VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, képviselő úr, hogy konkrétan válaszoljak az első három kérdésére, majd a negyedikkel kapcsolatban némileg általánosabban fejtsem ki a kormány álláspontját.
(15.40)
Az első kérdésre a válasz a következő:
A Postabank elnök-vezérigazgatójának havi jövedelme átlagosan 8 millió 827 ezer forint volt. (Általános felzúdulás. - Közbeszólások: Mennyi?!)
A második kérdésre a válasz:
A Postabank kilenc felső vezetőjéből - úgymint vezérigazgató, vezérigazgató-helyettesek, ügyvezető igazgatók - nyolc távozott a tulajdonosváltás kapcsán. Munkaszerződéseik alapján részükre összesen 734 millió 990 ezer forint végkielégítés járt volna; ebből 349 millió 569 ezer forint végkielégítésre Princz Gábor elnök-vezérigazgató tarthatott volna igényt. (Moraj.)
A harmadik kérdésre a válasz:
A Postabank korábbi vezetői lemondással távoztak helyükről. Ez azt jelenti, hogy részükre végkielégítés nem járt. (Taps a kormánypártok padsoraiban.) A nyolc vezető távozásakor részükre összesen 30 millió forint került kifizetésre; ez azonban nem végkielégítés volt, hanem a munkabérrel és egyéb juttatásokkal kapcsolatos elszámolások szerint nekik járó összeg. Az állam tehát nem fizetett, és nem is szándékozik végkielégítést fizetni a Postabank volt vezetőinek. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A negyedik kérdésére a válaszom a következő:
A gazdasági társaságok vezetőinek jövedelmét, illetőleg a részükre járó juttatásokat minden esetben munkaszerződésük határozza meg. A munkaszerződéseket jellemzően a társaságok igazgatóságai kötik meg a vezetőkkel. A szerződésekre a munka törvénykönyve vonatkozik, amely a munkavállalók jogos érdekeinek védelmét helyezi előtérbe. Ezért nagyon konkrétan meghatározza, milyen esetekben lehet eltérni a szerződésben foglaltaktól. Ebből következően, ha a munkaadó eltér a szerződésben rögzítettektől, a munkavállaló bírósághoz fordulhat jogai érvényesítése érdekében. A bíróság jogerős döntését köteles a munkáltató figyelembe venni. Ez történt az ön által említett Agrobank esetében is, ahol a bírósági döntés alapján a munkaadó kénytelen volt kifizetni a szerződésben meghatározott összeget.
Teljes mértékben jogosnak tartom azt az elvárást, hogy amennyiben egy bank vezetője azért kényszerül távozni, mert tevékenysége - idézőjelben - "eredményeként" bajba jutott a bank, a vezető ne legyen jogosult a végkielégítésre. Ennek érdekében szükségesnek tartjuk megvizsgálni, hogy a munka törvénykönyvének vonatkozó részei megfelelőek-e a bankok esetében, vagy esetleg szükséges valamilyen külön szabályt bevezetni. Ezt a vizsgálatot el fogjuk végezni, és ezt követően szükség esetén javaslatot teszünk az intézkedésre.
Megjegyzem továbbá, hogy a bankok vezetőinek felelőssége mind polgári jogi, mind pedig büntetőjogi vonatkozásban a tevékenységükkel a banknak okozott kár tekintetében fennáll. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben megállapítható, hogy nekik felróható módon kárt okoztak a banknak, anyagi kártérítési felelősség is keletkezik, azaz teljes vagyonukkal felelnek az általuk okozott kárért. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
A Postabank esetében meg fogjuk vizsgálni, milyen felelősség terheli a bank volt vezetőit, és szükség esetén kezdeményezni fogjuk a felelősség érvényesítését. Ezen túlmenően a hasonló esetek megelőzése érdekében erősíteni fogjuk az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyeletet, tevékenységében a hangsúlyt a megelőző, problémafeltáró jellegű munkára helyezzük, kiterjesztjük a felügyelet eszköztárát, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni a problémák észlelése esetén. Tesszük mindezt azért, hogy az állami tulajdont, az adófizetők pénzét a továbbiakban ne lehessen elherdálni.
Kérem a tisztelt Házat és a tisztelt képviselő urat válaszom elfogadására. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me