SZABÓ LUKÁCS

Full text search

SZABÓ LUKÁCS
SZABÓ LUKÁCS (MIÉP): Köszönöm. Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy négy év parasztellenes politikája után úgy tekinthetünk a magyar mezőgazdaságra, mint katasztrófa sújtotta területre. Éppen ezért a választásokat követően nagy megnyugvással vettük tudomásul azt, hogy olyan párt kapja meg a mezőgazdasági tárcát, amely már nevében is hordja a "kisgazda" szót. Mert a Kisgazdapártnak nem kell külön elmagyarázni azt: mit jelent az, hogy 1993-ban úgy kellett elkezdeni a föld művelését, hogy sem tőke, sem eszköz nem volt hozzá. Csaknem a puszta kézzel kellett megművelni a földet, és a magyar parasztság mégis helytállt.
Nyilvánvaló és nagyon örvendetes, hogy a Kisgazdapárt elnöke, aki miniszter lett, rögtön tűzoltó munkához fogott. Helyeseltük azt a lépését, hogy intervenciós búzafelvásárlási rendeletével megpróbálta szinte a lehetetlent, hogy egy minimális bevételhez juttassa a parasztságot.
Az első kérdésem arra vonatkozik, mit tervez a tárca azokkal a búzatermelő parasztokkal, akik a rendeletnek megfelelően időben bejelentették a földművelésügyi hivatalhoz az intervenciós felvásárlásra a részvételüket, a földművelésügyi hivatal befogadta, tehát jónak, jogszerűnek találta az ő jelentkezésüket, továbbította a szakminisztériumhoz, és mégis valahol, valamilyen adminisztrációs oknál fogva több száz bihari gazda mégis kimaradt az intervenciós lehetőségből.
A második kérdésem pedig arra vonatkozik, mit tervez a tárca arra vonatkozóan, hogy 1999-ben már átfogó módon rendezze a mezőgazdaság problémáit, és ne ilyen tűzoltó munkával kelljen a mezőgazdaság kérdéseit megoldani.
Köszönöm szépen, és várom miniszter úr válaszát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me