DR. GÖNCZÖL KATALIN

Full text search

DR. GÖNCZÖL KATALIN
DR. GÖNCZÖL KATALIN, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Urak és Hölgyek! Kíméletes leszek, ígérem, és megpróbálok tőmondatokban válaszolni egy egész napos, gazdag, fantasztikus nagy szakmai élményeket is nyújtó vitára.
Először is: mindenkinek nagyon szépen köszönöm a munkatársaim és a magam nevében az elismerő szavakat, ugyanakkor köszönöm a tanulságos kritikai megjegyzéseket is.
Kósáné Kovács Magda képviselő asszonynak köszönöm, hogy visszaadta annak a rendkívül gazdag munkanapnak a hangulatát, amit együtt töltöttünk, és amikor a jelentés minden lényeges kérdését érdemben tárgyaltuk. Köszönöm azt, hogy sok képviselő a saját tapasztalataival visszaigazolta a hozzászólásában azokat a megállapításokat, amelyeket a magunk jelentésében és a szóbeli kiegészítésben megpróbáltunk előadni.
Dávid Ibolya asszonynak hálás vagyok azért az ígéretes kijelentéséért, hogy a hibák felfedése nem tesz ellenféllé - mondta ezt az új kormány nevében. Én ezt egy alakuló munkastílusnak tekintem. Az ombudsman fellépését soha nem úgy tekintettem - a fogadó féltől is ezt kérem és ezt is kaptam túlnyomórészt -, nem tett ellenféllé bennünket a szakmai vita.
Szeretném Dávid Ibolya miniszter asszony egy megjegyzését helyesbíteni: a panaszok száma csökkent, az ajánlások száma nőtt - ezt fordítva mondta. Másfél év alatt 477 ajánlást tettünk, az első másfél évben, az elmúlt egy évben viszont 676-ot, tehát egy év alatt másfélszer annyit, mint másfél év alatt.
Néhány törvény előkészítéséről Dávid Ibolya miniszter asszony tájékoztatott bennünket, háromról azonban nem. A nyomaték kedvéért, a jegyzőkönyvezés és rögzítés érdekében essen szó e háromról is, igaz, hogy ezek nem törvények:
Kérjük, nyomatékkal kérjük, hogy a tényleges fogyasztást tartalmazza a csatornadíj, és ennek jogszabályi rendezését oldja meg a parlament.
Kérjük és nyomatékkal kérjük, hogy a távközlési fogyasztók fogyasztóvédelme jogszabályi szinten oldódjon meg.
Kérjük és nyomatékkal kérjük, hogy a határőrök, akik a menekültszálláson dolgoznak, ugyanazt a veszélyességi pótlékot kapják meg, amit a büntetés-végrehajtásban dolgozó hasonló munkatársaik - ezt csak kiemelésként.
Isépy Tamás képviselő úrnak köszönöm szépen azt a régi jogi kultúrát tükröző, számomra hagyományteremtő és követendő stílust, ahogyan a mi beszámolónkat kvázi véleményezte, opponálta. Engedje meg, hogy - a copyrightot fenntartva - emlegethessük magunkat úgy, hogy tulajdonképpen mentőszolgálatként is működünk. Igaz, hogy ehhez az objektív feltételek hiányoznak.
Jogi mentőszolgálatra, mentőállomásra és mentőszolgálatra utalt. Volt egy példája, amelyet talán a csekély jelentőség súlyozására szánt, én viszont annak ellenére, hogy tudom, nem szabad visszaélni az idejükkel, mégis kérem, hogy hallgassanak végig: milyen nehéz helyzetben van az ombudsman, amikor a csekély jelentőségről dönt.
(18.50)
Ez a kóbor kutyával kapcsolatos ügy, amit Isépy Tamás képviselő úr említett, tulajdonképpen egy polgármesterről szólt, aki kóbor kutyákra lövöldözött. Nem hiszem, hogy erre van fölhatalmazása. Nem a kóbor kutya emberi jogait védtük, hanem annak a polgárnak a jogait, aki a kóbor kutyát sétáltatta. Tehát nem volt kóbor kutya, majd miután látta a kutyáját kimúlva a lövedéktől, több hétig ápolták szívpanaszok miatt a kórházban.
Nagyon nehéz tehát azt megmondani, hogy mi a csekély és mi a nem csekély. Az első három évben - engedje meg, hogy azt mondjam - nagyon féltünk azt kimondani, hogy ami a polgárnak fáj, az nekem csekély. Óvatosan bántunk ezzel a kategóriával, még akkor is, ha magunknak okoztunk gondot és problémát vele.
Azt mondta a képviselő úr, hogy a Bács megyei kapitány oldalán áll abban a vitában, amit én ebben a menekültigazgatási ügyben elkezdtem. Anélkül, hogy a dolog lényegébe belemennék: 1993-ban született meg az idegenrendészeti törvény, amely egy teljesen más történelmi, társadalmi feltételrendszer értékvilágát, az ehhez igazodó jogi követelményeket tükrözi. Az ombudsmannak a mindenkor hatályos törvényt kell számon kérni mindazoktól, akiktől emberi jogi követelményeket kér számon. Ezt tettem, végeztem a dolgomat. Lehet, hogy a végén azt kell mondanom, hogy nem sért emberi jogokat majd egy olyan, Bács megyéhez igazított országos jogi rendezés, amelyre az országos rendőrfőkapitány úrnak, később a belügyminiszter úrnak - mint lehetőségre - felhívom a figyelmét. Ám legyen, de nem lehet más a törvény Bácsban, mint Baranyában. Az én jelentésem erről szól. Szívesen bocsátom a képviselő úr rendelkezésére. A sajtóból sajnos nem ez jött át; lehet, hogy még a vitákból sem. Azt hiszem, ha mint jogász így közelíti meg a kérdést, talán már egyetért velem.
