DR. STUMPF ISTVÁN

Full text search

DR. STUMPF ISTVÁN
DR. STUMPF ISTVÁN, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Frakcióvezető Úr! Először szólalok meg a parlamentben, és köszönöm azt a lehetőséget, hogy egy olyan fontos kérdésben szólalhatok meg, amely a parlamenti demokrácia védelmében kell hogy elhangozzék.
Komolyan veszem azt, amit Kuncze Gábor említ, tehát nem gondolom azt, hogy egyszerűen a Ház indulásával összefüggő, a közvéleménynek szóló, bizonyos értelemben politikai propagandát tartalmazó kormányzati kritikáról van szó, hanem valóságos félelemről, amely a kormány, a parlamenti demokrácia működésével összefügg. Szeretném megnyugtatni a frakcióvezető urat, az ellenzéket is, hogy a kormánypártok elkötelezett hívei a polgári demokráciának, gyökeres változásokat gondolnak ugyanakkor mind a kormány működésében, mind pedig a parlament működésében. A gyökeres változások részben összefüggnek a kormány hatékonyabb működésével, mozgásterének kiszélesítésével, s azzal, hogy vannak stratégiai céljai, és ezeket érvényesíteni szeretné a parlamentben.
A parlament ellenőrző szerepét semmilyen tekintetben nem kívánjuk csorbítani. Azt gondolom, azok az intézmények, amelyek korábban kialakultak és írott-íratlan szabályként jelen vannak a parlamenti demokráciában, továbbra is jelen vannak, hiszen éppen most ezen intézmények egyikének a gyakorlatban való működését kísérhetjük figyelemmel. Szeretnék emlékeztetni arra ugyanakkor, hogy a parlament működése elsősorban a törvényhozásra kell hogy koncentrálódjon. A kormány több mint 33 törvényjavaslatot terjesztett be - az egyik kritika arról szólt, hogy keveset terjesztettünk be -, négy törvényjavaslat fekszik az Országgyűlés előtt, több mint 10 törvényjavaslat szeptember közepéig benyújtásra kerül; és 39 törvényjavaslatot nyújtott be a Horn-kormány 1994-ben - azt nem tartották soknak. Most az az érzés, mintha sok törvényjavaslatot terjesztett volna be a kormány; egyszerre kevés és egyszerre sok - hangzik el a kritika.
Ami a parlamenti szünetet illeti: 1994-ben ugyanolyan módosításra került sor a törvényjavaslat-benyújtást illetően, mint amit most kér a parlament. Ezzel kapcsolatban nem szeretném megismételni a miniszterelnök úr által elmondott dolgokat. Tisztában lehetünk azzal, hogy az a szünet, amelyet most a plenáris ülések tekintetében kér a kormánypárti frakció a Háztól, arra való, hogy a Ház tényleg törvényalkotási munkával tudjon foglalkozni, ne pedig az önkormányzati kampány részévé váljon. Emlékezzünk vissza arra, hogy március 16-át követően kéthónapos szünetet kért a Horn-kormány a parlamenti választások előtt, mi kéthetes szünetet kérünk, ahol négy ülésnap elhalasztásáról van szó, négy parlamenti ülésnapról, amit pótolhatunk október végétől. (Közbeszólás az SZDSZ padsoraiból.) S ez a négy parlamenti ülésnap lényegesen kevesebb, mint amire nem volt mód a parlamenti választásokat megelőzően. Bizonyos vagyok benne, hogy a parlament igen szorított ütemtervvel, de végre tudja hajtani a törvényalkotási menetrendet, be fogja tartani a törvényi határidőket, lesz költségvetése a kormánynak és a parlamentnek.
(10.30)
Szeretném tehát még egyszer biztosítani a parlamenti képviselőket, az ellenzék képviselőit arról, hogy ez a kormány és ez a parlamenti többség eltökélt abban, hogy megvédelmezi a parlamenti demokrácia intézményeit, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a polgári kormányzás megfelelő támogatást kapjon arra, hogy a törvényjavaslatait el tudja fogadni. Azt hiszem, nemsokára az lesz a probléma, hogy kellő időben elegendő hangsúlyt, elegendő figyelmet tud-e szentelni ezeknek a kérdéseknek.
Köszönöm a lehetőséget, hogy megszólalhattam, és ígérem, hogy a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a parlamenti intézmények a maguk íratlan és írott szabályai szerint a legjobban működjenek. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me