KÓSA LAJOS

Full text search

KÓSA LAJOS
KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! Az utóbbi évek nagy közfelháborodást kiváltó gyakorlata volt a magas végkielégítések fizetése. Mindnyájan emlékezhetünk rá, Horn Gyula valamikori miniszterelnök lángos szavakkal - még a ciklus legelején - megígérte az országnak és a parlamentben helyet foglaló képviselőknek, hogy ezt a felháborító gyakorlatot ő megszünteti, ilyen tovább nem lehet. Igyekeztem visszaadni az ő hevületét (Derültség a Fidesz padsoraiban.), amikor nagyon jogosan azt ecsetelte, hogy ez a gyakorlat fel-há-bo-rí-tó. (Dr. Toller László: Gyenge...)
Mindnyájan tudjuk azóta, hogy Bokros Lajos 16 millió forintjától, Kunos Péter - emlékezzünk: bilincsben elvezetett bank-vezérigazgató, akit azóta joghatályosan hűtlen kezelés ügyében elítéltek - 45 millió forintos végkielégítéséig a Horn-kormány ebben a küzdelemben - ebben is - elbukott. Sőt sajnálattal kell közölnöm önökkel, hogy az utolsó hónapban végképp vereséget szenvedett a kormány, ugyanis a Horn-kormány által foganatosított elbocsátások és az emiatt kifizetésre kerülő végkielégítések összege több mint 600 millió forint. Magyarul: a Horn-kormány utolsó hónapokban követett személyzeti politikája ennyi pénzt vitt el egy olyan gyakorlat megvalósításaként, amit egyébként - verbálisan természetesen - Horn Gyula is lángos szavakkal ítélt el. Sőt igazából személyes mártírja is lehet Horn Gyula vagy Kovács László ennek a küzdelemnek, hiszen Horn Gyula 5,2 millió, Kovács László 4,9 millió forinttal végkielégült (Derültség és taps a Fidesz padsoraiban.), miután kiestek a kormányból.
Tisztelt Ház! Újabb végkielégítési botrány van ma napirenden, hiszen azóta kiderült: a Postabank vezetői bűnös gazdálkodásuk kapcsán több mint 110 milliárd forint veszteséget okoztak a banknak és a bank tulajdonosainak, és miután a bank a magyar állam tulajdonában van jelenleg, ezért: mindnyájunknak. Ezért nem lehet megkerülni a következő kérdéseket:
1. Munkaszerződése alapján, államtitkár úr, számoljon be a parlamentnek és a nyilvánosságnak arról, hogy vajon az a bankvezető, aki rossz gazdálkodása kapcsán ennyi hiányt halmozott fel, mennyi havi járandóságot vett fel.
2. Menesztésükkor mennyi és mekkora összegű végkielégítés járt volna a Postabank távozott vezetőinek együttesen és Princz Gábornak önállóan?
3. Ki akarja-e fizetni a kormány ezt az összeget, hiszen most már ő a tulajdonos?
4. Változik-e a végkielégítések kifizetésének méltán közfelháborodást kiváltó gyakorlata?
Várom válaszát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me