az SZDSZ padsoraiból: Nem lesz könnyű!) Néhány nappal később ez az idézet úgy szól, hogy: "a kormány és az önkormányzatok között a jövőben konstruktív viszony alakulhat ki." Még később az van, hogy: "a pártelnök-miniszterelnök reméli, hogy a jövőben is konstruktív viszony alakulhat ki a kormány és az önkormányzatok között."
Ezekhez az idézetekhez hozzáteszek még egyet: "Az októberi választások után az önkormányzatok és a polgári kormányzat együttműködésére kell törekedni." - szó szerinti idézetek, a különbségek minimálisak köztük. Az egyik '94. december 9-én, a választások előtt Horn Gyula miniszterelnök úrtól hangzott el, a másik négy nappal később, ugyancsak Horn Gyula miniszterelnöktől, a legutolsó pedig Orbán Viktor miniszterelnöktől. (Horn Gábor: Nincs semmi különbség, így van!) Ez azt bizonyítja számomra, minden kormány arra törekszik, hogy az önkormányzatokkal harmonikus legyen az együttműködése, s az önkormányzatok lehetőleg a kormányzó párt elképzeléseit támogassák. Ebben nem látok semmiféle ellentétet a demokrácia és a kormányzás között. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)
Egyértelmű az a nyilatkozat is, amelyet szintén szó szerint tudok idézni: "Az önkormányzatoknak az első feladatuk az lesz, hogy megállítsák a közpénzek elfolyását." - szó szerinti idézet volt a miniszterelnök úrtól.
(9.00)
Egyértelmű, hogy itt csak a korrupt személyek kicserélésére gondolt, és nem gondolt semmiféle boszorkányüldözésre. (Francz Rezső tüsszentést imitál. - Derültség.) És ha boszorkányüldözésről van szó, akkor jó, hogy én szólok hozzá, mert ha valaki most boszorkányüldözésnek van kitéve, hölgyeim és uraim, azt hiszem, hogy ez most telitalálat - ez én vagyok. (Zaj, felzúdulás az ellenzék padsoraiban. - Taps a kormánypártok soraiban.)
A konszolidáció fogalmáról is szó volt. A konszolidációt nem az ország helyzetére mondta a miniszterelnök úr; arról volt szó, hogy a parlamenti pártok között konszolidálni kell a viszonyt, és ezzel mélyen egyetértek. Most önkormányzati választások előtt vagyunk. Nyilvánvaló, hogy az önkormányzati választásoknál ellentétek képződnek a pártok között, hiszen mások az elképzeléseik abban, hogyan kell az önkormányzatiságot megvalósítani. Ez természetes dolog. Úgy gondolom, hogy az önkormányzati választások befejeztével, amikor már egyértelmű lesz, hogy a polgárok többsége melyik pártot vagy melyik programot támogatta, akkor le kell ülni, és négy évre konszolidálni kell a viszonyt az újabb választások megkezdéséig.
Végezetül arról szólt, hogy túlsúlyra törekszik-e a kormány. Minden egyes kifejezést áttanulmányoztam a nyilatkozatban: szerepelt benne az "egyensúly", a "kiegyensúlyozottság" - az "egyensúly" ötször -, a "túlsúly" viszont egyszer sem. Úgy gondolom, a demokrácia egyik feltétele is az, hogy egyensúly legyen és hogy konszolidált viszonyok legyenek a parlamentben, és ne egymás embereinek a tisztességét, hanem a mi elhivatottságunkat próbáljuk meg valamelyik irányba biztosítani, és az állampolgárokat erre az irányra ráhangolni.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me