DR. PINTÉR SÁNDOR

Full text search

DR. PINTÉR SÁNDOR
DR. PINTÉR SÁNDOR belügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Olyan ügyről kell számot adnom, amelynek kialakításánál, döntési szakaszainál nem vettem részt. Így csak a kialakult helyzetet ismerem maradéktalanul, a helyzet kialakításához vezető utat, annak indokait, okait nem.
Az 1998. évi állami költségvetésről szóló törvénytervezetben ez az összeg még szerepelt - azonban a jóváhagyott, az 1997. évi CXLVI. törvényben már nem. Ezt észlelte a korábbi kormány, és az 1020/1998. számú határozatával - amelyet február 25-én hozott meg - úgy döntött, hogy 2,5 milliárd fedezetet biztosít a költségvetés második félévi tartaléka terhére. De közben észlelték, hogy a '92. évi XXXVIII. törvény - amely az általános tartalékokról az államháztartási törvényben szól - 25-26. §-ában nem tette lehetővé, hogy az általános tartalék terhére a tárgyi időszakot megelőzően kötelezettséget vállaljanak.
Ezért március 31-én az 1038/1998. számú kormányhatározattal módosították ezt, és kötelezték a belügy- és pénzügyminisztert, hogy július 15-ére tegyen előterjesztést az 1998. évi októberi helyi és kisebbségi önkormányzati választások lebonyolításához szükséges források előteremtéséhez.
Az előző kormány által határozatba hozottakat a belügy- és pénzügyminiszter teljesítette, és 1998 júliusában az új kormány elé terjesztette az igényt. Azonban azt kellett tapasztalni, hogy a kormány általános tartaléka már kevés volt az előre meghatározott pénzösszegek felhasználására. Ezért újra kellett gondolni az egészet, és sajnálatos módon nem tudtuk megteremteni azt, hogy a köztisztviselők megfelelő díjazást kapjanak. A választások megfelelő tisztességgel, ugyanúgy, mint a korábbi esztendőkben végre lesznek hajtva, hasonló technikai háttérrel, azonban a közalkalmazottak, köztisztviselők díjazása elmarad.
Kértem az önkormányzatokat, hogy segítsenek bennünket ebben a kérdésben. Mi 60 millió forintot már átcsoportosítottunk a belügyi tárcán belül, és amennyiben segítséget kapunk az önkormányzatoktól, akkor mindenki valamilyen juttatásban részesül. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(16.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me