Nem tudok minden részletkérdésre kitérni, egy azonban biztos: meg kell köszönnöm mindazon képviselő uraknak és hölgyeknek, akik a Magyar Televízióval kapcsolatos panaszomat meghallották, és a médiával kapcsolatos kultúraközvetítő, emberi jogi kultúrát közvetítő szerepünk csorbítását érezzük akkor, amikor tudomásunkra hozták, hogy szeptember 27-én fog az utolsó televíziós adás elhangozni ebből a szériából, amit úgy hívnak, hogy Álompolgár, és ezt anyagi okok miatt nem követi új a magyar közszolgálati televízióban. Ha tudnak rajtunk segíteni, tegyék, de csak akkor, ha érdemesnek látják, hogy az ombudsman állampolgári jogi értékközvetítő szerepe megér egy közszolgálati műsort, ha ez a lelkiismeretükkel összeegyeztethető. Én tehát nem lobbyzni akarok. Hárman is szóvá tették, megköszönöm, ha segítenek.
Pokol Béla képviselő úr politikai kérdést vetett föl. Azokat a jogi kereteket feszegette, amely keretek között az ombudsman működik. Ezekhez a politikai kérdésekhez hozzászólni nem tudok. Tudnék, de nem akarok, mert nem vagyok ebben a pozícióban. Mindaddig, amíg a törvény a '93-as törvény lesz, megpróbálunk e törvény keretei között eljárni. Egyet azonban el kell mondanom: a kiragadott példái egy másik típusú ombudsmant mutattak be. A '93-as jogalkotó előtt, amikor a politikai szándék az ombudsman-törvényről megszületett, akkor nem a francia, az angol és a spanyol ombudsman volt a jogalkotó fejében, hanem a finn, a dán, a norvég és a holland. És annak - mind a háromnak, de különösen a finnek, amelyhez a legközelebb állunk - szélesebb a hatásköre, mint a mienk. Ez szakmai kérdés, köteles voltam elmondani.
Még egy dologra hívnám fel a figyelmet, és igazából szakmai kérdésként, de politikai veszedelemként hívom fel a figyelmet arra, mert más ombudsman kollegáim elmesélték, hogy hogyan használhatók ők ki politikai eszközként két okból. Például akkor, ha nem fordulhatnak közvetlenül hozzájuk a panaszosok, hanem parlamenti képviselőkön, szűrőn, filteren keresztül jut el hozzájuk a panasz. Ebben a pillanatban az állampolgári jogőri szerepük politikai manipuláció tárgyává válhat, hiszen a filteren, a politikai szűrőn keresztül kapják a panaszt, és csak azt vizsgálhatnak, amit onnan kapnak.
A másik említett példa az osztrák példa. A négy osztrák ombudsman a négy osztrák uralkodó, parlamentben képviselt párt bevallott, valóságos, általuk odaküldött képviselője. Nem szeretném, ha ezeket a veszedelmeket nem látná ez a magyar parlament akkor, amikor majd ennek a kérdésnek az elméleti vitájába belemegy. Azt gondolom, hogy az ombudsman a szakmaiságát csak akkor tudja megőrizni, ha politikai eszközként nem használható fel, ha a jog nem ad lehetőséget arra, hogy ez megtörténjen vele.
Tulajdonképpen köszönöm azt, hogy újra felhívta a figyelmet Hegedűs Lóránt úr arra, hogy az egészségügyi intézményekkel kapcsolatban bővítsük a hatáskörünket. Nincs rá lehetőségünk. Ott, ahol az emberi jogok puhák, ott, ahol csak élet-, egészség-, életveszély-ellátási, alapellátási problémák, szerzett jogok alapvető sérelme merül föl, preventív jelleggel tudunk beavatkozni egészségügyi intézmények mentése érdekében.
Újra fölmerültek Tirts Tamás képviselő úr hozzászólásában a gyermekjogi törvénnyel kapcsolatos új feladatok. Hogy ezt mennyire komolyan vesszük: ebben az évben számot adunk két gyermekjogi vizsgálatról. Az egyik az állami intézetben nevelkedő gyermekek gyermekjogairól, a másik, ami karácsonyra várható, a 14-18 éves iskolás gyermekek gyermekjogairól szóló átfogó vizsgálat - ha lesz erőnk megcsinálni, és be tudjuk fejezni.
Végül és nem utolsósorban: több hozzászólásból kiderült az, hogy elmarasztalhatók vagyunk két dologban. Nem tájékoztatjuk a parlamentet folyamatosan mindarról, amit végzünk. Most megígérem, mert ez nem hangzott el, de kiolvastam a felszólalásokból, hogy minden vizsgálati jelentést igénynek megfelelően elküldünk. Minden átfogó vizsgálati jelentést pedig - kerül amibe kerül, talán még kibírjuk - minden parlamenti képviselőnek elküldünk. Ilyen átfogó jelentés volt például a rendőri, a katonai, az öngyilkossági kísérlet, a ki lehet magyar állampolgár, a kirendelt védő és így tovább. Legyen ez közkinccsé, pláne akkor, ha a médiában még kevesebb lehetősége lesz az ombudsmannak arra, hogy megszólaljon.
Köszönöm, hogy meghallgattak. Köszönöm azt a tartalmas vitát, amit itt lefolyt. Köszönöm a bizalmukat, és kérem, hogy adják meg a lehetőséget a jövő évi munkánkhoz ugyanolyan szakmai együttműködéssel, ahogy az elmúlt években megtették. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me